Revin cu o intrebare pe care am adresat-o de multe ori in public :
De ce avem un serviciu secret implicat in procesul democratic de vot?
Ce cauta o unitate militara intr-un demers eminamente civil, cel privind alegerile?
In ce tara din Uniunea Europeana, o unitate militara mai este implicata in mecanismul de vot?
De ce sunt atat de multe suspiciuni asupra corectitudinii votului de cand Serviciul de Telecomunicatii Speciale gestioneaza “corectitudinea alegerilor”?
Serviciul de Telecomunicatii Speciale e o structura profesionista a statului roman ce s-a nascut din nevoia fireasca de a gestiona si proteja comunicatiile guvernamentale. Ce cauta STS in gestionarea 112 (cand Departamentul pentru Situatii de Urgenta este la MAI) si in verificarea cartilor de identitate in ziua votului, cata vreme Directia de Evidenta Informatizata a Persoanei se afla tot la MAI?
De ce afla niste procurori despre nereguli doar dupa ce presa dezvaluie niste imagini cu actiuni pline de suspiciuni, in camera in care se tin sacii sigilati cu voturi? Toate institutiile statului ce fac parte din arhitectura de legalitate a votului romanilor – AEP, BEC, MAI, STS – asteapta ca jurnalistii sa le spuna mereu ce e in neregula in parohia lor cand vine vorba despre alegeri?
Ce e asa de greu sa se dea un comunicat din partea BEC, AEP, MAI, STS in care sa ni se spuna ce si cum a fost verificat, cand toate voturile sunt intr-o baza informatizata de date si intr-o ora se poate face orice demers de renumarare, la orice sectie? Au trecut 3 zile.
Inteleg si disperarea unor primari care pierd accesul fondurilor uriase. Dar si foamea celor ce vin numai cu gandul la bani. Si imi pare ca adevarul e pe undeva pe la mijloc in batalia dintre cele 2 tabere.
Doar in privinta suspiciunilor grave, noi, presa, avem argumente justificate sa insistam cu o ancheta serioasa si deplin transparenta.
Din nou presa face dovada unui demers profesionist, dezvaluind ceva extrem de sulfuros. Ceea ce ma ingrijoreaza este reactia inexistenta a unor institutii bine platite sa aiba grija de corectitudinea votului si rezultatelor in alegeri. Daca intr-o chestiune esentiala pentru democratie incepem sa avem probleme de gestiune si reactie, se cheama ca suntem in pericol.
Iar reactia varfurilor statului roman este ingrijorator de politizata, marcata de interese personale si de grup.