De ce nu poate livra România rachete PATRIOT către Ucraina.
Într-o convorbire telefonică dintre Secretarul General al NATO Jens Stoltenberg şi Preşedintele României Klaus Iohannis a fost evocată chestiunea agravării situaţiei de securitate din Ucraina şi posibilitatea ca statele aliate care au în dotare sisteme de rachete PATRIOT, printre care şi România, să le doneze câte un sistem Ucrainei.
Good call with @KlausIohannis on support for #Ukraine. I encourage all Allies to dig deep to provide more ammunition & air defences. #Romania is pivotal to defending #NATO’s Eastern flank and committed to supporting Ukraine. I just had a substantial discussion with #NATO SecGen
focusing on the security situation in Ukraine and in the #BlackSea. Romania has strongly supported Ukraine from day one and we will continue resolutely.
De ce nu poate oferi România un sistem PATRIOT Ucrainei, după ajutoarele militare şi logistice de sute de milioane de euro trimise în cele 27 de luni de război de apărare?
Pentru că România are, în momentul de faţă, un singur sistem PATRIOT complet operaţional din cele 4 aflate în dotarea Armatei Române.
Detalii în premieră am publicat în luna martie :
Având în vedere uriaşele provocări de securitate şi ameninţările militare ale Rusiei, faptul că ţara noastră are cea mai lungă frontieră terestră cu Ucraina (care este şi frontieră NATO), este imposibil, din punct de vedere strict militar, să laşi descoperit spaţiul aerian şi terestru românesc.
România este obligată de realităţile obiective să-şi păstreze operaţional, pe teritoriul ei, sistemul PATRIOT din dotare. Ca o contribuţie fundamentală de apărare atât naţională cât şi aliată, pe Flancul Estic al NATO.
Alte state NATO, aflate la mai mare depărtare de zona europeană de război (Ucraina – Marea Neagră) evident că pot livra mai uşor sisteme PATRIOT către Ucraina, dacă le au în dotare.
Proximitatea geografică impune unele măsuri mai incisive de apărare antiaeriană.
În momentul în care vom avea 4 sisteme PATRIOT complet operaţionale, se va putea relua discuţia despre trimiterea unui sistem în Ucraina. Cu toate garanţiile de asigurare în cazul distrugerii lui prin luptă.
Gestul maxim pe care-l poate face România acum este să doneze o parte din rachetele PATRIOT pe care le are pe stoc, urmând ca din comanda făcută deja prin NATO’s Support and Procurement Agency să refacem cât mai rapid stocul.
https://www.nato.int/cps/en/natohq/news_221626.htm
Premierul Olandei a declarat că ţara sa e gata să cumpere cu banii jos sisteme PATRIOT de la state NATO, pentru a le dona Ucrainei. Vom vedea dacă există doritori.
În momentul de faţă, Ucraina utilizează sisteme de rachete PATRIOT donate de unele state NATO, dar ele sunt insuficiente ca număr, pe fondul creşterii agresivităţii şi bombardamentelor cu rachete din partea invadatorilor ruşi.
Se fac eforturi mari în Occident pentru ca Ucraina să primească tot ce are nevoie pentru a-şi apăra populaţia şi integritatea teritorială.
Un prim pas a fost făcut joi în Italia, la reuniunea G7.
Vineri are loc la Bruxelles Consiliul NATO-Ucraina unde vor putea fi lămurite câteva din aspectele esenţiale.
Iar la Washington, în Camera Reprezentanţilor, va avea loc votul crucial pentru un nou pachet de ajutor militar SUA pentru Ucraina în valoare de 60 de miliarde de dolari. Acest pachet suplimentar este blocat de luni bune de republicanii radicali MAGA pro Trump şi pro Rusia.
Dacă votul va fi pozitiv şi noul pachet de ajutor se implementează, Pentagonul are deja multiple tranşe de armament şi muniţie relevantă pentru a opri succesul ofensive Rusiei din momentul de faţă.
SUA au furnizat până în prezent un ajutor militar de peste 44 miliarde de dolari pentru Ucraina de la începutul războiului.
Rusia a cheltuit peste 250 de miliarde de dolari în cele 27 de luni de invazie pe teritoriul Ucrainei.
#Romania
#NATO
#SUA
#PATRIOT
#Ucraina