Nu cred că încape îndoială pentru afirmaţia că România nu are suficienţi bani pentru dezvoltarea sa în profil de ţară europeană. Civilizaţia este la noi un soi de arhipelag într-o mare de subdezvoltare. În câteva mari oraşe, nişte mall-uri, maşini mai răsărite, vile costisitoare cu prea puţin bun gust, restaurante şi baruri. Pe ici, pe colo, un sediu de multinaţională, clădiri de birouri şi bănci. Multe bănci care împrumută enorm, de ordinul miliardelor de euro, populaţia care vrea să-şi depăşească statutul, condiţia. Din păcate, aspectele po­zitive sunt minoritare. Cele negative domină. Oraşe mari, cu industrie inexistentă. O bătălie cruntă pe locuri de muncă, în special în provincie. Probleme din cele mai diverse: străzi şi trotuare neasfaltate, facturi enorme neachitate la societatea de apă caldă şi căldură, blocuri urâte, nerenovate, cu subsoluri insalubre, pensionari săraci abandonaţi în case austere.

Tot acest peisaj dureros, o combinaţie tipic românească de puţin bine şi mult rău, putea fi depăşit în ultimii 4 ani prin accesarea fondurilor europene. Bani gratis, cum se spune într-o formulare populară. Sunt 30 de miliarde de euro pe care Uniunea Europeană îi oferă României pentru a reduce decalajul nostru faţă de nivelul dezvoltării din Vest. Pro­bleme grave sunt în domenii esenţiale: infrastructura de transport rutier şi feroviar, sistemul medical, agricultură. Pentru că bugetul României e prea mic şi prea prost gestionat, cu influenţă politică majoră, banii europeni sunt o mană cerească. Prin nu ştiu ce blestem însă, nu-i accesăm. Zilele trecute, preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso i-a scris primului ministru Emil Boc, printre altele: „Comisia rămâne foarte preocupată de nivelul foarte scăzut al absorbţiei financiare, ce atinge doar 3 la sută”.

Adică din 30 de miliarde am tras doar 1 miliard de euro. E curată inconştienţă. Pe criza din care nici n-am ieşit şi se relansează în forţă, aceste sume ar fi permis o supravieţuire onorabilă. Mergeau şantierele pentru autostrăzi şi şosele, funcţionau firmele mici care subcontractau, ar fi existat locuri de muncă, se întoarceau prin taxe şi impozite sume la bugetul de stat. Probabil nici sistemul de sănătate n-ar fi trecut prin această dramă fără precedent a celei mai grave subfinanţări de la prăbuşirea comunismului.

E peste puterea mea de înţelegere de ce actualul guvern şi cele care au fost din 2007 n-au acordat nici o brumă de atenţie acestor miliarde de euro pentru dezvoltarea României. Evident, explicaţii din punct de vedere jurnalistic se găsesc. Banii europeni nu poti fi furaţi pentru că se verifică şi ultimul eurocent, decontarea lor e un pic mai greoaie, fondurile bugetare şi accesibile instantaneu, uneori chiar în avans, iar lucrările făcute în stil românesc: foarte încet şi destul de prost. Dar din punct de vedere al calităţii de oameni politici şi oameni de stat, nici unul dintre cei care au condus România în ultimii 4 ani pe sectoarele amintite nu are vreo scuză. Ignoranţa, lipsa oricărui sentiment naţional, inexistenţa dorinţei de a lăsa ceva concret în urma lor ca miniştrii sau şefi de agenţii – toate sunt caracteristici predominante pentru majoritatea figurilor din regimul Băsescu, guvernele Tăriceanu 1 şi 2, Boc 1, 2, 3, 4, 5 şi câte or mai urma.

Cei care ne conduc se complac într-o permanentă răfuială balcanică, însoţită de mici şmecherii bugetare pentru buzunarul lor. Ţara e ca un pacient ignorat, aflat la terapie intensivă, ale cărui fonduri de tratament sunt luate de şeful spitalului să meargă cu familia la mare. Sau returnaţi la casa de asigurări din prostie. Repet, nu e nici o scuză pentru că pe mult invocata criză economică şi financiară, ţara noastră accesează doar 1 miliard de euro din 30. Sunt atât de mult lucruri de îndreptat şi de modernizat în România.

PS : Constat cu tristeţe şi maximă amărăciune că ne-am obişnuit cu ştirile dramatice ale „reformei statului”: un poliţist s-a spânzurat pentru că a fost „restructurat”, un lucrător la CFR a făcut atac cerebral, altcineva a intrat în comă sub presiunea insuportabilă a concedierii. Acestea sunt drame uriaşe, despre care apar doar nişte ştiri în presa românească. Populaţia îşi duce nes­tingherită mai departe un trai neferi­cit, apăsat, ne­revoltat.

 

10 COMMENTS

 1. Buna ziua,
  Domnule Radu Tudor eu a ajuns sa cred ca tot ce se intampla in aceasta tara are un sens, adica un sens rau vreau sa spun.
  Ma uit in urma ARGENTINA, a venit randul GRECIEI si urmeaza restul…..si vine si randul ROMANIEI sigur.
  De ce omenirea trebuie sa plateasca (de fapt popoarele) pentru acesti politicieni care ne fura bani noi trebuie sa platim Noi Cei Mici si nu EI care fura?
  Aceasta Noua Ordine Mondiala de ce ne vrea sclaviiiiii, cu ce am gresit? De ce nu putem sa face nimic pentru aceste minti tulburi care ne doresc raul.Cat vom mai suferi – prea multe generatii de sacrificiu si pentru ce – pentru nimic.IN RAI ajungi daca faci fapte bune – iar IADUL este al lor sigur.

 2. Putini stiu sa faca proiecte, iar dintre cei care le fac, multi nu primesc banii de la ministere. Intrebati in mediul academic despre multele proiecte care desi au castigat finantare europeana prin POSDRU, nu si-au primit banii

 3. Parca Am Inceput Sa-l Regret Pe Nicolicea

  Tocmai ce ma bucuram pe motiv de boicot al pedeleului plus aliatii lor izmenari la adresa Antena 3, in sensul ca am scapat in sfarsit de prezenta de-a dreptul gretoasa si daunatoare total sanatatii a lui Nicolicea si iata ca Antena, intr-o dorinta masochista de a-si chinui telespectatorii, l-a adus pe tac’su lu’ Nicolicea (a se citi dracu), adicatelea pe numitul Pavelescu, croit sa faca valuri mai devastatoare decat tsunami-urile in platorile acestui post de televiziune. Aceasta a treia roata de la tricicleta calarita de chiombu in timpul primelor alegeri prezidentiale, celalte doua roti fiind Lavinia si Gusa, dupa ce basescu i-a aplicat si lui, drept multumire pentru ajutorul dat in campanie, tratamentul centuristic in cazul Laviniei, pe el trimitandu-l insa, pentru divertisment sa faca politica nocturana in Parc la Opera, vine acum si de la inaltimea standard a lui boc, se da mascul feroce, dulau alpha la USL, mai precis la componenta PSD a acestia. Sincer sa fiu, pana acum m-am ferit in toate postarile mele sa-mi arat deschis simpatiile politice fata de doctrina social-democrata, insa consider ca a venit momentul ca aceste cozi de topor basiste sa fie potolite si puse la coltul de rusine, in genunchi, pe coji de nuci, acolo unde de fapt le este locul. Acest traseist de trei parale, mai nou mostenitor al taranistilor-securisti care au invadat esicherul politic imediat dupa decembrie ’89 si si-au aratat adevarata valoare cand au ajuns la ciolan in timpul lui Constantinescu, fiind sanctionati la greu de romani prin excluderea lor, ca partid, din zona parlamentara, isi permite ca, din fruntea unui procent de simpatie electorala egal cu cresterea bocciu-ecoomica de 0,0001%, din masa de alegatori romani, sa deschida gura si sa imputa atmosfera cu adresa la PSD si la alianta USL. Ceea ce este mai nostim la mascarici este faptul ca bombandu-si pieptul si ridicandu-se pe varfuri, ieri la Antena 3, a adus la cunostinta onor natiunii, ca zdrentele taraniste pe care chipurile le conduce, nu vor ajuta niciodata USL-ul, pe motiv de nocivitate PSD. Ai, sa fii tu al dracului, Pavelescule, ca te vei tine de cuvant si-i vei baga pe pesedisti in doliu! Sa-ti moara tie scroafa in cotet si sa-ti cada falusu’ closca daca, intr-n moment de luciditate le vei da ordin securisto-taranistilor tai sa voteze cu USL-u’?
  Pai, bai mascariciule, cine dracu te-a bagat pe tne in seama, ba mai mult ti-a mai cerut si nepretuitu’ ajutor, ba, caisa viermanoasa ?!
  Stai dracu, in banca ta, vezi-ti de partidu’ lu’ peste prajit, poate reusesti sa-l aduci la 0,0002% si sa-l scoti din moarte clinica si lasa-i pe oamenii mari sa faca politica in tara asta. Tu, mars, inapoi in Parc la Opera, ca poate ai treaba si noi te retinem!

 4. Pai simplu.Nu se pot ciordi asa usor,nu se pot percepe comisioane,nu au timp din cauza afaceriilor .,lor cei din ministere, cat a atras Videanu din fonduri si oare ce avere are el dar Berceanu,sant puturosi etc etc.Romania pierde 40 miliarde euro pe an prin marea frauda fiscala.Numai 20 sa poata recupera statul si nu am mai avea nevoie de imprumuturi sa taie pensiile si salariile ci sa le si creasca.Dar in 30 miliarde recuperate ?Dar nu vor caci ar trebui sa se auto inchida in puscarii si pungulita pt campaniile electorale s-ar inchide.Numai cu o dictatura militara se mai poate ridica Romania.Caci caracatita si panza de paianjen a coruptiei sant asa de dezvoltate caci altfel nu se poate.Iar paradoxal coruptia mult blamata de UE si Genstein ala aiurit ,este o binecuvantare pt concernele si multinationalele si firmele straine.Unde dracu mai obtinea Bechtel pretul ala astronomic pe km de auto-strada.Asa ca critica asta din afara pt coruptia din Romania e pt fraieri si naivii care exclama.Oau ce bine zic aia,aia ne vor binele, aia ne-ar conduce bine tara.Vax albina.

 5. Eu am reticenţele mele vis-a-vis de această supă reîncâlzită mereu, bla-bla-ul cu absorbţia fondurilor europene. E un clişeu pe care-l dezbatem până la saturaţie. Degeaba, pentru că lucrurile sunt puţintel mai complexe.

  Pornim de la o realitate: că e criză (aproape mondială), şi că România e Ţara-De-Pe-Buza-Prăpastiei. Ce riscă România, dacă regimul actual va continua? Păi, în primul rând, riscă să ajungă Ţara-De-Pe-Fundul-Prăpastiei. Ca să nu ajungă acolo, cei care-i conduc destinele, ar trebui să reconsidere întreaga strategie. Abraham Maslow a intuit foarte bine, când şi-a promovat teoria şi a propus omenirii să-şi ierarhizeze nevoile la modul just. Piramida lui e arhi-cunoscută. De la ea ar trebui să pornească guvernele lumii reconstrucţia. Sigur că o asemenea măsură ar afecta confortul indivizilor. Dar ar salva ce mai e de salvat din lumea asta.

  Mai mult, la finele secolului XVIII, teoria economică a lui Adam Smith a făcut adevărate furori şi, realmente, minuni. De ce nu o readaptăm situaţiei? Crezi că nu s-ar preta? O, ba da, numai că noi o ardem cu modernisme de trei lulele şi-i dăm înainte cu necugetata sofisticare a vieţii.

  Aha, înţeleg. Noi mergem înainte, nu înapoi. Atunci, drum bun, oameni, spre noi culmi (mondiale!) de progres şi civilizaţie.

 6. Nu vreau sa insir cauzele,se stiu bine,prostie,nepasare,fondurile nu se pot fura etc dar vreau sa rezum…exista doi indivizi de orientare sexuala homosexuali pe unul il cheama Regimul Nazist iar pe celalalt Regimul Comunist si astia doi s-au imperecheat si au dat nastere unei starpituri pe nume Regimul Basist. Cat despre cum si cand vom scapa de aceasta starpitura as vrea sa ma insel dar istoria acestei tari ne arata ca de aceste anomalii s-a scapat doar prin bai de sange….,,bucurosi le-om duce toate,,.

 7. Fondurile europene…. intr-adevar multe se acceseaza la nivel de primarii etc, asa a fost si la Rm. Vilcea unde cu fonduri europene s-au facut multe lucrari de necesitate (si aici nu comentez politic, cine a fost primar etc). Deci, depinde de dinsii “politicii locali” – cit vor sa munceasca, s-ar parea ca nu prea mult.
  Apoi stiu persoane de la tara care au incercat sa acceseze pentru sume mici,proiecte individuale din care sa rezulte si ceva productie la vinzare plus firme mici si mijlocii care au facut acelasi lucru. Din pacate initiativa e mai mult punctuala. Drumul pina la fonduri e intortocheat dar se poate face, comisiile de verificare lucreaza la viteza melcului (proiectele din industrie, depuse in 2007 s-au aprobat dupa un an, in 2008 cind se lauda PDL cu cea mai absorbtie a fondurilor – nu era facuta de ei, era numai rezultatul unui proces prea lent) samd.
  Motive exista si pro si contra, pentru infrastructura, spitale etc se mai poate face cite ceva tine de vointa politica pina la urma dar in industrie practic nu mai exista piata iar raul care s-a facut in acest domeniu care incepuse sa se ridice nu stiu daca se va recupera in urmatorii 20 ani!

 8. Hai , dati-va dracu … Asta-i stire de inceput de emisiune ????
  Muschii lui Boc ???
  Sunteti penibili !
  PENIBILOR !!!!!!!!!!!!!!

 9. ETEE, ETE , frate , udmr-istii descoperira apa calda !ete scirt , descoperira ca in Romania sunt scurgeri din dosare ! unde au fost astia pina acum ! ? Cind s-a aratat ca handbalista procurator ii trimitea probe din dosare lu’ marean ( pupincuristul de serviciu de LABE 1 SAU 0 TV) )!

Leave a Reply