O polemica serioasa a fost declansata de utilizarea unui elicopter al Serviciului Roman de Informatii de catre premierul Emil Boc. La intoarcerea de la Brasov unde a participat la o actiune oficiala, primul ministru a luat in elicopter doi copii : fiica sa cea mica, Patricia si nepotelul Tudor. Boc a declarat ca a platit transportul pentru cei doi si ca legea ii permite acest lucru, invocind “articolul 6, ultimul paragraf, din Legea privind organizarea si functionarea SRI”.
Ce spune legea? Sa vedem : Legea nr.14/1992 privind organizarea si functionarea SRI. Art 6,   litera d : Serviciul Roman de Informatii concura la realizarea protectiei antiteroriste a demnitarilor gardati de Serviciul de Protectie si Paza, in situatia cind acestia sunt vizate de de amenintari cu acte de terorism.    litera e : Serviciul Roman de Informatii poate asigura protectia antiterorista si altor persoane, la cererea acestora, potrivit tarifelor convenite.
Sunt convins ca destui oameni considera ca Emil Boc nu merita sa fie sanctionat pentru ca si-a luat membri ai familiei in elicopterul celui mai important serviciu secret al tarii. A facut un gest parintesc. Si-a luat fiica si nepotul de la socrii ce locuiesc in Brasov si a platit contravaloarea. Dincolo de aspectul uman ce poate fi inteles, exista doua intrebari ce tin de legalitate :
1. SRI nu este prestator de servicii de transport pentru persoane private, potrivit normelor care-i descriu competenta si atributiile (demnitarii pot beneficia de acest privilegiu, in baza unui protocol de colaborare intre SRI si SPP). Legea se refera la “protectie antiterorista, la cerere, potrivit tarifelor”, dupa cum ati citit mai sus. Nu cred ca Patricia Boc si nepotelul Tudor fac obiectul unor amenintari teroriste. Din punctul acesta de vedere, exista un semn de intrebare cu incadrarea de legalitate la explicatia primului ministru si cu factura taiata de SRI pe care scrie “prestari servicii transport”?
2. Factura emisa de SRI, prin UM 0991, cu suma de 2113,60 RON, nu contine TVA. Activitatea de “Prestari servicii transport” este purtatoare de TVA? Mi s-a comunicat oficial ca SRI este o institutie care nu e platitoare de TVA. Raspunsul pe care mi l-a oferit purtatorul de cuvint al Guvernului Ioana Muntean arata asa : “Institutiile publice nu sunt in general platitoare de TVA, decit daca desfasoara activitati care <<ar produce distorsiuni concurentiale>> pe piata. Vezi art. 127 Cod Fiscal”. Daca SRI transporta fara TVA pe ruta Brasov-Bucuresti un demnitar si doua persoane private, intra in conflict concurential cu restul companiilor private care presteaza acelasi tip de serviciu, purtator de tva?
Va intreb si pe voi. Astept raspunsuri de la cei avizati in domeniul juridic si fiscal. Daca SRI si Guvernul au precizari de facut, ele vor fi postate.

11 COMMENTS

 1. Ce ne mai complicam atat indivizii astia dupa ce au distrus si amanetat tara fac acum ce vor ei. Incalca legea la capul gol,mint,fabrica chitante ca sa-si acopere minciunile. Folosesc sri-ul ca pe propria garda de corp,folosesc sri-ul ca sa fabrice dosare cu care santajeaza,folosesc tehnica sri pentru propria lor distractie. Sotii Ceausescu si acolitii lor au fost mici copii pe langa astia. Si Boc si Basescu se incadreaza lejer la capetele de acuzare pentru care a fost impuscat Ceausescu.

 2. Boc zboara fara TVA ,Funeriu nu-si echivaleaza studiile.Ii doare-n sula .Tara e mosia lor iar romanii sclavii lor.
  Sa ii duca dracu-n tara lui de derbedei.

 3. Boc a fost prost ca a platit factura. Facand asta s-a afundat, nascand astfel o problema de incadrare in legalitate foarte delicata, chestiunea cu “distorsiuni concurentiale” fiind un exemplu edificator. Daca ii lua cu elicopterul pur si simplu nu era nici o problema, pentru ca fiind al 2-lea om in stat are dreptul. Oriunde pe planeta asta unde exista “un stat civilizat cu o democratie consolidata” (nea.Stan), demnitarii de prim rang sunt paziti si transportati cu tot cu familie. Obama nu zboara cu Air Force One singur si isi trimite nevasta si fetele cu metroul sau sa faca autostopul. Ne vine sau nu sa credem, Boc e Prim-ministru…asta e… In consecinta, daca vrea sa-si plimbe hamsterul si acvariul cu pestisori, o poate face linistit, fara probleme. Probleme apar atunci cand el, penibil fiind, face o gogomanie fara margini, platind factura (fara TVA). Ar fi senzational sa-l vedem pe Obama urcand in Air Force One si compostand bilet la intrare…pff…Boculeteeee!!!, lasa-te frate de meseria asta, ca nu stii cu ce se mananca….

 4. 1. Ca factura este o facatura, post-factum, este clar.
  2. SRI trebuie sa prezinte devizul ( calculatia ) facturii, pentru transoarenta.
  3. Privitor la cazul Funeriu, 2 link-uri care aduc informatii interesante :
  4. http://www.evz.ro/detalii/stiri/un-roman-destept-uluieste-europa-392327.html
  Un roman destept uluieste Europa ( EVZ 25.01.2008 ). Dl Funeriu povesteste * romantat ) cum a a ajuns in Franta – a avut sansa sa plece intr-o excursie si a ramas acolo, etc. etc.
  Ajuns in Franta, s-a prezentat la prefectura pentru a cere azil politic. Neputand aduce dovezi concrete in acest sens si fiind minor, i-au spus ca nu are nicio sansa. Norocul a fost de ordin birocratic, francezii confundand durata legala a sederii de o luna cu valabilitatea pasaportului care era de cinci ani si i-au facut acte de… student strain. (??!!)
  5. http://www.301.ro/realizatorii-de-la-antena-3-au-dreptate-daniel-funeriu-minte-ca-un-porc
  care sustine altceva in legatura cu plecarea :
  “ Conform informaţiilor noastre, primite de la apropiaţi ai tatălui ministrului, în perioada 1984- 1987, Aurel Funeriu, filolog, cadru didactic universitar, a fost trimis de Statul Român la Universitatea din Strasbourg, în calitate de lector, pentru a susţine o serie de cursuri şi prelegeri pe teme de limbă şi civilizaţie românească în context universal. ….
  Revenind la studiile liceale ale lui Daniel Funeriu, sursele noastre spun că lucrurile au stat în felul următor: profitînd de poziţia favorizată în cadrul regimului, dar şi de legăturile pe care şi le-a creat în perioada în care activase la Strasbourg, Aurel Funeriu a făcut toate demersurile necesare pentru a-şi trimite copilul la studii în Franţa, inclusiv selecţionarea acestuia în lotul naţional al olimpicilor la chimie din 1988. Astfel, cu un dosar de referinţe făcut beton şi cu o mînă de ajutor dată şansei de tatăl său, Daniel a plecat, cu acordul oficialităţilor, în toamna anului 1988, la studii în Franţa. “
  Aceleasi postare sustine ca Funeriu si-ar fi dat bacalaurearul in 1991, dupa ce a urmat 2 ani cursuri pregatitoare la Lycee Kleber ( aici apare o contradictie – pe site-ul Kleber, ca sa urmezi cursurile pregatitoare trebuie sa ai bacalaureatul ).
  Oricum, informatiile merita verificate.
  6. Ca Funeriu si-ar fi dat bacalaureatul in 1989, cu mentiunea “asse bien” apare intr-un CV

  pe link-ul dat chiar pe acest forum de un forumist – tbancu – la articolul “Precizari in cazul Funeriu.
  http://www.sports.gouv.fr/IMG/pdf/2010BiographieMinUE_FRA31Dec.pdf
  Daca afirmatia ar fi adevarata, ar contrazice flagrant repetatele declaratii ale lui Funeriu ca si-a luat diploma cu medie foarte mare.
  Tot aici se confirma cei doi ani pregatitori la Lycee Kleber. Oare de ce nu a dat direct examen la facultate ?
  Scuze pentru postarea prea lunga.

 5. Daca legea e asa cum ai scris, mi se pare cel mai corect comentariu facut pe marginea subiectului. Raspunsurile la ambele intrebari ar cam fi “da”.

 6. Radule, poate că voiajul ăsta aerian e de bine. Poate că portocalezii – ăia mai cu moţ, desigur – fac exerciţii pentru când o veni vremea să-şi ia familiile în elicoptere ca să-şi scape pielea. În rest, hă, hă, am trăit s-o aud şi pe asta: că SRI prestează servicii pentru populaţie!

 7. Din cate am inteles(sper ca bine O.o ),era o problema cu TVA-ul care era 10%…sau 0%.Ar fi interesant de aflat,chiar daca nu vom afla exact datarea “facturii” decat daca toarna cineva din interior.Buuun,acum daca am aflat cat costa servicil de transport persoane la SRI,ar trebui sa aflam si cat costa un mic atac terorist regizat tot de ei,pentru a putea aplica legea aia de care se cramponeaza ei acum sa-l scuze pe Boc(era sa scriu domnul Boc,scuze).Felicitari domnule Radu Tudor pentru emisiunile realizate pana in prezent,nu cedati ca soselele prost facute de regii asfaltului….REZISTATI.
  Multa sanatate.

 8. Le-a facut-o Basescu ungurilor.Ce i-a umilit!?!Am o intrebare:daca as fi cuscra unui parlamentar si el a picat greu la stomac lui Basescu trebuie sa mi se faca si mie perchezitie?Vadim aseara a spus ca cine misca in front-cu referire la udmristi- a doua zi are dosar penal.Stia ceva?

 9. domnule Tudor, e o mare minciuna din punctul meu de vedere, si incerc sa ma explic.La stat , la bugetarii cei rai, lucrurile nu functioneaza ca la privatii cei buni, adica nu poti tu acum sa vrei sa misti o masina de pe loc, si decontezi tu dupa aia ca e a ta si vezi cum faci.Daca vrei sa misti tu masina aia de pe loc trebuie fie sa ai buget alocat pentru asta ,fie sa depui o nota de fundamentare.Cum e clar ca nu era o actiune bugetata anterior(daca mai stau sa ascult minciunile lui Boc),atunci trebuie sa existe o nota de fundamentare si o comanda.Tot dupa propriile declaratii acestea trebuiau facute si depuse de SPP in virtutea protocolului de colaborare, iar cel care achita contravaloarea serviciilor e tot SPP-ul.Daca comanda pentru aceste servicii e facuta de D-l Emil Boc si e facuta de domnia sa in calitate de persoana privata trebuie sa fie facuta spre conducerea SRI sa mentioneze motivul si cadrul legal a acestei cereri precum si modalitatea de plata.Aceasta comanda trebuie sa fie aprobata de catre conducerea SRI, inclusiv modul de plata.Deci domnule Tudor cereti comanda acestei actiuni,nu nota de plata pe comanda ar trebui sa se vada
  exact cine a comandat actiunea si cine a platit-o , s-ar pute sa descoperiti ca domnul Boc nu a respectat comanda initiala si a produs un abuz in serviciu, dar si ca angajatii SRI sunt extrem de obedienti incit sa nu respecte comanda initiala si sa ii permita primului ministru sa se comporte ca un “patron” cu resursele acestei tari.Mai nasol ca au fost prinsi, si au inceput sarabanda “musamalizarii”.Dar o fac prost si se bazeaza pe obedienta oamenilor din sistemul de stat, care desi batjocoriti si infometati, nu va vor explica sistemul actelor in zona bugetara

 10. Câteva observaţii şi comentarii pe marginea temei „elicopterului lui Boc”…

  Mare bulversare a produs cărătoarea vorbelor guvernamentale care a intervenit pe televiziuni şi şi-a recitat „poezia”, printre altele menţionând că premierul a fost în limitele legii când a plimbat puştimea cu „libelula” SRI, dând inclusiv presupusul temei legal care i-ar fi permis să-şi ia copii la plimbare „în aer”. Ei, aici e aici… Legea pomenită de către Ioana Munteanu, de funcţionare şi organizare a SRI, Legea nr. 14/24 februarie 1992 (actualizată), specifică, la art. 6, ultimul aliniat, cum că SRI „asigură protecţia antiteroristă a demnitarilor români şi străini, precum şi a altor persoane oficiale, conform normelor stabilite de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării.
  Serviciul Român de Informaţii concură la realizarea protecţiei antiteroriste a demnitarilor gradaţi de Serviciul de Protecţie şi Pază, în situaţia când aceştia sunt vizaţi de ameninţări cu acte de terorism. Serviciul Român de Informaţii poate asigura protecţie antiteroristă şi altor persoane, la cererea acestora, potrivit tarifelor convenite”…

  Acum, de aici şi din situaţia creată de însuşi premierul Boc, apar nişte concluzii logice şi nişte întrebări…

  Una dintre ele este aceea că ar fi interesant de ştiut modul de calcul al preţului/loc de copil: s-a împărţit la 3 şi s-a-nmulţit cu 2? S-a pus şi TVA? S-a aplicat reducere pentru vârstă? Pentru că SRI nu prea poate tăia bilete pentru o cursă care fusese deja achitată integral de stat, în favoarea guvernului, pentru deplasarea premierului! În caz contrar, s-a plătit de două ori pentru aceleaşi locuri, ceea ce parcă nu-i în regulă!
  O altă întrebare care se ridică, de exemplu, este de ce nepoţelul prim-ministrului ar fi vizat personal de o ameninţare cu acte de terorism – căci la aliniatul la care a făcut referire mândra cărătoare de palavre a guvernului (care şi ea a întrebat, la rândul ei, persoane din SRI ce AR TREBUI să ştie cu ce se mănâncă legea de organizare şi funcţionare a însăşi instituţiei pe statele de plată căreia se află!) cam despre asta se vorbeşte în aliniatul şi articolul citat: „Serviciul Român de Informaţii poate asigura protecţie antiteroristă şi altor persoane, la cererea acestora”.
  De aici derivă şi o altă legitimă serie de întrebări: de ce îl urmăreşte Terorică pe nepoţelul premierului? Şi de unde ştie SRI că ăl mic este urmărit de Terorică? L-a pârât careva? L-au filat „serviciili”? I-a fost pus telefonul sub urmărire? S-au primit telefoane sau scrisori de ameninţare? De unde ştie SRI că ăl mic e o potenţială ţintă teroristă? Şi ce a făcut ca să devină ţintă teroristă? N-a spălat bine buretele şi au rămas dâre pe tablă? Şi-a tras vreo colegă de codiţe? A trişat la şotron??? Sau doar pentru că e nepotul unui premier pe care niciun Terorică n-ar strica, în realitate, nici măcar o bombă falsă, de antrenament? Penibile explicaţii ca să acoperi ţâfnele mari ale unui premier mic! Sau, cum zice poporul român: „un prost aruncă o piatră-n baltă şi o mie de înţelepţi nu pot s-o scoată”…

  Dar ar putea să fie şi o altă explicaţie, mult mai banală, dar mai realistă, rezultată din logica „briciului” (sau lamei, după unii…) lui Occam (ori principiul parcimoniei): „entia non sunt multiplicanda praeter necessitatem” sau, ca să priceapă atât Boc, cât şi Terorică, „cea mai simplă explicație pentru un fenomen este de preferat”. Deh, asta e: unii au făcut şcolile înainte de a-şi da bac-ul ministrul Funeriu – ştiţi care: insul ăla, sătul să fie codaş al oraşelor franceze, venit să fie fruntaşul prin satul numit Românica…
  Iar explicaţia cea mai simplă poate fi următoarea: oare nu care cumva lui Boc „i-au îngheţat picioarele”, cum zic americanii, şi a început să tremure la gândul că, la o înghesuială, fie ea şi pe şosea, să priceapă oamenii pe cine au partener de trafic şi să-l ia la-ntrebări într-un mod care „să-i gâdile urechile într-un mod neplăcut”, cum ar zice un necalificat pedagog de şcoală nouă, gata reformată de musiu Funeriu? Pare mai plauzibilă varianta că Milică ot Răchiţele, fiul bocănitorului cu oul de Paşti în scăfârlie, a-nceput să simtă în ceafă suflarea fierbinte a cetăţeanului de rând care, cu doar câteva zeci de ore mai-nainte, o fluierase şi o luase cu huo plin de conştiinciozitate, din rărunchi, pe pupila (parc-aşa se scrie, cu „u” ca primă vocală, nu altfel…) prezidenţială cea blondă care s-a expus la gala de box cam cum era bancu-acela (da’ despre fotbal) când, în faţa tribunelor nemulţumite, s-a ridicat o altă blondă spunând: „Eu sunt mamaaa!”… Şi, vă daţi seama, nu se făcea să aibă martori minori şi din familia proprie la o eventuală scărmăneală pe care i-ar fi administrat-o nişte şoferi în trafic, cu toată bunăvoinţa celor câţiva slujbaşi care-i asigură protecţia! Fuga-i ruşinoasă, dar e sănătoasă, aşa că e de preferat un elicopter – dacă nu merge spre Târgovişte…

  O altă întrebare desprinsă din explicaţia Ioanei Munteanu (din Cluj şi ea, se ştieee!) ar fi: având în vedere că la lege scrie – citez –: „Serviciul Român de Informaţii poate asigura protecţie antiteroristă şi altor persoane, la cererea acestora, potrivit tarifelor convenite”, n-ar fi interesant ca să vedem şi o copie după cererea scrisă făcută de către nepoţelul premierului? Sau a fost o cerere verbală, analizată instantaneu de către factorii competenţi din SRI, căreia i s-a acordat tot instantaneu rezoluţia şi i s-a dat aprobarea de îmbarcare în elicopterul care-l mai cărase înainte şi pe însuşi Băsescu? Ori nu sunt luate în calcul cererile redactate către SRI de un minor? I-o fi făcut-o tatăl său, sau însuşi premierul? A fost scrisă de mână, la maşină, sau listată la imprimantă? Păi, dacă nu e cererea făcută, iar nu-i bine, pentru că legea prevede ca pasagerul (sau, minor fiind, un părinte ori tutorele său) să ceară protecţia antiteroristă, deci, dacă hârtia lipseşte, iar nu-i legal…

  Oricum: toată poliloghia de mai sus a fost generată de lipsa de responsabilitate a unui pseudo-premier, ce, de frică să nu care cumva să rămână ca şi singur în mijlocul vreunei mulţimi ostilizate de faptele sale, plus că o fi simţit nevoia să se dea şi mare cu ce poate face el ca ocupant al scaunului de premier, n-a mai stat să gândească şi la consecinţele faptelor sale, şi a acţionat, ca de obicei, tipic băsist: sub impulsul primului scurt-circuit neuronal.
  Restul sunt doar vorbe, ca să-i acopere spatele sau, din contră, ca să demonstreze că, de fapt, realitatea e ca care se vede: aceea că regele e gol…

 11. Domnule Radu,

  Am crezut ca sunteti un om capabil si destept, chiar nu va dati seama ca BOMBA asta este pusa de mediile de informare Basiste sa aibe presa ce sa scrie, nu numai de situatia critica in care se afla Romania, lasati sa i-si spele rufele in familie eu va asigur ca ungurii nu vo-r pati nimica este o cacealma politica haide Domnule Radu v-am crezut un pic mai destept

Leave a Reply