De ce s-a dus la Tel Aviv cel mai important general american din Orientul Mijlociu.

Şeful Comandamentului Central al Statelor Unite (USCENTCOM, cu sediul în Qatar) a aterizat marţi în Israel pentru a se întâlni cu oficiali israelieni din domeniul apărării, pe fondul războiului în curs de desfăşurare împotriva teroriştilor palestinieni din Fâşia Gaza şi în timp ce tensiunile se acutizează la graniţa cu Libanul, scrie The Times of Israel.

Ar putea fi o imagine cu 2 persoane şi text

Într-un comunicat, CENTCOM afirmă că generalul Michael Kurilla se va întâlni cu şeful Statului Major al IDF, generalul-locotenent Herzi Halevi, cu ministrul apărării Yoav Gallant şi cu alte persoane, pentru “a obţine o înţelegere clară a necesităţilor de apărare ale Israelului, pentru a sublinia eforturile de susţinere ale SUA în vederea evitării extinderii conflictului şi pentru a reitera sprijinul de neclintit al Departamentului Apărării pentru Israel”.

Sunt aici pentru a mă asigura că Israelul dispune de ceea ce are nevoie pentru a se apăra şi mă concentrez în special pe evitarea extinderii conflictului de către alte părţi“, a spus Kurilla, citat de comunicatul CENTCOM.

Aproximativ 2.000 de soldaţi americani au fost plasaţi în stare de alertă pentru o eventuală desfăşurare în Orientul Mijlociu în sprijinul Israelului, aflat în război cu Hamas după atacul sângeros al mişcării islamiste pe teritoriul statului evreu, a anunţat marţi Pentagonul, transmite Reuters.

“Astăzi secretarul apărării Lloyd Austin a plasat circa 2.000 de soldaţi şi o serie de unităţi în stare de alertă maximă printr-un ordin de pregătire pentru desfăşurare, ceea ce creşte capacitatea Apărării americane de a răspunde rapid situaţiei de securitate în evoluţie din Orientul Mijlociu”, indică un comunicat al Pentagonului care precizează că “nu a fost luată deocamdată nicio decizie privind desfăşurarea trupelor”.

Un purtător de cuvânt al Casei Albe a precizat totuşi că este vorba în primul rând de un “semnal de descurajare” şi nu de trupe de luptă.

Este important să subliniem că forţele militare care sunt în stadiu de pregătire sau sunt deja în drum către regiune sunt în primul rând un semnal de descurajare“, a asigurat pe CNN John Kirby, purtător de cuvânt al Consiliului pentru securitate naţională al SUA.

“Nu vrem o escaladare şi o extindere a acestui conflict. Nu avem intenţia de a trimite soldaţi în teren pentru a lupta în Israel”, a insistat el.

Forţele în stare de alertă ar putea efectua misiuni de consiliere şi asistenţă medicală, potrivit unor responsabili ai Pentagonului citaţi sub acoperirea anonimatului de Wall Street Journal şi CNN.

Anunţul vine în contextul în care preşedintele american Joe Biden este aşteptat miercuri în Israel pentru o vizită de solidaritate.

Preşedintele american Joe Biden este aşteptat miercuri într-o vizită de solidaritate în Israel, urmând apoi să meargă în Iordania, unde va avea discuţii cu regele Abdallah, dar şi cu preşedintele egiptean şi liderul Autorităţii Palestiniene.

Între timp, Washingtonul a mutat un grup de luptă coordonat de cele mai puterice portavioane în Estul Mediteranei, mişcări despre care secretarul de stat american Antony Blinken a spus că au ca scop descurajarea, nu provocarea, scrie news.ro.

Un oficial american, care a vorbit sub protecţia anonimatului, a declarat că Bataan, o altă navă de război, se îndreaptă spre coastele Israelului şi va include o unitate expediţionară a marinei. Bataan ar putea juca un rol cheie într-o eventuală evacuare.

Separat, Statele Unite au anunţat circa 2.000 de militari să fie pregătiţi să plece în 24 de ore dacă vor fi notificaţi în acest sens – în loc de 96 de ore de obicei. Este vorba de unităţi care să ofere asistenţă, cum ar fi ajutor medical, dacă va fi necesar.

Armata israeliană se pregăteşte pentru următoarea fază a campaniei sale împotriva Hamas în Fâşia Gaza, dar planurile ar putea să nu fie conforme cu aşteptările larg răspândite privind o ofensivă terestră iminentă, a declarat marţi un purtător de cuvânt al forţelor de apărare israeliene (IDF), relatează Reuters.

 

Ne pregătim pentru următoarele etape ale războiului. Nu am spus care vor fi acestea. Toată lumea vorbeşte despre ofensiva terestră. S-ar putea să fie ceva diferit“, a declarat locotenent-colonelul Richard Hecht în cadrul unei briefing de presă.

Leave a Reply