O decizie spectaculoasa a fost luata de guvernul francez incepand cu 1 ianuarie in privinta transplantului de organe.

Hotararea francezilor va provoca o adevarata revolutie in domeniu !

Autoritățile franceze au decis inversarea legii privind donarea de organe în sensul în care toți cetățenii francezi sunt considerați automat donatori, în cazul decesului, dacă nu refuză acest lucru în mod explicit, conform unui material publicat luni de publicația britanică The Guardian citata de Agerpres.

În noua variantă a legii, medicii nu mai au nevoie de consimțământul nimănui pentru a recolta organele în cazul unui deces.

Până la 1 ianuarie, când noua variantă a legii a intrat în aplicare, recoltarea de organe nu se putea face decât dacă persoana decedată și-ar fi dat în prealabil consimțământul. În cazul în care persoanele decedate nu erau înregistrate ca donatoare, medicii apelau la familiile acestora care, în aproape o treime dintre cazuri refuzau prelevarea organelor care ar fi putut salva alte vieți.

Conform noii legi, francezii care nu doresc ca o parte sau toate organele lor să poată fi folosite în transplanturi trebuie să se înregistreze ca atare. Pentru a ușura acest proces, înregistrările celor care nu doresc să-și doneze organele în cazul unei morți premature se pot face și online. În cele 2 zile care au trecut de la intrarea în vigoare a legii, peste 150.000 de francezi și-au înregistrat refuzul de a dona organe. O altă variantă pentru cei care nu vor să doneze organe este să lase unei rude o declarație semnată prin care arată că nu-și dau consimțământul.

Medicii francezi doresc să-i încurajeze pe tinerii cu vârste între 15 și 25 de ani să accepte să doneze organe. Uniunea Europeană a evidențiat penuria de organe pentru transplant și numărul crescând de pacienți care au nevoie disperată de transplant și care ajung pe lungi liste de așteptare. Conform statisticilor medicale europene în cursul anului 2014 peste 86.000 de pacienți se aflau pe liste de așteptare pentru organe în statele UE, Norvegia și Turcia, iar în fiecare zi se înregistrau în medie 16 decese în rândul celor care aveau nevoie de transplant.

8 COMMENTS

 1. Nu va trece de Drepturile Omului adică poate fi constestată legea ! Mortul de la groapă nu se mai întoarce ! Trebuie băgat în pământ ca să-l mănânce viermii ca în ani , pământul să devină fertil , să se poată lucra pe acel pământ , să crească ceva acolo , o floare o plantă un ceva ! De-aia avem atâtea stafii , că nu poate omul dormi în pace cu rinichiul splina sau inima sau orice altundeva decât în mormânt cu el

 2. Oare ar fi o idee
  ca toată populația să fie obligată să îşi declare opțiunea,
  iar cei care nu vor să fie donatori
  nici să nu poată primi organe?!…

 3. e interesant, de privit in continuare, pt ca o mare parte din populatia frantei este musulmana (magreb etc), religie care nu lasa ca ramasitele unui musulman sa fie atinse macar, de vreun crestin, d-apai transplantate!
  eu as propune ca daca franta tot a adoptat o asemena lege revolutionara (si bravo lor ca au dat-o, ca nu mai suntem in evul mediu). urmatorul pas cinstit ar fi ca si nou-nascutii sa manance friptura de porc imediat cum sunt nascuti, mai putin daca nu-si exprima in scris alte dorinte ;p (asta apropos de evul mediu si cum am ajuns noi sa mancam carne de porc de craciun – searcj google daca sunteti interesati)

 4. Asa era si un proiect de lege pe la noi…Bine ca…n a fost !Va dati seama ce trafic de organe pe la sate ???
  Dar cu evidenta , “neevidentiata ” in registrele romanesti ? Ba ca erai in evidenta , ba ca a fost eroare…rinichii ,tot erau luati !ca la noi !

  • Nu inteleg unde mai era traficul de organe daca toti eram donatori. In fine, m-a depasit logica asta. Cred ca acum e trafic cu organe, cand e penurie. Tu ai auzit sa infliareasca traficul de ceva cand produsul devine legal si abunda pe piata?!… daca-mi explici, pls…;p

Leave a Reply