Judecătorii CCR au stabilit, marţi, cu unanimitate de voturi, că iniţiativa legislativă de revizuire a Legii fundamentale, care aparţine USR, „Fără penali în funcţii publice”, respectă prevederile constituţionale.

Curtea a verificat dacă iniţiativa cetăţenească a USR îndeplineşte condiţiile tehnice, respectiv numărul de semnături şi dacă demersul cetăţenesc respectă limitele Constituţiei. După decizia CCR de marţi, iniţiativa va parcurge procedura parlamentară, ulterior urmând a fi supusă referendumului de revizuire a Legii fundamentale.

În 21 septembrie 2018, USR a depus la Parlament a doua tranşă de semnături pentru iniţiativa Fără penali în funcţii publice, peste 780.000, îndeplinind astfel condiţiile impuse de lege pentru declanşarea referendumului, respectiv 500.000 de semnături din 21 de judeţe.

Iniţiativa Fără Penali în funcţii publice propune ca articolul 37 din Constituţie, care reglementează dreptul de a fi ales, să fie completat cu un nou alineat, având conţinutul: „Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de Preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării”.

Constituţia prevede în prezent, la articolul 37, următoarele: „(1) Au dreptul de a fi aleşi cetăţenii cu drept de vot care îndeplinesc condiţiile prevăzute în articolul 16 alineatul (3) , dacă nu le este interzisă asocierea în partide politice, potrivit articolului 40 alineatul (3). (2) Candidaţii trebuie să fi împlinit, până în ziua alegerilor inclusiv, vârsta de cel puţin 23 de ani pentru a fi aleşi în Camera Deputaţilor sau în organele administraţiei publice locale, vârsta de cel puţin 33 de ani pentru a fi aleşi în Senat şi vârsta de cel puţin 35 de ani pentru a fi aleşi în funcţia de Preşedinte al României”.

PS : Decizia este extrem de favorabila presedintelui Klaus Iohannis in contextul organizarii referendumului pe justitie din 26 mai. Aceasta decizie a CCR sufla puternic vant in panzele tandemului Iohannis-USR si pentru alegerile prezidentiale

6 COMMENTS

  1. Pedepse privative de libertate – adica puscarie; pana la inlaturarea consecintelor condamnarii – adica pana cand condamnarea nu mai are efecte.
    Deci practic, initiativa interzice persoanelor aflate in puscarie sa candideze, pana cand ies din puscarie si nu mai au alte interdictii mentionate in condamnare.

    Bravo!

  2. In afara de faptul ca decizia CCR avizează din punct de vedere tehnic demersul cetățenesc inițiat de USR sub titlul “fără penali in funcții publice”care preia sintagma favorita a președintelui, nu văd nici un avantaj pentru Johannis de pe urma afacerii. Din contra, referendumul “meu” programat de acesta pe aceeași tema, sau pe una echivalenta, se anulează din start fiindcă nici cetățenii #, nici poporul anti-Dragnea—sa fim serioși, inițiativa îl vizează direct—nu se vor mai osteni sa voteze la un referendum consultativ când li s-a promis “prăjitura” unui referendum “decizional” cu același efect. Asta in cazul, foarte improbabil, in care semnatarii demersului se vor oșteni sa iasă la vot pe orice tema, electorală/conjuncturală sau de constituționalitate/esențială pentru configurația statului, și nu vor uita de Dragnea și PSD pana li se va discuta și eventual aproba inițiativa in parlament. Singurul avantaj pentru Johannis ar fi ca scapa din ridicolul de care s-a acoperit împreuna cu consilierii săi cu ocazia negăsirii unei intrebari de interes pentru națiune pe care sa-și axeze referendumul “meu”; pentru un tip care tocmai a scos o carte intitulată “ștrengar” EU.RO (adică L’Europe c’est moi, romanul Johannis. Hahaha!) o doza de ridicol in minus nu strica deci, salutam decizia CCR și nu-i mai agățam closete de clanța ușii lui Dorneanu cel puțin doua săptămâni de-aici încolo. Atenție, Dide et Co!

  3. Este vorba de indeplinirea unor conditii tehnice si nimic mai mult. Dincolo de orice, asa cum pentru a deveni politist sau militar trebuie sa ai cazierul imaculat, cu atat mai mult la demnitarii de rang inalt. Restul sunt palavre pentru fraieri.

  4. Tot manipulare. Pai si acum legea prevede conditii pentru asta. Acu’, nu … hai sa nu mai am eu dreptul sa aleg … da’ sa aiba ei dreptul sa numeasca penali prin toate functiile publice … Jicneala la greu!

Leave a Reply