Un tribunal din Italia a recunoscut în mod oficial legătura dintre utilizarea pe termen lung a telefonului mobil și cancer printr-o decizie ce creează un precedent, a anunțat joi un grup de avocați citați de DPA.

Cazul din Ivrea (nord-vestul Italiei) privește un manager în vârstă de 57 de ani care și-a folosit telefonul între trei și patru ore pe zi și a contactat o formă benignă de tumoare la creier, potrivit societății de avocatură Ambrosio & Commodo.

După ce un expert din cadrul tribunalului a conchis ”potrivit unui criteriu al probabilității” că utilizarea telefonului mobil este responsabilă pentru neurinomul acustic de care suferă bărbatul, un judecător a hotărât că acesta poate beneficia din partea agenției naționale de asigurări din Italia de concediu medical, menționează sursa citată.

Hotărârea, la care se poate face apel, este ”prima și singura din lume” prin care un tribunal de primă instanță acceptă legătura cauzală dintre telefoanele mobile și cancer, susține Ambrosio & Commodo. Concluzii similare au fost formulate și în 2009 și 2012 de către alți judecători din Italia, însă numai în proceduri de recurs, au adăugat avocații.

Ambrosio & Commodo au publicat informațiile pe un website, recomandând totodată altor pacienți diagnosticați cu tumori la creier, care pot dovedi că au utilizat telefoanele mobile peste 1.640 de ore cumulate, să intenteze procese.

În cadrul comunității științifice, cancerogeneza determinată de radiațiile emise de telefoanele mobile este în continuare un subiect aflat în dezbatere.

Pe site-ul său, Institutul Național pentru Cancer din Statele Unite (US National Cancer Institute) susține că ”un număr limitat de studii” au demonstrat unele dovezi ale acestei asocieri, însă majoritatea cercetărilor nu au identificat o astfel de legătură. Se adaugă faptul că în 2011 Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerelor (International Agency for Research on Cancer) a clasificat utilizarea telefoanelor mobile drept ”posibil cancerigene pentru oameni”, bazându-se pe dovezi limitate rezultate în urma unor studii efectuate pe oameni, pe dovezi limitate relevate de cercetări asupra efectelor radiofrecvenței asupra rozătoarelor și pe dovezi inconsistente provenind din studii mecanistice.

 

3 COMMENTS

  1. Ce sa mai vorbim despre Antenele Satelit de pe blocuri…Sigur ca moartea te pandeste din zeci,sute de locuri dar in cazul asta intervine optiunea fiecaruia de a se proteja,de a lua in serios aceste semnale de alarma care exista de cel putin 10 ani dar nu au fost oficializate tocmai pt ca in joc sunt sume imense automat multa putere din partea celor interesati ca aceasta industrie sa functioneze.

  2. Din moment ce polițiștilor li se recunoaște “sporul de antenă”, deci o compensare a ceva ce este nociv, e clar că și telefoanele mobile sunt de fapt niște stații de emisie recepție, dar de putere mai mică. Legat de aceste antene, știți că în Brașov, tocmai pe clădirea Spitalului de Copii, tronează ditamai instalația de antene de telecomunicații?

  3. Eu n-aș fi îngrijorat de undele radio și electromagnetice, ci mai degrabă de ce găsim în hipermarketuri sub titlul generic de alimente. Încep să cred că nu Voiculescu era dușmanul poporului care trebuia băgat la bulău ci lui Mencinicopschi trebuia să i se închidă gura, el era adevăratul dușman.

Leave a Reply