Prezența pe teritoriul Republicii Moldova a oricăror trupe sau baze militare, conduse și controlate de către state străine, este neconstituțională, conform unei decizii adoptate marți de Curtea Constituțională de la Chișinău, relatează Radio Chișinău și Unimedia.

Curtea a fost sesizată în această privință de Partidul Liberal acum trei ani, la 26 mai 2014. Liberalii ceruseră Curții să spună dacă neutralitatea este anulată în condițiile în care în 1994 — momentul declarării neutralității în Constituție — pe teritoriul republicii se aflau trupe străine.

Curtea a decis că ocupația militară a unei părți a teritoriului Republicii Moldova în momentul declarării neutralității, precum și lipsa recunoașterii și a garanțiilor internaționale a acestui statut, nu afectează validitatea prevederii constituționale referitoare la neutralitate.

????????????????????????????????????

Deși documentul privind neutralitatea specifică în mod clar faptul că “Republica Moldova nu admite dislocarea de trupe militare ale altor state pe teritoriul său”, în partea estică a țării mai sunt trupe “de ocupație” ale Federației Ruse, a declarat marți Alexandru Tănase, președintele Curții Constituționale, la un post de televiziune local.

“Practic, ocupația sovietică/rusească nu a încetat în partea estică a țării nici astăzi, cu toate că a fost proclamată independența Republicii Moldova. Federația Rusă a recunoscut-o, dar și-a retras armata numai din partea vestică a teritoriului moldovean (sub ocupație a mai rămas 11% din suprafața Republicii Moldova)”, subliniază el. Astfel, faptul că Federația Rusă “nu și-a retras trupele din estul țării, ci, dimpotrivă, și-a consolidat prezența militară în partea transnistreană a Republicii Moldova, constituie o încălcare a prevederilor constituționale referitoare la independență, suveranitatea, integritatea teritorială și neutralitatea permanentă a Republicii Moldova, precum și a dreptului internațional”, a afirmat Tănase.

De asemenea, în cazul unei amenințări la adresa unor valori fundamentale constituționale ca independența națională, integritatea teritorială sau securitatea statului, autoritățile Republicii Moldova sunt obligate să ia toate măsurile necesare, inclusiv de ordin militar, care i-ar permite să se apere eficient împotriva acestora, se mai arată în hotărârea Curții.

Totodată, participarea Republicii Moldova la sisteme colective de securitate, cum ar fi sistemul de securitate al Națiunilor Unite, operațiuni de menținere a păcii, operațiuni umanitare etc., care ar impune sancțiuni colective împotriva agresorilor și infractorilor de drept internațional, nu este în contradicție cu statutul de neutralitate, potrivit deciziei Curții Constituționale.

În concluzie, magistrații consideră că neutralitatea Republicii Moldova nu exclude și cooperarea cu alte alianțe militare pentru consolidarea capacității ei de apărare. Rezultă, deci, că deschiderea Biroului NATO la Chișinău, preconizată pentru sfârșitul lunii iunie, nu încalcă statutul de neutralitate al Republicii Moldova, așa cum susținea președintele Igor Dodon, remarcă analiștii moldoveni.

13 COMMENTS

 1. Comiosia juridica din Senat a decis: “Amendamentul senatorului PSD Liviu Brăiloiu care prevede că se graţiază în întregime pedepsele condamnaţilor care au împlinit 70 de ani a fost însuşit prin vot de comisie” (Antena3.ro)
  (Dan Voiculescu are 71 de ani, deci pregatiti florile la Trustul Intact 🙂
  nu spun ca e bine sau rau, spun doar ca toti peste 70 de ani – condamnati pe nedrept, sau pe drept – scapa de parnaie/
  Are si o latura buna chestia asta: nu mai apar romane :))
  Desigur, asta e amendamentul Comisiei. Mai trebuie si votata legea, de catre parlament

  • Nu e o masura neaparat rea asta cu peste 70 de ani..ar trebui exclusi pedofilii,violatori si criminalii..in rest a o idee bunicică..
   Cat despre Dan Voiculescu..eu m-as bucura sa fie eliberat..la ce jaf ce hoție ce mizerii s-au facut in privatizări în România..a iesit o privatizare bine,institutul ala merge bine si a integrat in holdingul agricol al familiei Voiculescu..produce bani a competitiv si mai mult decat atat..proprietarul e roman!! Daca e sa anchetam privatizări hai sa le anchetam si pe alea facute pentru mari corporații si companii de stat din vest gen distributiile de curent/energie..utilitaile publice,petromul,petrolu gazele insula seriilor,ma refer la resurse petrolul din MareaNeagra dat de TraDatorul Tăriceanu catre EXXON si Chevro ,dar acolo,na sarr amabasadele..sar cozile lor de topor din servicii si parchete..

   • Adica Dan Voiculescu chiar a modernizat acel institut,l-a facut competitiv..l-a integrat intr-o afacere de succes..iar dosarul ala e destul de subtire asta,Telepatia..chiar foarte subtire..cam miroase a comanda politica…si mod de lucru securisto-mafiot.. 🙂

   • Adica ce vrei sa zici e ca “Da maica a furat, da a facut ceva si pentru noi”.
    Sunt satul pana-n gat de atitudinea asta de kkt.
    Cine a furat sa-i putrezeasca oasele in parnaie, sa stie restul sa nu mai fure. Ca astia care au furat milioane nu au facut de foame, ca le plangeau copii acasa. Au furat din lacomie, ca nu-i mai satura Dumenezeu.

    • Da…ce sa zic intelgi putin si scri cat înțelegi..Am scris ca privatizarea ICA a fost un succes din toate punctele de vedere..din toate eu urăsc privatizările dar,cea a ICA chiar e un reusita spre deosebire de privatizări ale multor foarte multor altor companii..
     Si ia hai răspunde la intrebare daca romanii au furat asa mult cu milardele cum zici cum de toata dar absolut toata economia toate resursele si toate pârghiile de deczie sunt la straini..cum? De ce niciun roman nu controlează vreun sector strtaeic..in goana ta dupa tepe..uiți sa vezi marele borfas al acestei țări,CAPITALUL STRAIN ,CORPORAȚIILE BĂNCILE SI UE Fmi…romanii (clasa poloitica)a trădat tara dar de jefuit o jefuiesc altii..români mai prind firmiturile..
     A si nu ma referea ca lasa maica ca a facut ceva..idiotule ma refeream ca aceea privatizare dupa toate normele capitaliste si dupa toate angajamentele asumate este un succes..

     • Si privatizarea rompetrol a fost un succes…si petrom…si romtelecom…sa continui? Si toate parghiile de decizie sunt la romani: guvern, parlament… Ca astia sunt dusi cu pluta si se vand pe doi lei e alta poveste

    • Aa si prostule unde ai vazut tu ca am zic ca facut ceva pt noi???ferească sfântu!!eu am spus ca spre deosebire de celelalte foarte multe privatizări care s-au facut înspre catigul capitalului starin a marilor companii de stat sau peivate din occident cea a ICA a fot una buna pt stat si care s-a desfasurat dupa regulile capitaliste nu dupa regulile santajului (cum de exemplu a fot santahat in 2009-20010 statul roman de multinationale pt a contract a credite pentru a finanța subsidiarele lor din Romania deoarece companiile mama oprisera finanțată sau băncile occidentale sprijinite in cel mai socialist stil cu putință de stat)

    • Dan voiculescu a cumparat aceea ruina si a modernizat-o si a respectat angajamentele de privatizare.punct..du-te sa vezi Dosarul AlRO DACA vrei sa vezi un mare jaf

 2. Domnule Radu Tudor,eu sunt un unionist convins, si cred ca si dumneavoastra la fel .dar sa recunoastem statul asta artficial enclavă asta rusească mafiotă (a se vedea afacerile holdingului sherrif deținut fe fosti kgb-isti..si din ce se aude controlat de Krelim..dar,Transistria nu este si nu a fost niciodata Romania..a fost un teritoriu ocupat
  de Maresalul Antonesc,teritoriu cu statut de ocupație militara..atat..in schimb,Cahul,Bolgrad si Isamil,cetatea Alba,iesirea Republicii Moldova la Marea Neagra au fost luate de catre statul Ucraina ,teritorii legitim romanesti,istoric etnic,politic..au fost încorporate in acer stat hibrid mafiot,artificial si extrem de anti-romanesc…nu,zic evident ca trupele astea rusesti nu au ce cauta in trasnistria..dar nici cele ucrainene in SUDUL Moldovei nu au sau mai rau..chiar in Insula Serpilor teritoriu romanesc pe care anul trecut au ocupat-o militar..

 3. Nu avem lideri istorici de mare cohones pentru o discutie diplomatica fertila ,adevarata cu Federatia Rusa cum spunea si ambasadorul rus.De unde pana unde sa facem unirea a mare,platforma marina cum o impartim,un acord profund de pace,probleme economice,probleme de stiinta si sport(vz Nasa si Anglia fotbal),problema repatrierii a ce a mai ramas de la bolsevici a tezaurului etcproblema transnistreana supra rusificata.De ce Angelica poate vb si noi nu?ce are ea si noi nu??Numa pt asta l-as clona pe col.Cuza pacat ca sufletul nu se poate clona si va iesi nebun.

 4. Putini stiu ca maresalul cel mai mare strateg roman si cel mai decorat militar roman in marele razboi nu era nici fascist nici rasist ci un mare roman ce a iesit din neutralitate doar la ambitul lui Stalin de a refuza returnarea tezaurului roman necesar intr-o Europa in plin razboi nealimentata secetoasa, culminand cu nefastul pact Ribbentrop-Molotov de capturare ilegitima a Basarabiei.Ceva asemanator cu pradarea din Crimeea de azi.

 5. unde mai pui ca si polueaza tancurile alea, ca sunt non-euro
  deci sa le dea o amenda pe chestia cu mediu

Leave a Reply