Miercuri si joi la Cartierul General al NATO din Bruxelles a avut loc o importanta reuniune a ministrilor apararii aliati.
In prima zi au fost purtate discuții aprofundate privind evoluția Misiunii NATO din Irak (NATO Mission Iraq – NMI), în contextul actualei situații de securitate din Orientul Mijlociu. Totodată, miniștrii apărării din țările membre ale Alianței au abordat subiecte referitoare la modalitățile de creștere a rolului NATO în regiune, printr-o coordonare mai strânsă cu Coaliția globală de contracarare a Daesh/ISIS, prin extinderea responsabilităților NMI în domeniul pregătirii forțelor locale, cu obiectivul consolidării securității și stabilității pe termen lung.
Aliații au agreat, de principiu, consolidarea NMI. Astfel, într-o primă etapă, vor fi preluate unele activități curente de instruire desfășurate în Irak de Coaliția globală de luptă împotriva Daesh/ISIS. Miniștrii apărării au agreat, totodată, explorarea modalităților de creștere a rolului NATO în Orientul Mijlociu și Nordul Africii.
În privința Afganistanului, participanții la reuniune și-au exprimat sprijinul deplin pentru eforturile SUA în planul procesului de pace, pe direcția facilitării discuțiilor intra-afgane. A fost reafirmat obiectivul misiunii NATO „Resolute Support” (RSM) din Afganistan, acela de întărire a forțelor de securitate afgane pentru a fi în măsură să lupte pentru contracararea terorismului și creare a condițiilor pentru o pace durabilă. Discuțiile pe subiect vor continua astăzi, 13 februarie, într-o sesiune dedicată RSM.
În intervenţia sa, ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a susţinut importanţa acordată de România continuării participării la misiunile şi operaţiile NATO, contribuind astfel la efortul aliat privind proiectarea stabilităţii. În contextul actualei situații de securitate din Orientul Mijlociu, au fost evocate menţinerea angajamentului naţional faţă de demersurile aliate, precum şi susţinerea de principiu, de România, a consolidării rolului NATO în Irak și explorării modalităților de creștere a rolului NATO în Orientul Mijlociu și Nordul Africii.
Ultima serie de consultări în format cină de lucru, cu participarea reprezentanţilor UE, Suediei şi Finlandei, s-a axat pe intensificarea cooperării NATO-UE din perspectiva consolidării securității europene și transatlantice. Au fost evidenţiate principalele ameninţări şi provocări comune, fiind subliniat potențialul consolidării cooperării NATO-UE în contracararea acestora.
A fost salutată invitarea reprezentanţilor UE, Suediei şi Finlandei şi oportunitatea consultării cu noul Înalt Reprezentant /HR al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, Josep Borrell.
In cea de-a doua zi a Reuniunii ministeriale, a avut loc un schimb de opinii pe tema stadiului implementării posturii întărite de descurajare şi apărare şi a partajării echitabile a responsabilităţilor.
În această sesiune, au fost abordate :
- o serie de recomandări suplimentare de răspuns al Alianţei la dezvoltarea de către Rusia a sistemelor de rachete cu rază medie de acţiune precum
- aspecte referitoare la evoluţiile înregistrate în implementarea Iniţiativei NATO privind creşterea nivelului de operativitate (NATO Readiness Initiative)
- implementarea Structurii de comandă adaptate a NATO
- operaţionalizarea/pregătirea prealabilă a zonei de responsabilitate a SACEUR ş
- repere ale apărării cibernetice la nivel aliatÎn intervenţia sa, ministrul apărării naţionale, Nicolae-Ionel Ciucă, a subliniat importanța unei prezențe aliate robuste, eficiente și credibile în România având în vedere situația de securitate complexă și volatilă din zona Mării Negre. În context, a informat despre stadiul implementării măsurilor subsumate prezenței avansate adaptate (tFP), și a evidențiat importanța contribuțiilor aliate pentru consolidarea capacității de luptă a Brigăzii Multinaţionale Sud-Est (MN BDE-SE), pentru continuarea în condiții optime a misiunii de poliție aeriană întărită (eAP), precum și pentru constituirea Comandamentului Multinaţional de nivel corp de armată Sud Est (HQ MNC-SE).Oficialul român a punctat, de asemenea, continuarea de către România a implementării angajamentului în domeniul partajării echitabile a responsabilităților, evidențiind faptul că și în acest an a fost alocat un procent de 2% din PIB pentru bugetul apărării, fonduri care vor permite concentrarea investițiilor în capabilitățile și echipamentele necesare în raport cu condițiile de securitate din regiune.
Ultima sesiune de lucru, în formatul Misiunii Resolute Support (RSM), a oferit cadrul pentru discutarea în format aliat, cu participarea partenerilor operaţionali, a progresului înregistrat în procesul de pace din Afganistan și a perspectivelor de evoluţie ulterioară a Misiunii Resolute Support.
Ministrul apărării a accentuat importanţa pe care România o acordă continuării angajamentului NATO în Afganistan, precum şi interesul naţional privind evoluţia procesului de pace, cu un rol major pentru evoluția implicării NATO în regiune. În context, a precizat că ţara noastră îşi va menţine contribuţia în Afganistan, în concordanţă cu evoluţia planurilor aliate, subliniind că, în prezent, România este al cincilea contribuitor aliat în cadrul Misiunii Resolute Support.
În marja Reuniunii NATO, oficialul român a avut o întâlnire bilaterală cu omologul din Luxemburg, Francois Bausch, în cadrul căreia au fost discutate perspectivele de intensificare a cooperării bilaterale în domeniul apărării și aspecte actuale de securitate şi apărare de pe agenda aliată. Ministrul român al apărării a evocat demersurile naţionale pentru constituirea Comandamentului de corp de armată multinaţional sud-est (HQ MNC-SE) şi a solicitat sprijinul în implementarea proiectelor asociate dezvoltării acestei structuri. Cei doi demnitari au discutat o serie de iniţiative multinaţionale în curs de constituire în cadrul aliat, la care România şi Luxemburg ar putea participa, ca parte a efortului de partajare echitabilă a responsabilităţilor.
———————
în marja Reuniunii miniştrilor apărării din statele membre ale NATO, a avut loc întâlnirea ministrului român al apărării, Nicolae-Ionel Ciucă, cu secretarul american al apărării, Mark T. Esper.Întâlnirea celor doi demnitari a reprezentat o oportunitate deosebită pentru a discuta principalele subiecte de cooperare cu SUA, atât din perspectivă bilaterală, cât și în context aliat.
Discuţiile purtate au evidenţiat ritmul dinamic al Parteneriatului Strategic dintre România şi Statele Unite, precum şi perspectivele de intensificare a cooperării în domeniul apărării, ca elemente esenţiale pentru asigurarea securităţii ţării noastre şi a stabilităţii în regiune.
Principalele direcții de acțiune vizate sunt asigurarea unei prezenţe sporite a forțelor militare americane pe teritoriul național și în regiunea Mării Negre, dezvoltarea cooperării tehnico-militare, intensificarea programului de exerciții desfășurate pe teritoriul României, în cadru aliat și bilateral cu forțele SUA, cu obiectivul general de consolidare a prezenţei şi vizibilităţii NATO pe segmentul sudic al flancului estic.
De asemenea, întrevederea a prilejuit o bună oportunitate de evidenţiere, de către partea americană, a contribuţiei României la eforturile de partajare echitabilă a responsabilităţilor, pe toate dimensiunile sale: resurse alocate, capabilităţi dezvoltate şi participare la operaţiuni, misiuni şi activităţi aliate.
Guvernul irakian vrea ca activităţile celor circa 500 de militari din misiunea de instruire a NATO să continue, susţine Secretarul General al NATO Jens Stoltenberg, în pofida unei rezoluţii adoptate de parlamentul irakian luna trecută prin care se cere plecarea trupelor străine, relatează DPA.Bagdadul “ne-a confirmat dorinţa de continuare a activităţilor NATO de instruire, consiliere şi construire de capacităţi pentru forţele armate irakiene”, a declarat Stoltenberg la Bruxelles.
Miniştrii apărării din statele membre NATO au ajuns miercuri la un acord privind extinderea misiunii de instruire în Irak.
Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, ceruse ca NATO să se implice mai mult în Orientul Mijlociu.
Stoltenberg a precizat miercuri că NATO va prelua unele activităţi de instruire de la coaliţia condusă de SUA împotriva Statului Islamic.
“Miniştrii aliaţi (…) au fost de acord în principiu să intensifice misiunea de instruire a NATO. În primă instanţă, aceasta va consta în preluarea unora din activităţile curente de instruire ale coaliţiei globale”, a declarat miercuri Secretarul General al NATO.
A doua zi a reuniunii ministeriale a NATO va fi dedicată misiunii din Afganistan, în contextul în care în prezent au loc discuţii între SUA şi talibani pentru un acord de pace în ţara devastată de război, în care se află circa 17.000 de militari din ţările membre.
Un alt subiect pe agendă este reprezentat de măsurile de securitate pe care Alianţa le ia în considerare împotriva Rusiei, după denunţarea Tratatului privind forţele nucleare intermediare anul trecut.
—————–
NATO Defence Ministers wrapped up two days of discussions in Brussels on Thursday (13 February 2020) addressing key issues including NATO’s training mission in Iraq, support for Afghanistan, and the challenge posed by Russia’s missile systems.
Allied ministers agreed in principle to enhance NATO Mission Iraq. “In the first instance, this will consist of taking on some of the Global Coalition’s current training activities,” said NATO Secretary General Jens Stoltenberg. He underlined that NATO is in Iraq at the invitation of the Iraqi government. “Our aim is to increase the capacity of the Iraqi armed forces so that they no longer require our support,” he said. Ministers also discussed what more NATO can do to help build stability across the wider Middle East and North Africa.
Allies also addressed the challenge posed by Russia’s missiles, including the SSC-8 system that led to the demise of the Intermediate-Range Nuclear Forces (INF) Treaty. NATO Allies have stood united on Russia’s breach of the Treaty, agreeing on a package of defensive measures to ensure NATO’s deterrence and defence remains credible. As the SSC-8 is only part of Russia’s missile build-up, Allies also discussed other Russian missile systems, conventional and nuclear. “Many are dual capable systems that create a greater risk of escalation and miscalculation,” said the Secretary General.
Ministers also reviewed progress in ensuring fairer burden-sharing across the Alliance. “We have seen an unprecedented increase in defence spending across European Allies and Canada, with an extra 400 billion US dollars invested by the end of 2024,” said the Secretary General. He stressed that this is making NATO stronger.
Afghanistan was also high on the agenda, with a meeting of all nations contributing to NATO’s Resolute Support Mission. NATO remains committed to Afghanistan’s long-term security and stability. “Our focus remains the same: to provide the Afghan security forces with training and financial support, so that they can fight terrorism and create the conditions for peace,” said the Secretary General. He stressed that Allies fully support the efforts led by the United States to achieve a peaceful solution, and continue to coordinate closely on the way forward. “We welcome any steps that can lead to the reduction of violence – the Taliban have to show a real will and a real ability to deliver a reduction of violence on the ground,” he added.
Ministers also discussed cooperation between NATO and the European Union, with High Representative/Vice President Josep Borrell attending for the first time in his new position. In the margins of the Ministerial, Allies met with Ukrainian Defence Minister Andriy Zahorodnyiuk to discuss the situation in and around Ukraine, as well as the country’s reform progress. Allies reiterated their full support for Ukraine’s sovereignty and territorial integrity.
NATO îşi va relua “în zilele sau săptămânile următoare” activităţile de formare în Irak, care au fost întrerupte la începutul lui ianuarie, după uciderea de către SUA a generalului iranian Qassem Soleimani la Bagdad, a anunţat vineri comandantul suprem al forţelor aliate în Europa, generalul american Tod Wolters, transmite AFP.
Misiunea de instruire a NATO din Irak, din care fac parte 500 de oameni, aflaţi sub comanda Canadei, a primit undă verde de la Bagdad pentru relansarea activităţilor, a indicat Wolters pentru presă în marja Conferinţei de securitate de la Munchen.
Întrebat la ce dată ar urma să fie reluată misiunea, generalul american a afirmat că “e o chestiune de zile sau săptămâni”.
“Vrem să redemarăm cât mai curând posibil, dar protecţia trupelor este o chestiune majoră”, a explicat el.
Misiunea de instruire a NATO din Irak a fost suspendată la 4 ianuarie şi o parte din personalul său a fost retras din această ţară de teama unor represalii după moartea generalului Soleimani, iar în plus parlamentul de la Bagdad a votat o rezoluţie cerând plecarea trupelor americane şi străine din ţară. Ulterior însă Bagdadul a autorizat preluarea de către misiunea NATO a anumitor activităţi de formare asigurate de coaliţia internaţională antijihadistă condusă de Washington.
[…] CITESTE ARTICOLUL COMPLET […]