Marți, 17 octombrie a.c., a avut loc, la Palatul Cotroceni, ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, condusă de către Președintele României, Klaus Iohannis.

Consiliul a analizat tema referitoare la cooperarea structurată permanentă (PESCO) în domeniul apărării la nivelul Uniunii Europene și a aprobat participarea României la această inițiativă.

PESCO va reprezenta o formă intensificată de cooperare pe dimensiunea Politicii de Securitate și Apărare Comună, în domeniul dezvoltării capabilităților de apărare la nivel european, oferind posibilitatea ca statele membre, care îndeplinesc criterii avansate în domeniul capabilităților militare și doresc să își asume angajamente suplimentare, să realizeze între ele o cooperare structurată.

România își va exprima intenția preliminară de participare la un set inițial de 10 proiecte, din cele avansate până în prezent de către statele membre, condiționat de acceptarea acestora în cadrul PESCO și a căror dezvoltare ulterioară corespunde priorităților naționale privind dezvoltarea capabilităților militare.

De asemenea, membrii Consiliului au aprobat luarea unor măsuri pentru eficientizarea înzestrării Armatei României și creșterea implicării industriei naționale de apărare referitoare la procedura specifică aferentă programului strategic de înzestrare cu transportorul blindat pentru trupe 8×8.

Astfel, se vor crea premisele pentru consolidarea și dezvoltarea în țara noastră a unei capabilități industriale care să producă nu doar transportoare blindate 8×8 și derivate ale acestui program, ci să execute și lucrările de mentenanță a produselor pe durata de viață a acestora.

 

3 COMMENTS

  1. Verifica cineva ordinele date de ministrul MApN ?
    In ordinul M124/2017 privind rechemarea in activitate, BIBLIOGRAFIA SI SUBIECTELE SE SECRETIZEAZA.MAI PUTIN(TOCMAI ! ) BAREMELE !!!

  2. In afara de finantarea programelor de inzestrare, de contracte, de licitatii internationale, discuta cineva si despre problemele militarilor activi si in rezeva, despre starea moralului acestora? Sau resursa umana nu conteaza?!l

Leave a Reply