Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat miercuri că nu a constatat deocamdată nicio retragere a trupelor ruse de pe poziţiile din apropierea frontierei ucrainene, relatează Reuters, care citează BBC.

”Să fiu sincer, noi reacţionăm la realitatea care există şi nu vedem deocamdată vreo retragere, doar am auzit despre ea”, a spus Zelenski în timpul unei vizite în vestul Ucrainei.

”Cred că toţi oamenii normali se aşteaptă la o dezescaladare. În ce priveşte ameninţarea, am spus de multe ori că suntem calmi în legătură cu orice ameninţări pentru că ne amintim că toată această situaţie nu a început ieri. Acest lucru se întâmplă de mulţi ani. Atunci când trupele se retrag toată lumea va vedea asta… dar pentru moment, este doar o declaraţie”, a adăugat şeful statului ucrainean.

După săptămâni întregi de tensiuni, Moscova a anunţat marţi începutul unei retrageri a mii de soldaţi ruşi concentraţi de mai multe luni în apropiere de frontiera cu Ucraina, iar miercuri încheierea manevrelor militare şi plecarea unora dintre forţele sale din peninsula ucraineană Crimeea, anexată ilegal de Rusia în 2014.

Occidentul este îngrijorat de perspectiva unei invazii ruse în Ucraina, după ce Rusia a desfăşurat masiv trupe şi echipament militar în apropierea frontierei sale cu această ţară.

Moscova a solicitat garanţii de securitate concrete din partea SUA şi a NATO, printre care promisiunea că Ucraina nu va adera la Alianţa Nord-Atlantică, scrie Agerpres.

Ucrainenii au înălţat, miercuri, drapelul naţional şi au intonat imnul, într-o “zi a unităţii” decretată pe fondul temerilor privind o invazie rusă despre care Occidentul afirmă că ar putea fi iminentă, relatează Reuters şi dpa.

Angajaţii la stat au fost chemaţi să cânte imnul şi cursurile au fost suspendate în şcoli din toată ţara, iar televiziunile au pregătit programe speciale. Şi pe Instagram utilizatorii începuseră să posteze cu hashtagul #ziuaunităţii.

Drapelul galben-albastru a fost arborat la şcoli, spitale şi magazine, precum şi la instituţiile guvernamentale.

“E o zi ca toate celelalte, dar steagurile vor să arate că nu ne temem de nimeni”, a spus Mykola, proprietarul unui chioşc de cafea din capitala Kiev.

Preşedintele Volodimir Zelenski, care a anunţat marţi organizarea acestei zile a unităţii, a subliniat într-un discurs televizat că toţi ucrainenii “vor să trăiască în pace, fericiţi, într-o familie, copii şi părinţi”.

“Nimeni nu ne poate iubi patria aşa cum o iubim noi. Şi doar noi, împreună, o putem apăra”, a spus el.

Zelenski a declarat 16 februarie, prin decret, ca fiind zi a “unităţii” în condiţiile în care conform unor relatări din media serviciile de informaţii americane au menţionat această zi ca posibilă dată a unei acţiuni militare a Rusiei.

SUA şi aliaţii din NATO acuză Rusia că a desfăşurat trupe la graniţa ucraineană pentru a pregăti un nou atac asupra Ucrainei, după anexarea peninsulei Crimeea în 2014, acuzaţie pe care Moscova o neagă. Guvernul SUA a avertizat recent că este posibilă o invazie rusă în Ucraina înainte de încheierea Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing, pe 20 februarie. Totuşi, miercuri Ministerul Apărării din Rusia a anunţat că unităţile care şi-au încheiat manevrele militare în Crimeea se întorc în cazărmi.

“Toată lumea vrea să ne sperie, şi noi rămânem aici”, a comentat o pensionară din Kiev care s-a prezentat ca Ludmila, purtând un mic steag ucrainean pe reverul hainei, a mai consemnat Reuters.

Leave a Reply