Primul supercomputer din Europa capabil să efectueze peste 1 cvintilion (1 urmat de 18 zerouri) de operaţiuni de calcul pe secundă urmează să fie instalat în cadrul unui centru de cercetare din vestul Germaniei, informează miercuri agenţia DPA.

Puterea de calcul a dispozitivului o va depăşi pe cea a 5 milioane de laptopuri, după cum a anunţat miercuri Centrul de Cercetare Jülich, situat lângă Köln.

Computerul de tip “exascale”, numit Jupiter, este destinat “să răspundă la întrebări ştiinţifice importante şi urgente privind, spre exemplu, schimbările climatice, modul de combatere a pandemiilor şi producţia de energie sustenabilă”.

Costul computerului este de 500 de milioane de euro (524 de milioane de dolari). Jumătate din sumă provine de la iniţiativa europeană în domeniul calculului de înaltă performanţă EuroHPC JU, iar cealaltă jumătate de la Ministerul Educaţiei din Germania şi Ministerul Ştiinţei din Renania de Nord-Westfalia.

Jupiter a fost proiectat ca un supercomputer “verde”, fiind alimentat de electricitate ecologică, a precizat institutul.

Supercomputerul urmează să fie instalat în 2023.

Premierul din Renania de Nord-Westfalia, Hendrik Wüst, a descris proiectul drept “o distincţie pentru ştiinţă şi excelenţă” în landul său, scrie Agerpres.

Leave a Reply