Prezenta presedintelui francez Emmanuel Macron a generat si o limpezire partiala a celui mai controversat proiect de inzestrare militara al Romaniei din acest moment.

Licitatia pentru 4 corvete lansata de MApN a fost intai atribuita, anulata, reluata, apoi contestata, recastigata si amanata timp de 7 ani. Ea depaseste valoarea de 1 miliard de euro.

Sosit la Baza Aeriana Mihail Kogalniceanu, presedintele Frantei a limpezit apele tulburi printr-un mesaj clar :

”Dorim să avansăm pe plan bilateral, lucrăm – la cererea autorităţilor române – la un plan ambiţios de susţinere a Forţelor Navale Române. Miniştrii de resort au putut discute şi să stabilească un document cadru şi pe plan politic şi militar dorim să consolidăm acest document şi această cooperare”, a declarat Emmanuel Macron.

Asta inseamna, fara doar si poate, ca licitatia de peste 1 miliard de euro pentru cele 4 corvete se transforma din licitatie in achizitie G to G, adica guvern la guvern.

Cele 1,2 miliarde de euro vor merge, cel mai probabil, la compania franceza Naval Group, unde statul francez este actionar.

Asta desi olandezii de la Damen construiesc in Romania de multi ani nave militare performante, platind aici taxe si impozite, generand locuri de munca.

Romania si-a sabotat singura, timp de 7 ani, capacitatea Fortelor Navale de actiune in Marea Neagra, prin amanarea la nesfarsit a unei solutii pentru cele 4 corvete.

Daca am fi rezolvat legal situatia din 2015, azi am fi avut cel putin 2 corvete performante gata, in actiune, in Marea Neagra unde Rusia a lansat un razboi extrem de periculos.

Indiferent ca ar fi fost vorba de francezii de la Naval Group sau olandezii de la Damen, pentru aparare nationala si aliata, beneficiul ar fi fost foarte mare azi.

Dar nu s-a dorit acest lucru.

Orice alta discutie despre posibila achizitie a unor submarine construite de Naval Group de catre Romania pentru apele teritoriale din Marea Neagra este in acest moment nerealista, avand in vedere contraperformanele repetate ale inzestrarii militare romanesti din ultimii ani.

Leave a Reply