În primul semestru al acestui an numărul delfinilor decedaţi pe litoralul românesc s-a menţinut la nivelul din 2019 – 53 de cazuri, constatându-se că restricţiile de circulaţie impuse de pandemia de COVID-19 şi prohibiţia piscicolă nu au dus la diminuarea presiunii umane asupra cetaceelor, informează marţi organizaţia ecologistă Mare Nostrum.
Un comunicat de presă transmis de organizaţia din Constanţa arată că în zonele Năvodari, Mamaia, Eforie şi Vama Veche s-au înregistrat cele mai multe cadavre ale delfinilor eşuaţi la mal, în 2020.
”Numai în luna aprilie a. c. au fost 12 cazuri, în decurs de o săptămână. Noi ne-am fi dorit ca pandemia să limiteze şi numărul de cazuri de delfini eşuaţi, dar din păcate nu s-a întâmplat acest lucru, iar o mare parte din cazuri a fost înregistrată în aprilie, când teoretic era prohibiţie la pescuitul marin de calcan. Cu toate acestea, în decurs de o săptămână, ne-am dus la 11 cazuri de eşuări, o treime din ele având ca motiv principal plasele pescăreşti”, se arată în comunicatul Mare Nostrum.
Coordonatorul Departamentului de conservarea biodiversităţii din cadrul Mare Nostrum, Marian Paiu, apreciază că problema delfinilor eşuaţi este cât se poate de dramatică, în condiţiile în care numărul delfinilor din Marea Neagră scade constant.
”Facem toate eforturile pentru a cunoaşte cât mai bine numărul de exemplare rămase în Marea Neagră, prin proiecte precum CeNoBS şi ANEMONE, ultimele estimări ale abundenţei datând din secolul trecut, iar reuşita acţiunilor de monitorizare şi supraveghere reprezintă un pas important în găsirea soluţiilor pentru conservarea cetaceelor din Marea Neagră”, a declarat Marian Paiu citat de Agerpres.