Preşedintele slovac Andrej Kiska a anunţat joi că va accepta oferta premierului Robert Fico de a demisiona şi că îi va da mandatul de a forma un nou guvern lui Peter Pellegrini, în prezent vicepremier, transmite Reuters.

Robert Fico s-a oferit, miercuri seară, să demisioneze cu condiţia ca partidul său, Smer-SD, să poată alege succesorul său în fruntea guvernului de coaliţie de la Bratislava format din trei partide.

Decizia lui Fico, care urmează la două zile după demisia ministrului de interne Robert Kalinak, este legată de scandalul provocat de uciderea jurnalistului de investigaţii Jan Kuciak, asasinat cu focuri de armă împreună cu iubita sa în apartamentul lor, în ultimul week-end din februarie.

Anchetele jurnalistice ale lui Kuciak se axau pe legăturile obscure dintre oamenii de afaceri şi politicieni, printre investigaţiile sale mai recente fiind şi afacerile derulate în Slovacia de italieni care ar avea legături cu mafia. În urma celor două crime au fost reţinuţi şapte suspecţi italieni, care între timp au fost eliberaţi din lipsă de probe. Deşi circumstanţele acestui asasinat rămân neclare, uciderea jurnalistului a avut ca efect un val de indignare şi de proteste în Slovacia, scrie Agerpres.

 

4 COMMENTS

  1. Au iesit 30000 de oameni in strada si a demisionat premierul slovac . La noi au iesit milioane de protestatari de peste un an de zile in fiecare săptămână dar hotii stau cu nesimțire agățați in fruntea parlamentului.

  2. Slovacii ăștia sunt anti-europeni! Dau jos guvernele cu “strada” pentru ca nu vor sa fie reduși la tăcere, macar la modul propriu, jurnaliștii care ataca respectivele guverne—asta e dovada cea mai clară ca n-au înțeles nimic din lupta anticoruptie, desi Juncker și Timmermans trebuie c-au făcut clăbuci explicându-le cum e cu “penalii” și trusturile lor de presa. Se cred tot pe vremea lui “Je suis Charlie”, probabil, și nici nu beneficiază de prezenta unor iluminati (cu celularul) de tip Bădița-Corupția ucide care sa strige jos Cutare post de tv, înveliți in prapurii UE și SUA. Da lasă ca vine Muți Merkel și pune lucrurile la punct, adică pe Johannis la președinția UE, și-atunci se mai luminează, naibii, și țările din Centru, nu numai cele din Est. Aștept cu interes.

Leave a Reply