Hoyt Yee, asistentul adjunct al secretarului de stat al SUA responsabil pentru afaceri europene, a declarat în cadrul unei întâlniri a Bucureşti cu oficiali de la guvern şi preşedinţie, că Washingtonul va continua să urmărească protestele de stradă ale românilor.

„Cred că a fost notabil şi de apreciat că premierul a dat înapoi, la scurt timp după startul protestelor cauzate de modificările legislative. Arată receptivitate la nemulţumirile oamenilor. Acest lucru ne dă încredere că democraţia e puternică în România. În acelaşi timp noi vom continua să urmărim subiectul, pentru că am văzut azi că încă mai sunt protestatari în faţa guvernului. Cred că este un simbol important, dar este şi un semnal că suntem cu toţii interesaţi de ce urmează. Sperăm şi suntem încrezători că Guvernul va face paşii corecţi să îi convingă pe cetăţeni de angajamentul său pentru statul de drept şi să îi liniştească pe aliaţi, inclusiv SUA, că este dedicat acestei valori importante care stă la baza parteneriatului nostru strategic şi a NATO”, a afirmat înaltul oficial american citat de antena3.ro

11 COMMENTS

 1. Eeee dar cum ar putea fi puternică democraţia în România?????? Păi nu avem abuzuri nenumărate comise de DNA, condamnări ale unor oameni nevinovaţi (bine, în cazul Rarinca instanţa care a dispus achitarea şi-a încălcat competenţa funcţională anulând probe după parcurgerea camerei preliminare dar nah acum cine se mai împiedică de amănunte), politicieni care nu mai pot de grija ţării şi care sunt împiedicaţi să pună umărul la construcţia unor terenuri de fotbal în pantă ………

  • Nici comunismul n-a tinut. Acum macar ai libertatea sa nu fi muritor de foame daca esti bun la ceva ce se cere. Aici e buba, multi sunt muritori de foame pentru ca nu stiu sa faca nimic si nici sa invete. Muuuuuuuuult mai bun un ajutor social venit la usa in timp ce stai cu burta la soare. Si mai ai libertatea sa pleci cand vezi ca in Romania n-ai cu cine….

 2. Pentru că azi vin la Oradea formația 3 Sud Est , uite o dedicație pentru președintele ales al României Iohannis :

  Amintirile mă chinuiesc , Amintirile mă răscolesc , nu mai rezist
  Fără ea , subțiri-s declarațiile ( de avere ) astăzi mi-au rămas numai numirileee

  Voi n-ați știut , ce mult am muncit , să predau fizică la tâmpiți

  Casa mi-am pierdut-o numai pentru bani ?
  De ce oare-n case am investit atâția ani ?
  Visam doar bani , trăiam doar pentru bani
  Astăzi sunt la mâna celor de la ANAF șarlatani !

  Voi n-ați știut , ce mult am muncit , să predau fizică la tâmpiți

 3. Asta inaintea bilantului DNA. Kovesi ramane.
  A laudat manifestarile de la Cotroceni , Pitesti si Targoviste, cumva ?

 4. Mr Hoyt e un pragmatic, ca tot sistemul pe care il reprezintă: nu poți câștiga o bătălie, te repliezi, negociezi, lași adversarul sa-si dezvăluie toate bateriile si, intre timp, faci rost de aliați, simplu ca buna ziua. Asta-i democrația, negociere, si răbdare; daca “deontologii” si “rezistenții” se așteptau sa fie sărutați pentru ieșirile lor “radicale”, ei bine, s-au prostit singuri. Mesajul e cat se poate de clar: am venit sa “cunosc” guvernul, adică sa recunosc, oficial, negociatorul cu care pot sa încep tratativele pe chestiunile care ne intereseaza, armata, flancul de est, resursele, schimburile/trades. Restul e gargara, asta au facut si democrații si uite unde-au ajuns, aproape ca nu mai au scaune in Congress. E dezamăgitor, desigur, dar democrația inseamna si dezamagire, sau mai ales dezamagire, exact pentru ca n-are nimic de-a face cu romantismul, floricelele in casca jandarmilor si păpuși plimbate in tepe. Ghinion!

 5. Normal ca democratia este puternica in Romania deoarece milioanele de romani care au protestat au spus NU CORUPTIEI! Mesajul americanilor este LUPTA IMPOTRIVA CORUPTIEI TREBUIE SA FIE O PRIORITATE PENTRU GUVERNUL PSD! Ce a facut acest guvern condus de un condamnat definitiv a fost intolerabil si inacceptabil pentru democratia mondiala. Domnule Tudor de ce nu s-a dus grindeanu la bilantul DNA? Nu a fost invitat?

  • carmencito,unde naiba ai vazut tu milioane de oameni care au protestat? au fost cateva sute de mii de creiere spalate de facebook,probabil sustinatorii virginelor neprihanite din usr.virgine care tocmai isi furara fisetul cu acte compromitatoare.ca asa au invatat ei in occidentul de unde au venit cu surle si trambite ca se face: furi ca boul pe fata si cand te prinde fugi cu dovezile.

 6. stiripesurse.ro Mesajul SUA pentru România se schimbă. Anticorupţia, ignorată de Hoyt YeeNoua
  ” administraţiea SUA a trimis în România un funcţionar numit în mandatul lui Obama.
  Chiar eram curioasa daca e din Adm.Obama sau Trump.

  “Hoyt Yee, a avut mai multe întâlniri în Bucureşti, inclusiv cu un grup de jurnalişti. Acesta a repetat de zeci de ori că SUA susţin statul de drept, însă nu s-a referit deloc la lupta anticorupţie, element nelipsit din mensajele SUA pentru România în ultimii ani.
  Întrebat dacă SUA mai au încredere în Guvernul Grindeanu, oficialul american a declarat că este o perioadă în care atât guvernul României, cât şi guvernul SUA trec printr-un “proces de descoperire a paşilor iniţiali şi de revizuire de politici, de lansare de noi iniţiative, aşadar ambele guverne încep să se cunoască reciproc”.

  Bravo, un raspuns echilibrat – fara acuze de orice fel, inainte de a cunoaste toate datele, IN DETALIU.
  Cred ca e prima oara cand America (prin mesagerii lor) nu se pozitioneaza de o parte, nu influenteaza, nu emite opinii si sfaturi cu caracter de ordin. Nu urecheaza pe nimeni, Guvern sau Premier.

  “Acesta este unul dintre motivele vizitei mele în România: să aflu mai multe despre direcţia în care se îndreaptă guvernul, inclusiv în ce priveşte statul de drept, dar şi mai amplu, în ce priveşte securitatea, economia, securitatea energetică. ”

  Toate aceste subiecte vor fi analizate foarte atent prin dialog, prin comunicarea diplomatică obişnuită, înainte să ajungem la concluzii definitive.
  Bine punctat, deci nu ordine si presiuni, ci dialog, comunicare diplomatica obisnuita -cai diplomatice normale-obisnuite -uzanta diplomatica MAE -nu, comunicate in media -sper! asa cum au facut ceilalti, prin ambasadorii lor -unul, Klemm

  O altă întrebare a vizat posibila reintroducere a modificărilor Codului Fiscal din OUG 13 printr-o lege în parlament. Reprezentantul Departamentului de Stat a subliniat că SUA respectă dreptul parlamentului de a adopta legi, suveranitatea României, în condiţiile respectării statului de drept.

  “Evident, SUA respectă dreptul suveran al României şi al liderilor săi aleşi să propună şi să adopte legi, să adopte politici, să ia decizii, iar opiniile mele sunt exprimate în numele unei ţări care este un prieten şi aliat apropiat al României.
  Vor fi cred mai multe opţiuni, mai multe posibilităţi şi nu vreau să speculez cu privire la care este cea mai bună, care este cea corectă. Acest lucru va fi decis de guvern, de Parlament, şi de fapt, de români. ”

  Foarte corect -respectarea suveranitatii Romaniei si al liderilor ALESI care propun, adopta legi…politici. Deci Guvern si Parlament – NU strada!

  “Administraţia preşedintelui Trump, prin secretarul de stat, prin vicepreşedinte, a subliniat foarte clar că statul de drept este o valoare importantă pentru noi.”

Leave a Reply