O nouă descoperire arheologică în sudul Ierusalimului arată faţa mai puţin cunoscută a lui Pilat din Pont, guvernatorul roman al Iudeei, care a jucat un rol central în moartea lui Iisus.
Arheologii încep să înţeleagă mai bine importanţa lui Ponţiu Pilat pentru dezvoltarea arhitecturală a oraşului. Aceştia au descoperit o stradă îngropată de milenii care ducea la baza Muntelui Templului, scrie National Geographic.
Strada avea aproape jumătate de kilometru lungime şi era lată de 8 metri, construirea ei necesitând peste 10.000 de plăci de piatră calcaroasă. „Credem că a fost un singur proiect construit în întregime la un moment dat”, a declarat Joe Uziel, arheolog israelian care conduce săpăturile.
Descoperirea este cu atât mai importantă cu cât istoricii îl vedeau pe Regele Irod, care a murit în jurul anului 4 î.e.n., ca principalul responsabil de dezvoltarea arhitecturală a Ierusalimului antic. Analiza a aproape 100 de monede găsite sub drumul descoperit recent indică, însă, că efortul de transformare a construcţiilor din Ierusalim a început în perioada lui Pilat, care a domnit timp de un deceniu începând cu anul 26 e.n.
Nahshom Szanton, un arheolog de la Universitatea Tel Aviv, observă că Pilat ar fi putut construi strada „pentru a-i linişti pe locuitorii Ierusalimului”, dar şi pentru ”a-şi ridica renumele prin proiecte majore de construcţie”.
În anul 70, strada a fost îngropată sub ruinele cauzate de revolta evreilor şi distrugerea ulterioară a oraşului de către romani. Multe din plăcile de piatră au fost refolosite la alte construcţii.
Articolul din National Geographic, aici :
https://www.nationalgeographic.com/history/2019/10/road-built-biblical-villain-uncovered-jerusalem/