Potrivit istoricilor si documentelor Academiei Romane, judetele reprezinta forma traditionala de organizare administrativ-teritoriala a tarii noastre din cele mai vechi timpuri. Impartirea Romaniei in judete a fost pentru prima oara astestata in 1392, printr-un hrisov al lui Mircea cel Batrin. Judetul Valcea, numit in acel document istoric tinutul Valcii, este, potrivit istoricilor, primul judet atestat documentar. Judetul de Balta, cel care cuprindea o portiune din ce reprezinta azi Dolj si Mehedinti, a fost atestat si el prima oara in 1444. Sunt si alte argumente extrem de solide in privinta mentinerii traditiei istorice romanesti.
Prin decizia unilaterala de a desfiinta judetele Romaniei, presedintele Traian Basescu se plaseaza singur in afara istoriei si arunca tara noastra in orbecaiala administrativa de tip sovietic. In 1948, cu prezenta militara a URSS pe teritoriul nostru, comunistii au schimbat organizarea teritoriala traditionala din judete in regiuni si raioane, specifice teritoriului sovietic. In 1968, cind accentele anti-moscovite ale lui Nicolae Ceausescu erau la apogeu, Romania a revenit la impartirea pe judete. Adica la istoria sa de secole.
Azi, presedintele Basescu vrea sa faca exact ce-a facut si Stalin din teritoriul nostru national. Un experiment dureros, care sa lase urme adinci si poate sa redeschida subiectul periculos al teritorialitatii Romaniei. Sunt personaje extremiste, unii dintre ei maghiari, care jubileaza maxim de cind aliatul lor la guvernare Traian Basescu a lansat acest concept periculos (din punctul meu de vedere) pentru siguranta nationala. Dupa haosul statal fara precedent instalat de actualul regim, se indeplineste si umilinta suprema : stergerea trecutului istoric si distrugerea traditiilor incepute de Mircea cel Batrin. Poate vi se pare patetica exprimarea. Mie mi se pare ca traim vremuri extrem de grave, ale caror consecinte ne provoaca dureri insuportabile acum si pe viitor.
Harta Romaniei Mari cu judete (Germania, 1929)