Carmen Dan, ministrul Afacerilor Interne, a ajuns, luni dimineaţă, al Timişoara, şi a mers la Spitalul Judeţean, unde s-a interesat de starea răniţilor care au rămas internaţi în urma furtunii puternice de duminică.
Carmen Dan a ajuns la Timişoara şi a mers direct la Spitalul Judeţean, intrând aici fără să dea vreo declaraţie.
Ministrul Afacerilor Interne s-a interesat de la conducerea unităţii medicale de starea celor 11 persoane care au mai rămas internate.
Carmen Dan vizitează la ora transmiterii acestei ştiri răniţii de la Spitalul Judeţean.
Potrivit unui bilanţ al ISU Timiş, cinci persoane au murit în judeţ şi 49, între care şapte copii, au fost rănite în urma furtunii puternice de duminică.
Ministrul Afacerilor Interne declară că la nivel naţional doar 100.000 de persoane au descărcat aplicaţia Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, care pune la dispoziţia oamenilor un instrument de informare şi de raportare a situaţiilor critice.
DSU este departamentul condus de secretarul de stat Raed Arafat.
Carmen Dan a declarat, luni, la Timişoara, după ce a vizitat persoanele rănite în urma furtunii, că o fetiţă rănită este în stare gravă, trecând peste o perioadă critică, în timp ce un băieţel rănit este în stare stabilă.
”Ceilalţi pacienţi sunt cei care au avut probleme în urma furtunii, o situaţie mai deosebită se înregistrează la o doamnă care aşteaptă o intervenţie chirurgicală, la alţii nu s-a pus problema”, a spus ministrul.
Întrebată despre sistemul de alertă prin reţelele de telefonie mobilă pentru ca cetăţenii să poată primi informaţii prins sms atunci când există un pericol în zona în care se află, Carmen Dan a răspuns că sistemul trebuie implementat.
”În acest moment la Guvern are loc o întâlnire cu specialiştii de la nivelul ministerelor competente, aşteptăm să vedem feedback-ul acestei întâlniri şi sunt convinsă că se va găsi o soluţie tehnică”, a afirmat Carmen Dan.
Potrivit acesteia, aplicaţia Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, care pune la dispoziţia oamenilor un instrument de informare şi de raportare a situaţiilor critice, a fost descărcată până acum de doar 100.000 de utilizatori. ”Ar fi foarte bine dacă mulţi ar descărca şi ar folosi această aplicaţie, este gratuită şi oferă informaţii utile”, a spus Carmen Dan.
Opt persoane au murit în urma furtunilor din vestul ţării, iar alte 137 au fost rănite, fiind afectate 212 localităţi din 15 judeţe, potrivit unui bilanţ al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), scrie Mediafax.
Asa cum se pot asculta telefoane fara sa descarci aplicatii,tot asa pot fi transmise si mesaje oficiale pe telefoane in caz de urgenta. Cine da ordinul sa fie transmis mesajul? Marmureanu explica cand se dorea alertarea in caz de cutremur ca o comisie????care are in structura psihologi si factori de decizie nu prea aproba astfel de alertari de teama unei panici in randul populatiei. De 40 de ani nu alerteaza nimeni(v toate evenimentele majore :cutremure ,cernobal…inundatii) Ati vazut trusele de cutremur? ….. am vazut legislatie care interzice sa ai un detector de radiatii. Judetele Timis,Arad, Cluj Bistrita Nasaud au prefect? Noi avem Prim-ministru? Il scot vinovat pe Robu ca nu a batut toaca dar copilasul de el este doar un primar peste o localitate iar furtuna a fectat 4 judete. Eu intreb: in caz de vijelie asemanatore in Bucuresti, ce trebuie sa fac daca primesc mesajul de la guvern? Sa las masina in mijlocul strazii si sa fug la adapost sau sa stau in masina si sa imi spun rugaciunea ? Astept sa sune alarma lunara care imi vesteste ca sirena functioneaza.
Domnule Radu Tudor va rog frumos sa verificati daca aceasta aplicatie a trimis advertismente ieri inainte de furtuna si apoi acuzati oamenii! Eu am aplicatia si n-a fost advertisment dat inainte de furtuna. A fost doar un cod galben trimis de vant si vijelii. Daca aia a fost furtuna de cod galben atunci ….