In cei aproape 30 de ani de presa, am avut posibilitatea ca jurnalist sa-i cunosc personal pe o parte din presedintii si premierii Romaniei.

Prima din aceasta serie a fost Ion Iliescu.

Ianuarie 1995. Cercul Militar National. Ceremonia de inaugurare a cursurilor seriei a IV a Colegiului National de Aparare. Invitat de onoare al MApN : presedintele Ion Iliescu.

Dupa discursuri si incheierea ceremoniei, cu celebrul zambet larg afisat, Ion Iliescu tine sa-i cunoasca pe toti cursantii. Eram primul jurnalist din “presa privata” acceptat, cu greu, la cursurile CNAp. Gratie celor doi civili care conduceau in premiera Ministerul Apararii : Ioan Mircea Pascu si Gheorghe Tinca.

Cu un pahar de sampanie in mana, Ion Iliescu ciocneste cu toti. Fiecare se prezinta. Nume si institutie.

Ajunge la mine, zambeste la fel de larg. Ma recomand : Radu Tudor, Evenimentul zilei.

Stupoare. In secunda 2, generalul Dumitru Iliescu, seful SPP se apropie de mine cu o privire incruntata. Cred ca am auzit pe cineva spunand : “Ce cauta asta aici?!”.

Evenimentul zilei era un ziar “supus sanctiunilor prezidentiale”. Duceam o campanie dura impotriva lui Ion Iliescu, pe care Ion Cristoiu, director al ziarului, il califica zilnic in edtorialele sale de pe pagina 1 : Papura Voda cel Cumplit. Si in multe alte feluri.

Ion Iliescu, avand o experienta uriasa in materia relatiilor umane, simte momentul tensionat, apropierea generalului “Mitica” Iliescu si remarca disparitia zambetului meu.

Cu o relaxare specifica unui om politic matur, Ion Iliescu ridica mana sa stanga si-l bareaza discret pe “Mitica” Iliescu (ce-si inclinase epoletii incruntati spre mine)  si spune : “Draga, nu e nici o problema ca esti de la Evenimentul zilei. Voi va faceti treaba ca ziaristi. Dar Cristoiu are ce are cu mine, ma critica prea sever“. Rasuflu usurat. Ciocnim paharul de sampanie, iar eu raman cu un ochi la un Iliescu si cu alt ochi la alt Iliescu, pana trece alaiul.

Apoi, pana la finalul receptiei, presedintele a continuat dialogul cu toti cursantii si invitatii. Recunosc, ma simteam inca intens privit de toti aghiotantii presedintelui si de seful SPP.

Cand m-am intors in redactie si i-am relatat lui Ion Cristoiu, ne amuzam de moment si-mi spune (cu apetitul sau pentru stiri spectaculoase) : “Draga, mai bine te punea la pamant seful ala al SPP, aveam si noi o stire de pagina 1, aveam motiv sa cerem demisia lui Ion Iliescu. Iti dau seama ce titlu era? “Redactor sef adjunct al Evenimentului zilei, tratit la pamant de gorilele lui Papura Voda Iliescu”. Am ras copios, a fost o zi de neuitat.

Cam asa s-a scris prima mea intalnire cu un presedinte al Romaniei.

Au urmat si altele. Restul, in episodul urmator.

 

24 COMMENTS

  1. Din povestioara ta trebuie sa deducem ca tu ai fi incomod și pentru Werner .Sfatul meu pentru tine și mai ales pentru stația unde lucrezi ar fi sa nu te trimită la paranghelia lui Werner nu de alta dar ești și PNList notoriu și Iohanist și un pic (mai mult) agent .Pentru credibilitate ar fi bine sa meargă acolo Mircea Badea și Adrian Ursu sau Răzvan Dumitrescu mai degrabă ultimul.Tu oricum nu ai fi in stare sa intrebi altceva decât veșnicele tale prostii cu autostrăzile sau pericolul mortal rusesc ,de parca Werner ar avea vreo treaba cu una sau alta .

  2. dle Tudor, atunci ati riscat foarte mult! nici nu stiti!
    acum, cu johannis, sunt convins ca nimeni nu v-a pus gand rau.
    dar ce faceti cu gadea, care sunt convins ca dupa asta, va uraste de moarte?
    si ce parere aveti de badea, care va face securist si cal troian?

  3. O-ntrebare care poate să rămână fără răspuns DIN PARTEA LUI IOHANNIS:
    DE CE AR VOTA CINEVA UN PREȘEDINTE AL UNEI ȚĂRI DACĂ NICI MĂCAR PĂRINȚII PREȘEDINTELUI NU DORESC SĂ STEA ÎN ȚARA CONDUSĂ DE FIUL LOR?

    • Pana la urma, fiecare alege conform propriei constiinte, propriilor convingeri si principii. Fiecare alege persoana cu care se identifica. Dar alegerea trebuie facuta intre Adevar si Minciuna, intre Vorba cu Miez si Vorba Goala, intre Inteligenta si Prostie, intre Perspectiva Serioasa si cea Mai Mult Decat Indoielnica, intre Oprirea Jafului asupra tarii si Continuarea Jafului, intre Reprezentarea Demna a tarii si Reprezentarea de Rasul Lumii, intre Apararea Statului de Drept si Calcarea Lui in Picioare.

  4. Întrebare pentru Iohannis: De ce ar vota cineva un președinte care fuge chiar și de discuții cu reprezentanții a câtorva milioane de cetățeni, câtă vreme Constituția prevede exact pe dos? CUM poate fi MEDIATOR un om care FUGE de discuțiile cu părțile?

  5. ce citesc: “Jurnaliştii Ion M. Ioniță (Adevărul), Cristian Leonte (Pro TV), Radu Tudor (Antena 3), Cristina Șincai (România TV), Moise Guran (Europa FM) și politologul Cristian Pârvulescu (SNSPA) sunt pe “lista scurtă” a dezbaterii, scrie G4Media.ro.”

    Mi se pare colosal ca la colocviul tip GDS sa fie invitat cel care tocmai ce zise ca dezbaterea nu e democratica, ca democratia nu se face cu concurenta ci doar prin consens si ca nu pot discuta decit oameni de aceeasi parere. Asta-i politologu de la Soros, Pirvulescu. (vaz ca stirea dlui Tudor pe tema asta, de saptamina trecuta, disparu de pe blog).
    Mai avem doi fani declarati (pe alocuri, cu accente fanatice in cariera): Ionita si Guran. Si mai avem un globalist, un slugarnic si o doamna, pesmene ca sa fie respectata cota europeana de gen.
    Nu-i de mirare ca … discutia…. se face la succesorii celebrei Academii Stefan Gheorghiu, scoala de activisti de partid.

    Presimt o plictiseala grozava. Nici nu prea intentionez sa urmaresc caterinca.
    Pariez ca Dl Tudor va intreba ceva de Nato, de amenintarea Rusiei, etc – numa bine ca sa se laude jupinu cum a dat el 2% pentru aparare si cum are el de grija tarii, mai ales acum ca si-a pus un civil ministru la aparare. Pariez si ca nu-l va intreba daca stie de ce Germania refuza sa dea 2% din pib pentru aparare, daca o fi fost curios s-o intrebe vreodata pe Merkel de ce nu considera Rusia o amenintare si de ce refuza denuntarea pactului Molotov-Ribbentrop si eliminarea efectelor sale.

    Culmea e ca CTP are o pozitie de onoare si de principiu corecta (refuza prezenta, spre relativa mea surprindere) in vreme ce suntem informati ca dl Gidea se bucura ca au fost si ei bagati pe lista “prietenilor” lui Grosse Printz Valium.

  6. Iohannis vrea cu aceasta ”dezbatere” sa eclipseze campania electorala insa daca Dancila e desteapta ar face al lucru. Ea se gandeste sa se prezinte neinvitata la acea dezbatere.
    Dar pentru a nu-si crea probleme de siguranta fizica ar fi mai bine sa-i eclipseze dezbaterea intr-o alta locatie. Cum?

    Daca staful prezidential decide sa inceapa la ora 18 pana la ora 19, Dancila ar trebui sa inceapa la 17:30 si sa termine la 20. Dezbaterea Dancila sa fie la distanta in care sa raspunda la aceleasi intrebari care i se pun lui Iohannis si sa comenteze ceea ce jurnalistul a evitat sau a uitat sa-l intrebe pe Iohannis. In acest mod SIGUR ii va eclipsa dezbaterea si va parea o marioneta cu casca in ureche.

    Ziaristii prezenti la dezbaterea lui Iohannis sigur vor urmarii si dezbaterea Dancila si isi vor face o parere despre subiectele care le evita Iohannis poate chiar ii vor spune in direct ce comenteaza Dancila despre el. Astfel va fi o dezbatere OFF LINE iar dupa aceasta dezbatere pe Iohannis il vor numi PRESEDINTELE OFFLINE.

    EXISTA multe idei pentru a contracara lasitatea unui voievod romano-german pentru a-si apara tara si cetatenii.

    • Primul pas a fost facut. Urmatorul pas trebuie facut in exterior, la Bruxelles unde o conferinta de presa asemanatoare celei din Romania in care Dancila sa arate ca poate face fata presiunilor externe si ca poate dialoga cu jurnalistii agresivi.

      Un viitor presedinte trebuie sa aiba abilitatea de a negocia si a media conflicte.
      Iohannis va merge la o intrunire a PPE unde va sta cateva minute dupa care se va duce in vacanta pentru restul zilei. El nu poate face fata “junglei” europene in materie de politica.

      Ultima zi de campanie Dancila va trebui sa pregateasca elementul surpriza, ceva foarte emotional care sa demonstreze ca in materie de sentimente si empatie este mai deschisa dialogului decat contracandidatul ei.

      Neamtul e rece si nepasator doar il intereseaza comoditatea si luxul. Nu conteaza constituția si legile pentru el nici pentru familia lui.

  7. Domnule Tudor, întrebați-l pe candidat câte delegații cu oameni de afaceri a luat cu el prin țările vizitate, câți ambasadori a chemat la el ai țărilor care ne defăimau, unde era când parlamentele reunite ale României și Moldovei au omagiat 100 de ani de la unirea lor și ar mai fi multe întrebări.

  8. Ne pierdem increderea in dumneavoastra!

    Cine mai crede ca nu sunteti cu Iohannis?
    Daca va duceti credeti ca votantii PNL o sa treaca sa urmareasca Antena 3? Eu nu cred! Dar sigur votanti ai PSD NU o sa mai urmareasca un post de televiziune care este subordonat lui Iohannis!
    Uite asa o cariera construita pe credibilitate se poate prabusi! Aveti intrebarile aprobate?
    “Nu e asa ca sunteti frumos si destept si Romania nu va merita, stimate domnule Iohannis?”

  9. Întrebare pt președinte: domnule președinte, de ce aș vota din nou un președinte care a încălcat Constituția (o spune Curtea constituțională) și care declară că este în război cu aproape 2 milioane de români (pesedistii – dacă prin pesedist înțelegem un om care a votat PSD)?

  10. O provocare pana la alegerile parlamentare din Romania.
    TOATE partidele vorbesc mult, ca daca ar fi la putere ar face multe lucruri pentru cetateni, multe promisiuni insa practic dupa ce ajung la putere partidele si politicienii uita TOT.

    Partidele ar trebui sa creeze un departament de absortie a fondurilor europene. Astfel departamentele locale si judetene ar putea da o statistica a ceea ce au facut pentru cetateni inainte de a ajunge la putere, asa se poate vedea daca sunt muncitori pentru a ajuta pe altii sau sunt muncitori pentru a creste contul bancar personal, al familiei sau a prietenilor.

  11. Transmiterea celor doua dezbateri a avut un mic defect tehnic. A fost bine împărțirea imaginii in doua insa ar fi fost bine sa fie pus sunetul dual (difuzorul din stanga un candidat, difuzorul din dreapta alt candidat). Astfel telespectatorii ar fi ales pe care sa-l asculte. A lipsit afisarea intrebarilor pe ecranul fiecarui candidat asa telespectatorii ar fi ales sunetul fiecarui candidat pentru a asculta raspunsul.

    Am experienta in domeniu si acestea au fost micile greseli din regia acestor două dezbateri.

    Dezbatere dual, imagine dual, sunet dual, titrare dual.

    In cazul unei dezbateri cu mai mult de 2 imagini se poate folosi sistemul Eurosport (dublaj multiplu pe diverse canale audio).

  12. Am observat că există un val de critici la adresa întrebărilor pe care domnul Radu Tudor ar fi trebuit să i le adreseze președintelui. Din punctul meu de vedere prestația dlui. Radu Tudor de aseară, a fost cel puțin excelentă.

    În primul rând, aseară am primit confirmarea că înainte de orice, Radu Tudor este un jurnalist real, care se poate debarasa de convingerile politice atunci când își face meseria.
    În al doilea rând, Radu Tudor a demonstrat încă odată că este inteligent și cu foarte mult bun simț, chiar și atunci când i se răspunde total nesatisfăcător la întrebare, președintele răspunzând evaziv și total neconvingător. E greu de observat, dar fiecare literă a întrebării a tăiat cu precizie chirurgicală, adânc, în armura președintelui, l-a dezarmat și a dat un răspuns ofticat pe care nici dânsul nu-l credea.
    Însă cel mai important, Radu Tudor are simțul umorului, realizând că de fapt serata e un circ, a luat un vraf de ziare, le-a făcut sul, și a zdrobit o muscă pe fruntea lui Ludovic întâiul, foarte bună scena.

    Pe mine, telespectator și cititor, nu m-a dezamăgit absolut deloc, dimpotrivă, mi-a demonstrat că este un ziarist intransigent, inteligent și nu va fi dispus niciodată să arunce la gunoi zeci de ani de carieră. În contextul de aseară, chiar nu putea face mai mult, felicitări!

Leave a Reply