Home Articole Destinul conducătorilor României. Cazul preşedintilor

Destinul conducătorilor României. Cazul preşedintilor

2131
17
SHARE

Ştirea privind anchetarea lui Ion Iliescu în dosarul Mineriadei din iunie 1990 a venit ca un râu umflat după 25 de ani de acumulare. Unii se vor bucura, alţii nu mai sperau să se întâmple, există şi persoane care cred că n-ar mai fi trebuit să răscolim judiciar trecutul. România nu are un bilanţ prea bun la capitolul preşedinţi, din 1947 de când a fost instaurată republica.

Gheorghe Gheorghiu-Dej va rămâne în istorie drept autorul – printre alţii – obsedantului deceniu 1950-1960, când elita intelectuală şi de tradiţie naţional românească a fost măcelarită în închisorile comuniste. Amprenta sovietică puternică lăsată atunci în mod forţat asupra ţării noastre o mai simţim şi azi în modul de funcţionare a unor instituţii şi în mentalităţi individuale sau colective. Nicolae Ceauşescu, după un start ce părea promiţător, a sfârşit împuşcat după un alt deceniu oribil românesc. Anii ‘80 au fost marcaţi de frig, foame, întuneric, restricţii inumane. După căderea comunismului, am avut succesiunea Ion Iliescu-Emil Constantinescu-Ion Iliescu-Traian Băsescu-Klaus Iohannis. Doi dintre ei sunt deja urmăriţi penal: Iliescu şi Băsescu. Evident, pentru fapte diferite, cu implicaţii din cele mai profunde. Singurul rămas cu o reputaţie nepătată este profesorul Emil Constantinescu.

În debutul mandatului actual, preşedintele Klaus Iohannis este avertizat prin destinul predecesorilor lui să nu le repete greşelile, să măsoare de 5 ori şi să taie o dată, să fie precaut şi să înveţe din trecut. După cum vedem, destinul preşedinţilor României n-a fost unul prea bun. Asta în contextul în care Majestatea Sa Regele Mihai trăieşte, după alungarea sa mişelească, sub ameninţare de Kalaşnikov, în 1947. Un alt şef de stat pe care ţara noastră l-a tratat nedemn pentru naţiunea noastră.

Trist bilanţ! Spune multe despre noi, ca popor.

http://jurnalul.ro/editorial/destinul-conducatorilor-romaniei-699315.html

17 COMMENTS

  • Ceausescu a fost asasinat miseleste de pucistii din Dec.89 iar atat Iliescu cat si Basescu meritau impuscati pentru felul in care au condus Romania dupa aceasta data.

   • Ceausescu a fost asasinat din acelasi motiv pentru care a fost omorat si Osama bin Laden. De frica simpatizantilor si subiectilor credinciosi, care, cu liderul lor doar inchis undeva, ar fi putut organiza miscari de rezistenta sau tentative de a-l reinstaura la putere. Ordinul a venit probabil de la Moscova, si Iliescu s-a conformat imediat. Va asigur ca nu ar fi avut curaj sa-l execute din propria lor initiativa. Aveau multi oameni rusii in serviiciile romanesti, armata si politica. Cooperarea Rusiei cu Vestul pentru debarcarea lui Ceausescu a avut un real succes. Rusii cu oamenii lor din interiorul sistemului si Vestul cu agentii pe care-i aveau pe teren, gen Tokes. “Revolutia” a reusit, si din anul 1990 a inceput impartirea resurselor si bogatiilor Romaniei intre Rusia si Vest, exact ca la sfarsitul oricarui razboi de cucerire. Sa nu uitam insa ca oamenii care au organizat evenimentele din 89, inclusiv mineriadele, sunt inca la butoanele tarii. Daca nu ei personal, atunci prin urmasii lor. Asta e tragedia. Ca nu putem scapa de ei. https://cristianmoldoveanu.wordpress.com/2015/10/20/dragnea-defaimarea-sociala-si-cum-ingradeste-ea-libertatea-presei/

 1. Destin mai negru decît imaginea live de 2 ore pe site de ştiri live A3 pentru care vă mulţumesc, nu cred că va fi!
  Apropo: ce subiecte şi ce invitaţi aveţi în emisiune?

 2. Antena3 Live nu functioneaza de peste 6-7 ore… Stie cineva daca se remediaza problema sau nu e chiar asa de important?

  • Au pus un anunţ din 15 septembrie:”Iată de ce ne vedem obligați ca, începând cu 1 noiembrie, să introducem un abonament lunar pentru vizionarea online a postului Antena 3, în regim live. Facem acest lucru cu inima strânsă, dorindu-ne să ne rămâneți alături și în această nouă etapă, impusă de condițiile pietei”http://www.antena3.ro/actualitate/media/scrisoarea-antenei-3-catre-telespectatorii-sai-312860.html
   Dar au blocat live cu 9-10 zile înainte. Oricum nu e normal ce se întîmplă! Chiar dacă se va plăti abonament tot se vor găsi modalităţi de a întrerupe emisia.
   Mulţumim pentru ceea ce ne oferiţi la momentul de faţă!

 3. “Amprenta sovietică puternică lăsată atunci în mod forţat asupra ţării noastre o mai simţim şi azi în modul de funcţionare a unor instituţii şi în mentalităţi individuale sau colective.”
  O simtim pentru ca nu putem scapa de ei. Urmasii lor sunt printre noi, la putere si in apropierea ei – Petre Roman, Paula Vass, Bogdan Olteanu, Oana Niculescu-Mizil, H.R. Patapievici, Vladimir Tismaneanu si altii, si altii stiuti si nestiuti. Nu are nimeni loc de ei.
  http://glasul.info/2014/12/09/o-poveste-ilustrata-despre-cum-a-fost-si-inca-mai-este-comunismul-bolsevic-din-romania/

  • @Cristian Moanta, cei enumerati de tine numai rusi nu sunt. Tot la fel cum nici romani sau sovietici nu fura cei ce au umplut Romania de gropi comune in anii dictaturii proletare.

 4. O galerie sumbra, cu un intrus (Constantinescu) si-o figura abia creionata la capatul dinspre azi al panzei. Evident, regele n-are ce cauta, nici printre alesii poporului, nici in estetica proletcultista; cat despre destinul figurilor principale, acesta e pe masura hubris-ului fiecareia dintre ele: de la orgoliul nemasurat (Ceausescu) la ambitia chinuitoare (Iliescu) si pana la lacomia monstruoasa (Basescu), in ordine descrescatoare: executie la zid; puscarie (cu transfer in Cuba? la sanatoriu in Crimeea?); puscarie (cu suspendare sau munci comunitare, ca prietenul lui din PPE Berlusconi).
  Cred ca actualul va deceda in patul lui. Obtuzitatea nu e pedepsita de zei iar pentru vanitate exista ridicolul, ca pedeapsa la locul de munca. (Si daca n-ar fi fost atat de catar si-ar fi explicat si cele sase case: a facut si el o afacere, le-a luat pe peanuts, l-a mai ajutat si socrul, i-a mai dat un pretin austriac un cadou. Da el nu si nu, le-a luat din meditatiii si ciocolata de Craciun. C’esti copil?)
  Ce e trist e ca, in afara primului, pe ceilalti i-am ales.

 5. Dintotdeauna destinul conducătorilor României a fost dictat din afara Romaniei, din cele mai vechi timpuri si pana azi.

 6. Nu as lega comportamentul, soarta, presedintilor cu felul de a fi al unui popor. Cel care ajunge in varful piramidei poate fi in final un netrebnic sau dimpotriva un luminat. Societatea nu are intotdeuna filtrele cele mai bune pentru decantarea istoriei si pentru o alegere optima,este un compromise care, desigur se poate termina trist, sau benefic pentru o natiune. Am avut voievozi pe care istoria ii respecta si apreciaza pentru ceea ce au facut pentru natie in contextul vremurior. Sa nu uitam de Moldova si Tara Romaneasca,Unirea Principatelor, Razboiul de independenta, Romania Mare. Minti luminate avem, numai sa ajunga unde trebuie si cand trebuie.Da, nu suntem agresivi fata de vecini, nu suntem expansivi, nu suntem xenofobi, poate fi si asta o problema, dar atunci cand a fost nevoie, si-a dat jertfa de sange in acest colt de lume. Pe scurt, grupurile de interese care se formeaza la un moment dat, nu impart aceleasi nazuinte cu ale populatiei si, s-a vazut foarte clar dupa ’90, ca romanii si-au cautat rezolvare in exterior, acolo sunt acum 3 milioane care trimit resurse in tara. E de vazut daca Iohanis va invata sau nu lectia istoriei, de el si numai de le va depinde acest lucru.

 7. Incredibil! Dacă vrei să citeşti un material pe site A3 dai clic şi-ţi apare reclama cu maşina Clio sau cam aşa ceva şi repeţi dînd clic dar tot te împiedică să citeşti materiale!
  Brava vouă! Vă mulţumim!

 8. Pentru a face dreptate inseamna sa rascolesti trecutul!In vartejul acelor ani nu se stia clar ce se vrea,eram nepregatiti pentru capitalism,poate ca nici acum nu suntem,avem reminiscente ale bocancului sovietic,toti au fost scoliti cu secera si ciocanu, cu partidu’in brate spre comunism in zbor, si asta pentru ca nu am avut lideri curati!S-au perindat multi si au sfarsit in compromisuri,cardasii,aliante conjucturale pentru interesele lor,aruncand si cateva ciosvarte natiunii!S-au folosit de mineri si au profitat de venirea lor,o masa de manevra pe atunci temuta si convenabila!Toti presedintii s-au inconjurat de oameni obscuri,”consilieri” care le manipulau vointa si judecata,functii inalte in stat care faceau si desfaceau si care acum sunt in locuri caldute cu pensii speciale si alte privilegii!S-au inconjurat de astfel de oameni,eminente cenusii care se trageau unii pe altii ca intr-un clan, ca sa mane o turma!E valabil si pentru Johannis,prea vrea guvern al lui si ciuda ca nu-l are pe predoiu,alt obscur,la butoane!Tocmai ce scaparam de infractorul basescu,alti 10 ani pierduti!Trece vremea si noi ne taraim.

 9. Nu ştiu, mă gîndesc doar, dacă tot se vor ”declara” infractori prin hotărîri judecătoreşti definitive preşedinţii acestei ţări de organele în drept de decizie şi le vor anula diplomele onorifice plus insignele chiar şi cetăţenia de onoare, cred că ar trebui obligatoriu să li se retragă la toţi primitorii beneficiari de la cei ”declaraţi” infractori, absolut toate darurile înmînate şi beneficiile prin aceste merite, nu e legal să primeşti de la un ”declarat” infractor prin lege beneficii onorabile.
  Apropo de coloanele oficiale cu girofar şi antemergător pentru ”nulităţi”, NU SÎNT DESTUL DE TERORIZAŢI OAMENII CÎND APAR AMBULANŢELE, MAŞINILE DE DESCARCERARE ŞI DUBELE PLINE DE ”MINUNAŢI” TOATE FIIND DOTATE CU ACCESORII SONORE PUTERNICE ŞI ÎNSOŢITOARE URLĂTOARE, NU VĂ GÎNDIŢI CĂ INSTALAŢI FRICA ŞI TEAMA ÎN SUFLETUL OMULUI??? MAI VREŢI SĂ INTRODUCEŢI TEROAREA AIURITOARE ŞI DIN PARTEA OCUPANŢILOR DE SCAUNE FUNCŢIONALE PE BAZĂ DE CHIUL???
  Credeţi că faceţi ceva bun şi bine unui popor terorizat permanent de urletul sirenelor inutile???
  Mulţumesc pentru imaginea site-ului schimbată în culoare şi sonor de dimineaţă ora 10.

Leave a Reply