Home Articole Proiect : primarul ce refuza arborarea drapelului, demis de drept !

Proiect : primarul ce refuza arborarea drapelului, demis de drept !

4155
18

Deputatul PSD Mircea Duşa, ministru al Apărării, a iniţiat un proiect potrivit căruia mandatul unui primar va înceta de drept, înainte de termen, dacă refuză arborarea drapelului naţional sau purtarea eşarfei tricolore la solemnităţi, recepţii, ceremonii publice şi la celebrarea căsătoriilor.

Ministrul Apărării Mircea Duşa a apreciat, în expunerea de motive a proiectului de modificare a legii statutului aleşilor locali, că, în prezent, nearborarea drapelului naţional şi refuzul primarului de a purta eşarfe tricolore sau purtarea unei eşarfe de alt model se sancţionează cu amendă între 2.500 şi 5.000 lei, dar măsura nu este suficientă. Astfel proiectul introduce sancţiunea încetării mandatului, dacă primarul refuză arborarea drapelului naţional, purtarea eşarfei tricolore la solemnităţi, recepţii, ceremonii publice şi la celebrarea căsătoriilor.

“Existenţa unor situaţii în care unele autorităţi şi instituţii publice nu au respectat prevederile legale menţionate, asumându-şi achitarea amenzii prevăzută în lege, demonstrează că măsura incriminatorie nu asigură exigenţa care să îndrepte comportamentul acestora. Se impune astfel o incriminare corespunzătoare a faptelor, de la măsurile pecuniare, la măsura încetării mandatului aleşilor locali care nu respectă prevederile legale”, a susţinut Duşa.

Propunerea legislativă a fost depusă la 19 octombrie şi se află în consultare publică la Camera Deputaţilor.

Potrivit legii statutului aleşilor locali în vigoare, primarii îşi pierd mandatul în caz de demisie, incompatibilitate, schimbarea domiciliului într-o altă unitate administrativ-teritorială, condamnarea, prin hotărâre judecatorească rămasă definitivă, la o pedeapsă privativă de libertate, punerea sub interdicţie judecatorească, pierderea drepturilor electorale, pierderea, prin demisie, a calităţii de membru al partidului politic sau al organizaţiei minorităţii naţionale pe a cărei listă a fost ales sau prin deces.

Un alt proiect de lege, depus la începutul lui octombrie de un grup de 36 de parlamentari PSD şi UNPR, prevede reintroducerea în Codul Penal a pedepselor cu închisoarea de la 1 an la 3 ani pentru infracţiunea de dispreţ pentru însemnele naţionale, iniţiatorii considerând că dezincriminarea acestor fapte poate duce şi la omiterea arborării drapelului României.

Potrivit proiectului, fapta săvârşită în public prin care se exprimă dispreţ pentru însemnele României se va pedepsi cu închisoarea de la 1 an la 3 ani. Fapta săvârşită în public prin care se exprimă dispreţ pentru emblemele sau semnele de care se folosesc autorităţile se va pedepsi cu închisoare de la 6 luni la 2 ani.

La începutul lunii septembrie, Ministerul Afacerilor Interne a cerut prefectului de Covasna să verifice respectarea legii şi să dispună sancţiuni, după ce veterani de război au susţinut că nu au fost lăsaţi de către reprezentanţii Primăriei Sfântu Gheorghe să arboreze drapelul naţional pe clădirea instituţiei. Veteranii de război au manifestat în faţa primăriei cu prilejul împlinirii a 71 de ani de când oraşul a fost eliberat de sub ocupaţie străină în timpul celui de-al doilea război mondial.

18 COMMENTS

 1. Foarte bine! Trebuie inclusa in lege si obligativitatea folosirii limbii române, limba de stat – in corespondenta oficiala, sedintele s.a.m.d., din institutiile publice și alte autoritati ale Statului. De ex. (am vazut la TV): primarii români, din localitatile cu populatie majoritar română, primesc corespondenta de la consiliile locale judetene, majoritar formate din etnici maghiari, in limba maghiara, iar sedintele se tin in limba maghiara. Primarii români beneficiind de traducere live, prin casti, ca la ONU …sau Nurnberg!

 2. Ne trebuie o astfel de lege pentru respectarea simbolurilor romanesti,daca o aveam pana acum altfel discutam,sper ca nu ramane doar in stadiul declarativ si de proiect si mai asteptam pana sa intre in vigoare!

 3. buna seara,
  sunt un adimrator infoct, dar asta seara, ridicarea osnalelor fostului presedinte Consantinesu m-a determinat sa reactionez.Nu este atat de curat ca lacrima precum s-ar pare.Sa nu uitam de “tigareta 2 “, pt care oameni au sufrerit si sufera inca si multe alte actiuni de care el, familia si anturajul lui nu sunt satraini. mult succes

 4. Atatea ar trebui facute in tara incat somnorosii din parlament ar trebui sa lucreze non stop. Ei au timp doar pentru marirea propriilor salarii si crearii altor avantaje.
  Cititnd randurile colegilor de blog imi dau seama de cat de fracturata este Romania si-n momentul acesta nu vad vreo iesire, mai ales ca unii si acum fara suparare, unii colegi de la antene pun paie pe foc. Nu stiu daca foloseste cuiva asemenea comportamente doar ca vedem multe frustrari ascunse multi ani iar, acum au explodat. Cred ca Romania, acum in acest moment nu are nevoie de increncenare, revansa si rautati. Cu totii am fost atinsi de greselile trecutului, fiecare reactioneaza altfel.

 5. da, sa fim mandri de simbolurile nationale, sa sanctionam udmr-ul pentru primarii care incalca legea,
  dar daca tot vrem sa fim mandri de romania si sa o aparam, dusa sa propuna o lege impreuna cu minsterul mediului sa trimita armata sa apere padurile romaniei, sa confiste mijloacele de transport direct, altfel sunt vorbe si actiuni politice de a ataca udmr-ul.
  pana de curand ei au fost parteneri in guvernare si in harghita si covasna nu a fost niciodata altcumva.

  • Draga nelu …. vad ca esti roman … ca esti un mic adulator al hotilor .. insa vai insemnele nationale chiar au asa mare insemnatate .. cand ,, cei pe care ii pupi in cur sau sters cu ele de atatea ori la dos … ce IPOCRIT DE JOASA SPETA ESTI 🙂 dar imi place ca esti activ aici … 😛

  • Unii lideri UDMR, cum ar fi Attila Verestoy nu sunt deloc straini de devalizarea padurilor Romaniei ci direct implicati, asa ca nu le mai plange de mila.

   • prostule, am zis ca trebuie sa ne respectam valorile nationale dar sa ne ducem pana la capat cu “dragostea” asta de tara si sa ne protejam pamunturile si padurile sa nu le distrugem.
    pentru a apara padurile vom avea nevoie de jandarmerie si armata. unde vezi tu ca am zis altceva?!

    • Hai sictir ! Daca tu iti argumentezi opiniile prin jigniri, inseamna ca pentru tine cititul unei carti este un chin. Reciteste postarea ta. Poate erai sub influenta alcoolului, sau poate asa ,,reusesti” tu sa te faci inteles.

 6. Razbunare ca au plecat de la guvernare? Foarte posibil si oricum meritata. Problema e ca daca le salta cativa primari inainte de alegeri, le va fi mult mai greu UDMR-ului sa faca alea 5% necesare sa intre in parlament, asa ne mai fiind posibil negocierea( santaj) pt intrare/ iesire de la guvernare deci se mai rezolva o problema nationala .

 7. In sfarsit, cineva gandeste la modul “capitalist”, adica pragmatic. Sa vedem daca trece legea.

Leave a Reply