Atacurile din centrul Capitalei Austriei, Viena, în care bărbaţi înarmaţi au ucis şi au rănit mai multe persoane, au fost comise de cel puţin un “terorist islamist”, a declarat marţi ministrul austriac de interne Karl Nehammer, citat de Reuters.

Într-o conferinţă de presă televizată dimineaţă devreme, Nehammer a repetat apelurile ca oamenii să rămână în case, spunând că unul dintre atacatori care purta o centură explozivă ce s-a dovedit a fi falsă era un simpatizant al Statului Islamic.

Atacatorul a fost împuşcat mortal de poliţişti, care încă sunt în căutarea a cel puţin unui alt bărbat înarmat.

“Am avut un atac ieri seară (luni seara – n.r.) comis de cel puţin un terorist islamist”, a declarat Nehammer, adăugând că atacul a fost o încercare de a slăbi sau diviza societatea democratică austriacă.

Bărbaţi înarmaţi au atacat luni în şase locuri din centrul Vienei, începând din faţa sinagogii principale. Martori au descris indivizii care trăgeau în mulţimea din baruri cu puşti automate, în timp ce mulţi oameni profitau de ultima seară înainte de introducerea unei carantine la nivel naţional din cauza COVID-19.

Poliţia a confirmat marţi că trei civili au fost ucişi în atacuri – doi bărbaţi şi o femeie – şi alţi 15 răniţi, inclusiv un ofiţer de poliţie. Însă agenţia de presă austriacă APA a relatat marţi dimineaţa că o a patra victimă rănită în atacul de luni seară a murit. Şi ziarul Kurier a transmis că o a patra persoană a decedat, citându-l pe primarul Vienei, Michael Ludwig.

Poliţia a blocat o mare parte din centrul istoric al Vienei în timpul nopţii, îndemnând publicul să se adăpostească. Mulţi au căutat refugiu în baruri şi hoteluri, în timp ce transportul public în tot centrul vechi a fost oprit.


Foto: (c) CHRISTIAN BRUNA/EPA


Mai multe locuinţe au fost percheziţionate şi au fost efectuate arestări, potrivit APA – preluată de Reuters – care a citat Ministerul de Interne austriac. Percheziţiile de marţi dimineaţă au legătură cu atacatorul care a fost ucis, potrivit sursei citate.

Cancelarul austriac Sebastian Kurz va organiza o reuniune specială a cabinetului şi se va adresa naţiunii marţi dimineaţa, anunţă dpa. Kurz va desfăşura o videoconferinţă cu cabinetul său la ora locală 09:00 (08:00 GMT), iar apoi se va adresa populaţiei la ora locală 10:00, a relatat APA.

Capitala Austriei a fost scutită până acum de atacuri ucigaşe ale militanţilor care au lovit Parisul, Londra, Berlinul şi Bruxellesul, în ultimii ani.

Oskar Deutsch, şeful comunităţii evreieşti din Viena, care are birouri adiacente sinagogii pe o stradă îngustă pietruită, a declarat pe Twitter că nu este clar dacă templul sau birourile au fost vizate, dar că ele erau închise în acel moment.

Videoclipuri au circulat pe reţelele sociale cu un bărbat înarmat care alerga pe o stradă strigând. O altă înregistrare video arăta un bărbat împuşcând o persoană în faţa a ceea ce părea a fi un bar de pe strada pe care se află sinagoga.

Condoleanţe au venit din toată lumea, cu oficiali de top din Uniunea Europeană, Franţa, Norvegia, Grecia şi Statele Unite care şi-au exprimat şocul după atacuri.

Preşedintele american Donald Trump a scris pe Twitter că “suntem alături de populaţia Vienei prin rugăciunile noastre după încă un act josnic de terorism în Europa”.

Candidatul democrat la preşedinţia SUA Joe Biden a condamnat ceea ce el a numit un “atac terorist oribil”, adăugând: “Trebuie să fim cu toţii uniţi împotriva urii şi violenţei”, scrie Agerpres.

UPDATE :

Teroristul care a ucis patru civili luni seară în centrul Vienei înainte de a fi doborât de poliție este un tânăr de 20 de ani, născut în anul 2000 în Viena din părinți de origine albaneză, veniți în Austria din Macedonia de Nord, anunță ziaristul Florian Klenk, redactorul – șef al publicației Falter.

Teroristul împușcat era monitorizat de poliția locală pentru că se număra printre cei 90 de cetățeni austrieci care au vrut să plece în Siria pentru a lua parte la război de partea ISIS, potrivit sursei citate.

El a fost împiedicat să plece în Siria, dar poliția nu a crezut că poate organiza un atac terorist acasă, scrie pe Twitter ziaristul austriac citat de g4media.ro

Atacatorul de la Viena este un tânăr în vârstă de 20 de ani care avea la activ o condamnare pentru implicare într-o organizaţie teroristă, a declarat ministrul austriac de interne Karl Nehammer pentru agenţia APA.

Potrivit lui Nehammer, Kujtim Fejzulai, atacatorul ucis de forţele de poliţie, avea cetăţenie austriacă şi nord-macedoneană.

Nehammer a subliniat că atentatorul este în mod cert un adept al organizaţiei islamiste radicale Stat Islamic.

Kujtim Fejzulai a fost condamnat la 25 aprilie 2019 la 22 luni de detenţie pentru că încercase să plece în Siria pentru a se alătura Statului Islamic.

La 5 decembrie a fost eliberat condiţionat, beneficiind de prevederile Legii penale juvenile, a mai spus ministrul.

Poliţia a percheziţionat 15 locuinţe şi a reţinut câteva persoane având legături cu agresorul, a precizat acelaşi responsabil.

În urma atacului terorist de marţi, guvernul austriac a declarat trei zile de doliu naţional, de marţi până joi, scrie agenţia dpa.

‘Gândurile şi compasiunea noastră se îndreaptă către victime, răniţi şi familiile lor în aceste ore foarte dificile pentru Republica Austria’, a spus cancelarul Sebastian Kurz înaintea unei reuniuni a cabinetului său.

Ministerul de Interne nord-macedonean a confirmat marţi că Austria a solicitat informaţii despre atacatorul din Viena care deţinea un paşaport al fostei republică iugoslavă, a anunţat postul de televiziune A1, relatează dpa.

“Poliţia austriacă a solicitat prin intermediul Europol informaţii relevante pentru acest caz, iar departamentul pentru cooperare poliţienească răspunde solicitării”, a declarat ministerul nord-macedonean.

Agenţia de presă austriacă APA a anunţat că două persoane au fost arestate lângă Viena marţi, în oraşul St Poelten, în condiţiile în care poliţia încearcă să dea de urma complicilor autorului sau autorilor atacului din Capitala Austriei în care au fost ucise patru persoane.

Site-ul de ştiri Kurier a informat că forţe de poliţie puternic înarmate au percheziţionat două proprietăţi.

În cadrul unei conferinţe de presă televizate marţi dimineaţă, ministrul de interne austriac Karl Nehammer a reiterat apelurile către locuitori să rămână în case.

Leave a Reply