Când totul părerea că se simplifică odată cu apariția vaccinului anti-COVID, acum se pare că a apărut o reală problemă. Este vorba despre livrarea vaccinului care reprezintă o provocare majoră pentru mai multe ţări. Cum vaccinurile trebuie să fie păstrate la temperaturi cât mai reci, iar serul anti-COVID trebuie să fie transportat în condiţii speciale, singura soluţie ar fi ”cantități uriașe de gheață uscată”.

Vaccinul Pfizer pentru Covid-19 trebuie păstrat la temperaturi foarte scăzute, ceea ce va fi o problemă pentru țările în curs de dezvoltare dar și pentru zonele rurale din lumea dezvoltată, comentează CNN.

„Lanțul de frig” este doar una dintre provocările legate de distribuirea vaccinurilor în întreaga lume

Există multe altele: decizii cu privire la priorități și baze de date pentru a urmări cine ce vaccin a primit, unde și când. În plus, diferite vaccinuri pot avea o eficacitate mai mare sau mai redusă pentru diferite grupuri de populație; iar guvernele vor avea nevoie de campanii de PR pentru a convinge oamenii că vaccinurile sunt sigure.

Dar logistica de transport și depozitare a vaccinurilor – transportarea acestora de la poarta fabricii până la brațul pacientului – este esențială. Și, deoarece majoritatea vaccinurilor neccesită două doze, întregul lanț trebuie repetat.

Vaccinul Pfizer-BioNTech trebuie păstrat la aproximativ -70 grade Celsius în timp ce este transportat, cu 50 de grade Celsius mai rece decât orice alt vaccin utilizat în prezent

Moderna spune că vaccinul său poate fi păstrat în congelatoare disponibile de obicei în farmacii și la frigider timp de 30 de zile. Dar este posibil să existe mai puține doze de vaccin Moderna decât de Pfizer disponibile în anul următor.

Studiile de fază 3 au arătat că ambele vaccinuri sunt eficiente în jur de 95%, dar rezultatele nu au fost încă analizate de autoritățile de reglementare.

Miercuri, CEO-ul BioNTech, compania germană de biotehnologie care se află în parteneriat cu Pfizer, a recunoscut problema controlului temperaturii. “Lucrăm la o formulare care ne-ar putea permite să livrăm vaccinul chiar și la temperatura camerei”, a declarat Ugur Sahin pentru CNN. „Credem că în a doua jumătate a anului 2021 vom veni cu o formulă care este comparabilă cu orice alt tip de vaccin”.

Între timp, US Health and Human Services Secretary, Alex Azar, consideră că vaccinul Moderna este „mai flexibil” pentru un farmacist la nivel local. Pfizer, a spus el luni, ar fi mai potrivit pentru marea vaccinare.

Pfizer intenționează să livreze până la 1,3 miliarde de doze anul viitor, ceea ce necesită multă gheață uscată (dioxid de carbon în formă solidă la -78 grade Celsius) și o mulțime de cutii izoterme. Cutiile vor conține până la 975 flacoane (4.875 doze) și pot fi reumplute cu gheață uscată pentru până la 15 zile de depozitare.

Pfizer testează lanțul de aprovizionare în patru state americane. CEO-ul său, Albert Bourla, a declarat miercuri că are „zero îngrijorări” cu privire la cerințele de frig.

„Zonele rurale și urbane din orice țară din lume nu sunt pregătite să gestioneze acest vaccin astăzi”

Dar livrarea unui astfel de vaccin poate reprezenta o provocare majoră. Dr. Jarbas Barbosa, director adjunct al Organizației Pan Americane pentru Sănătate, a declarat pentru CNN că „zonele rurale și urbane din orice țară din lume nu sunt pregătite să gestioneze acest vaccin astăzi”.

Compressed Gas Association declară că producțiea dioxidului de carbon în SUA și Canada este de aproximativ 30.000 de tone pe zi și că are încredere că membrii săi pot satisface cererea de gheață uscată. Asociația consideră că va fi necesară mai puțin de 5% din producția de gheață uscată pentru a sprijini depozitarea ultra-rece a vaccinurilor Covid-19 în Statele Unite și Canada.

Alții din industrie se așteaptă blocaje. Mai mulți producători de gheață uscată din SUA au declarat pentru CNN că au avut deja oferte pentru întreaga lor producție.

Federal Aviation Administration clasifică gheața uscată drept marfă periculoasă

Peter Gerber, CEO Lufthansa Cargo, a declarat pentru CNN că nevoia de gheață uscată “reduce în mod clar și capacitatea de transport, deoarece dacă trebuie să încarci mai multă gheață nu mai poate fi încărcat atât de mult vaccin. Și, desigur, procedurile trebuie să fie speciale”.

Curierul american DHL și-a adaptat planurile de distribuție în conformitate cu specificațiile fiecărui vaccin. David Goldberg, CEO Global Forwarding US spune că „există o restricție asupra cantității de gheață uscată folosită la o aeronavă – de obicei 500-1.000 de kilograme, în funcție de o serie de factori”.

Flacoanele Pfizer pot fi păstrate între 2 și 8 grade Celsius până la cinci zile înainte de a se deteriora. Pfizer spune că a dezvoltat un “sistem just-in-time care va expedia flacoanele înghețate direct la punctul de vaccinare”. De asemenea, va monitoriza temperatura fiecărei cutii expediate.

Transportul unor cantități uriașe de gheață uscată, un obstacol

Logistica este mai lentă și facilitățile medicale sunt mai puțin echipate în statele în curs de dezvoltare. Producția de CO2 este limitată, iar costul și pericolele transportului unor cantități uriașe de gheață uscată sunt, de asemenea, un obstacol.

David Gitlin, CEO Carrier, specialiști în refrigerare, a declarat săptămâna trecută pentru CNN: “Când te uiți în locuri precum Africa și India, ei pur și simplu nu au infrastructura de frig. Statele Unite cheltuiesc de 300 de ori mai mult pe cap de locuitor pe lanțul de frig decât India.”

Dincolo de lanțul rece, există alte obstacole logistice.

Un coridor aerian masiv este necesar pentru a transporta vaccinul. Pfizer, care are linii de producție în Europa și SUA, spune că se așteaptă în medie la 20 de zboruri zilnice de marfă în întreaga lume.

DHL se așteaptă ca 15 milioane de cutii cu răcire să fie livrate în 15.000 de zboruri, în următorii doi ani, scrie Mediafax.

Şeful Comitetului Naţional de conducere a campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, medicul militar Valeriu Gheorghiţă, afirmă că vaccinarea împotriva virusului SARS-CoV-2 va fi gratuită, nu va fi obligatorie, iar, din cauza resurselor limitate ale producătorilor, campania de vaccinare se va face în trei etape. Estimările arată că, pentru ca vaccinarea să ducă la sfârşitul pandemiei, este nevoie de un nivel de imunitate colectivă de 60-70% din populaţie, a menţionat Valeriu Gheorghiţă.

”Asta ne şi propunem şi sper să şi reuşim în final, să încercăm să lămurim, să, cumva, demontăm toate miturile care există la acest moment şi fiecare atunci când va opta sau nu pentru a se vaccina sau nu să ia această decizie în baza unui nivel cât se poate de mare de informare. Trebuie să precizez un aspect: vaccinarea va fi gratuită şi va fi voluntară, în niciun caz şi va fi condiţionată sau obligatorie şi din acest punct de vedere cred că fiecare trebui să aibă un nivel suficient de mare de date corecte şi din surse sigure şi credibile ca să decidă acest lucru”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, sâmbătă, într-o intervenţie la Digi 24.

Acesta a precizat că este important de reţinut că pentru ca vaccinarea să ducă la sfârşitul pandemiei este nevoie de un nivel de imunitate colectivă care estimat la aproximativ 60-70% din populaţie.
Valeriu Gheorghiţă precizează că vaccinarea se va face în trei etape, începând cu angajaţii din sistemul sanitar şi din cel al asistenţei sociale şi finalizând cu populaţia generală.
”Ne aflăm la finalizarea strategiei de vaccinare împotriva SARS-CoV-2, ea va fi făcută publică la începutul săptămâni viitoare. (…) La început, capacitatea de producţie este depăşită nu poate să facă faţă aceste cereri fără precedent la nivel global, motiv pentru care s-a recomandat o prioritizare a anumitor categorii populaţionale. Vorbim în primul rând de lucrătorii din sistemul medical şi din domeniul social, adică acei lucrători din sănătate şi respectiv din centrele de rezidenţă, din căminele pentru persoanele cu dizabilităţi sau pentru persoanele vârstnice, iar în etapa a doua vom vorbi de accesul persoanelor din categoriile vulnerabile şi anume persoane cu vârsta peste 65 de ani şi persoane cu boli cronice la care se adaugă pe acelaşi nivel de importantă persoanele care deservesc activităţi esenţiale din infrastructura critică a statului. Iar în cea de-a treia etapă vom vorbi de vaccinarea populaţiei generale”, a adăugat Gheorghiţă.
Acesta a precizat că după ce un vaccin va fi autorizat, acesta va fi distribuit simultan în toate ţările Uniunii Europene, iar România va avea o campanie de informare ”cât mai transparentă, cât mai onestă cu privire la acest vaccin”, scrie news.ro

1 COMMENT

  1. “Medicii din Unităţile de Primiri Urgenţe (UPU) fac un apel disperat, după ce spun că au ajuns să fie staţie de tranzit pentru pacienţii COVID care nu sunt acceptaţi în spitale pentru că nu sunt locuri.”
    Citez din stirile A3.
    Cred ca nu se constientizeaza situatia dezastruoasa din UPU si din spitale …
    Va dati seama in ce hal a.ajuns sistemul sanitar si astia au chef de alegeri…

Leave a Reply