Ministrul german de Interne Thomas de Maziere a declarat, sâmbătă, că “nu există niciun indiciu referitor la vreo legătură cu terorismul internaţional” în atacul de la Munchen, relatează The Associated Press.

De Maiziere a declarat pentru presă că s-a întâlnit cu toţi oficialii de rang înalt în domeniul securităţii.

Autorul atacului de la Munchen – un tânăr în vârstă de 18 ani, cu dublă cetăţenie germană şi iraniană, care a ucis la un mall din oraşul bavarez nouă persoane şi apoi s-a sinucis – nu are cazier judiciar.

Serviciile de informaţii nu aveau informaţii despre el, a adăugat ministrul.

Părinţii atacatorului au venit în Germania la sfârşitul anilor ’90 şi au cerut azil, a precizat de Maziere.

Poliţia germană a percheziţionat, sâmbătă dimineaţă, un apartament din  cartierul Maxvorstadt din Munchen, unde tânărul ar fi locuit împreună cu părinţii săi, potrivit ziarului Bild.

Şeful poliţiei din Munchen, Hubertus Andrae, a anunţat că “nu au fost găsite probe” cu privire la o legătură cu Statul Islamic în casa şi în camera presupusului autor al atacului, relatează The Associated Press.

Potrivit acestuia, citat de The Associated Press, atacul şi atacatorul nu au “absolut” nicio legătură cu problema refugiaţilor, iar tânărul – care a ucis nouă persoane şi a rănit alte 27, după care s-a sinucis – s-a născut în Munchen.

Andrae a spus, de asemenea, că nu s-au găsit indicii care să arate că altcineva în afară de atacator a fost implicat în drama de vineri seara.

Ali Sonboly este numele adolescentului cu dublă cetăţenie, germană şi iranană, care a ucis nouă persoane vineri seara, la un mall şi un restaurant McDonald’s din Munchen, înainte să se sinucidă, scrie presa germană, relatează The Telegraph.

Anchetatorul Robert Heimberger a spus, la rândul său, că se pare că atacatorul a piratat un cont de Facebook şi a trimis un mesaj, de pe contul unei tinere, în care îndeamna persoane să vină la mall, vineri, la ora locală 16.00 (17.00, ora României). “Îţi voi da ceva, dacă vrei, dar nu prea scump”, se arată în acest mesaj.

“Se pare că (mesajul) a fost pregătit de către suspect, iar apoi expediat”, a adăugat Heimberger.

Tânăra a raportat că i-a fost piratat contul imediat.

Anchetatorul Robert Hemberger a mai declarat că atacatorul era înarmat cu un pistol de tip Glock de calibrul nouă milimetri. În rucsacul găsit asupra lui, poliția a descoperit 300 de gloanțe

La rândul său, procurorul Thomas Steinkraus-Koch a spus că anchetatorii au găsit probe potrivit cărora tânărul suferea de probleme psihice şi primise un tratament, însă detaliile nu au fost confirmate încă.

De asemenea, tânărul era obsedat de atacuri armate în masă, conform anchetatorilor. Potrivit BBC, anchetatorii au găsit în camera tânărului tăieturi din ziare despre atacuri armate, inclusiv un articol intitulat “De ce ucid studenţii?”.

Bilanţul atacului comis vineri seară la mall-ul Olympia din Munchen indică nouă morţi şi 27 de răniţi, printre aceştia numărându-se şi copii, scrie news.ro.

 

 

9 COMMENTS

 1. Cati n-or fi din astia prin toata Europa ? Ce sa le faci,cum sa-i opresti inainte sa faca nenorocirea daca nu au antecedente,nu-s organizati,nu au dat semnale pro Isis pana atunci ?

 2. Abia acum e o logică cât de cât reală. Bine că e vinovat doar acest ‘copil’ şi ei ca guvernanţi nu au nicio vină! Ceva nu se leagă pentru a trage o concluzie de către cei care nu ştiu despre ce este vorba în acest caz sau poate ştiu puţin din ceea ce se vehiculează de aceşti gurişti! De ce nu spun nimic despre cartierul în care a locuit în ultima perioadă această familie(au menţionat doar trecutul antic) plus xenofobia din ultimii ani care a crescut îngrijorător în toate ţările şi asta se întâmplă chiar dacă au un loc de muncă plătind taxe şi impozite! Care sunt cauzele reale pentru care aceşti tineri au luat drumul ororilor? Ceva se întâmplă de ajung aceşti tineri să facă asemenea orori! De ce ascund gunoiul sub preş guvernanţii acestor ţări? Se împrăştie doar ură şi violenţă contra oricui, dar, vina 100% este a fiecărui guvern şi a guvernelor ţărilor respective! Să fie clar!

 3. Deci si-a premeditat atacul si in final, din pacate, i-a reusit. Sunt multe semne de intrebare, iar autoritatile si liderii germani vor sa arate cetatenilor ca sunt in siguranta. Nu prea este plauzibila ipoteza unui lup singuratic.

 4. Ceva nu se leaga aici. In toata avalansa de stiri (contradictorii) si imagini la un moment dat a aparut si un tip cu parul blond. Pana urma care este numarul exact de victime si raniti ? Variaza de la o stire la alta. Ce spun parintii, prietenii ? “… tanarul era obsedat de atacuri armate în masa, conform anchetatorilor. Potrivit BBC, anchetatorii au găsit în camera tanarului taieturi din ziare despre atacuri armate, inclusiv un articol intitulat “De ce ucid studentii ?”, Nu scoate nimeni o vorba, despre ocupatia tanarului, etc. Parca locuia cu parintii. Poate nu a fost acesta atentatorul.

 5. Bine, cred ca m-as termina de ras sa fie gasite legaturi islamice fundamentalist-extremiste la un tip pe nume David…:)) ar fi o premiera, cred.
  Dar hei! iran tocmai a cumparat 100 Airbus-uri! Deci, clar nu o sa fie gasit extremism

 6. azi a iesit unul in Reutlingen cu sabia (o maceta, un cutit mai mare, de fapt) si a omorit una bucata femeie plus ca a reusit sa provoace doi raniti. Ea era din Polonia, el era refugiat sirian si luase arma de la o kebabarie.
  Teoria oficiala e ca e “crima pasionala”, nici asta nu e terorist. Normal, la doar o victima, cel mult e prost, nu terorist…
  Refugiatul indragostit a fugarit o masina de politie, vroia sa mai omoare si altii, da un cetatean hotarit (slava lui, sper ca era neamt de 10 generatii) a dat cu behemveu peste el intrucit “Romeo” alerga de nebun cu maceta prin oras.
  Multiculturalismul triumfa, pina la urma, gratie masinilor germane.

  • pai teoretic toate crimele de atentat islamic sunt pasionale…. crimele pasionale sunt generate tot din ura, doar ca ura e izvorata din deceptia dragostei

Leave a Reply