Turcia a procedat la arestarea unui important colaborator al predicatorului Fethullah Gulen, acuzat de putere de a fi instigatorul loviturii de stat eșuate, a anunțat sâmbătă un responsabil oficial, informează AFP și Reuters.

Forțele de securitate l-au arestat pe Hails Hanci în provincia Trabzon (nord) de la Marea Neagră, potrivit acestui oficial, care l-a numit “mâna dreaptă” a predicatorului și responsabil de transferuri de fonduri care îi erau destinate.

Gulen, care trăiește în Statele Unite, neagă că ar fi fost în spatele tentativei de puci, amintește France Presse citata de Agerpres.

Hanci se pare că a intrat în Turcia cu două zile înainte de lovitura de stat eșuată, a declarat reporterilor acest responsabil al președinției, citat de Reuters.

Responsabilul a confirmat de asemenea informațiile agenției de presă proguvernamentale Anadolu despre arestarea unui ginere al lui Akin Ozturk, un fost șef al forțelor aeriene el însuși arestat și care ar fi unul dintre principalii suspecți.

Turcia a anunțat deja sâmbătă arestarea unui nepot al lui Gülen, Muhammet Sait Gülen.

Agenția de presă Dogan a anunțat la rândul ei arestarea unei femei pilot militar, Kerime Kurmas, în regiunea Yalova la sud de Istanbul.

Ea este acuzată că, împreună cu doi piloți bărbați de asemenea deținuți, a zburat la bordul bombardierelor F-16 deasupra Istanbulului în noaptea loviturii de stat. Potrivit altor media turce, ea ar fi singura femeie pilot pe avioane de luptă din țară.

—————–

Autoritățile turce vor dizolva garda prezidențială după ce au arestat aproape 300 de membri ai acesteia în urma puciului eșuat, a anunțat sâmbătă prim-ministrul Binali Yildirim, informează AFP și Reuters.

“Nu va mai fi nicio gardă prezidențială, ea nu are niciun motiv să existe, nu avem nevoie”, a declarat Yildirim la canalul A Haber. Cel puțin 283 de membri ai gărzii prezidențiale — un regiment ce numără 2.500 de oameni — au fost arestați după puciul eșuat, amintește France Presse.

Membri ai acestei unități au făcut parte dintr-un grup ce a intrat în clădirile televiziunii publice TRT în timpul tentativei de lovitură de stat săptămâna trecută, a declarat Yildirim. Acest grup a forțat o prezentatoare să citească o declarație ce proclama legea marțială și introducerea restricțiilor de circulație.

Prim-ministrul a adăugat că 13.002 persoane au fost arestate după lovitura de stat eșuată, printre care 1.329 de polițiști, 8.831 soldați, 2.100 de judecători și procurori și 689 “civili”.

El a adăugat că 5.837 de persoane au fost plasate în detenție, inclusiv 3.718 soldați și 123 de generali.

Turcia nu intenționează să extindă starea de urgență după o perioadă de trei luni în urma loviturii de stat eșuate, dar va face acest lucru dacă este necesar, a precizat sâmbătă prim-ministrul Binali Yildirim, notează Reuters.

“Scopul nostru este că nu ar trebui prelungită dar dacă este nevoie, poate fi desigur prelungită”, a declarat el într-un interviu la postul de televiziune ATV.

7 COMMENTS

  • Nu e chiar asa, daca va referiti la membri armatei, in cazul aviatorilor, a marinarilor si a altor specialisti din cadrul armatei, formarea acestora dureaza iar, maturitatea acestora este in jurul varstei de 30- 35 de ani. In istoria mondiala au mai fost unii dictatori care si-au decimat armata iar, cand au avut nevoie de ea a schiopatat serios si din infrangeri si batalii sangeroase s-au nascut adevaratii strategi de mai tarziu.
   Domnul Adrian Nastase a spus ca este ceva relativ frecvent ca turcaletii sa se manance intre ei.
   A tot spus ceva dl. Nastase de traditia kemalista insa ce a uitat dl. Nastase sa spuna este faptul ca Ataturk nu a luat gatul adversarilor politici, ci i-a surghiunit, pe principiul cat mai departe de civilizatie si de lumea dezlantuita.
   Constat cu amaraciune ca ni s-a impregnat in gena aceasta obedienta fata de Inalta Poarta, indiferent care este aceasta astazi. Tare mi-e frica ca astazi sunt mai multe Porti.
   “Reteaua Gulen” mult spus.

 1. Si care era “reteaua” lui Gulen? Ca daca toti cei arestati ar fi “reteaua lui Gulen”, ar insemna ca era un fenomen de masa.
  Sau s-a trecut acum la “albirea” lui Erdogan?
  Pe principiul “priviti, tovarasi, reteaua nemernicului de Gulen, care a vrut sa-l dea jos pe sarmanul Erdogan”
  Din pacate, subtirimea argumentatiei duce, ca de obicei, exact la efectul contrar.
  “Dovada” ca Hanci era complotist e chiar distrugatoare :)) “Hanci se pare că a intrat în Turcia cu două zile înainte de lovitura de stat” Aha!!
  Daca toti cei care au intrat in Turcia cu o zi, cu doua sau cu trei zile inainte de lovitura de stat sint “mina dreapta a lui Gudem” ala, sau cum il cheama, inseamna ca la ora asta Shiva se tavaleste in chinuri de invidie!
  Presimt ca americanii au cazut la pace cu Erdogan si acum acesta trebuie spalat de pacate, astfel ca prejudiciul de imagine al SUA sa fie cit mai mic!

 2. ma gandesc ca daca ati fi vrut sa scrieti nasoale despre Erdogan. puneati “reteaua” din titlu intre ghilimele. Nepunand-o ii dati credibilitate titlului si faptului ca Gulen chiar are o retea pe care Erdogan sa o sugrume.\
  deci, eu deduc ca articolul fiind scris de Dvs, chiar exista o retea!
  Dan Roua, analist nemilitar 😀

Leave a Reply