Autoritățile europene i-au reproșat lui Jean-Marie Le Pen că aproape un deceniu, mai exact în perioada 2009-2018, când era deputat european a decontat o serie de cheltuieli din banii Parlamentului European, cheltuieli care nu aveau legătură cu mandatul de deputat, și care au fost făcute mai degrabă în interes personal, scrie rfi.ro.
Este vorba despre pixuri, cărți de vizită, cravate, o umbrelă, cântar de bucătărie, ceasuri de birou, brățări conectate, ochelari pentru realitatea virtuală și 129 de sticle de vin. Valoarea cheltuielilor astfel nejustificate se ridică la aproximativ 300.000 de euro.
Ȋn iulie anul trecut, Jean-Marie Le Pen a fost notificat în mod oficial că Parlamentul European îi cere să ramburseze 300.000 de euro folosiți fără respectarea reglementărilor aplicabile în acest sens. Fostul deputat european nu a adus nicio dovadă că fondurile au fost folosite așa cum prevede legislația euroepeană.
De asemenea, Jean-Marie Le Pen a fost informat și despre ancheta declanșată de Oficiul european de luptă antifraudă (OLAF) și a fost invitat să prezinte propriile observații pe marginea acestui raport.
Cele trei fiice ale omului politic au contestat notificarea de anul trecut iar acum, tribunalul Uniunii Europene cu sediul în Luxembourg a respins recursul, precum și acuzațiile de procedură inechitabilă, potrivit unui comunicat de presă consultat de AFP. Cele trei moștenitoare, Marie-Caroline Olivier, Yann Maréchal și Marine Le Pen, “vor studia decizia împreună cu toți beneficiarii”, a declarat pentru AFP anturajul lui Marine Le Pen.
Contactat de AFP, Parlamentul European a declarat că va “lua act” de decizia Curții. Un recurs limitat la chestiuni de drept poate fi depus la Curtea de Justiție a UE în termen de două luni și zece zile de la notificarea deciziei.
Reamintim că partidul de extremă dreaptă Frontul Național a devenit Reuniunea Națională. Ȋn acest moment este prezidat de Jordan Bardella, europarlamentar. Formațiunea politică se confruntă cu o serie de scandaluri de finanțare politică.
Facem precizarea că acest dosar nu are nicio legătură cu dosarul în care Marine Le Pen și alte persoane au fost condamnate în martie acest an la diferite pedepse pentru plata fictivă a asistenților europarlamentari care lucrau de fapt pentru partid în timp ce erau plătiți de Parlamentul European. Marine Le Pen a fost găsită vinovată pentru deturnare de fonduri publice.
Procesul este unul considerat răsunător deoarece pune sub semnul întrebării candidatura lui Marine Le Pen la alegerile prezidențiale din 2027. Concret, Marine Le Pen a fost găsită vinovată și a fost condamnată la închisoare, amendă și 5 ani de neeligibilitate.
Marine Le Pen care s-a calificat de două ori în turul al doilea al alegerilor prezidențiale din 2017 și 2022, a declarat că procesul este unul politic menit să-i bareze calea spre Palatul Élysée și că este nevinovată. Recursul în acest dosar se va judeca anul viitor, scrie rfi.ro.