Ziarul Financiar trage un semnal de alarma : cresc salariile, pensiile, dar investitiile publice sunt la cel mai mic nivel din ultimii 10 ani. Fara investitii publice mari, fara santiere de autostrazi si spitale regionale, fara fonduri europene atrasa, Romania risca sa-si creasca deficitul si sa se adanceasca in probleme grave !
Veniturile bugetului general consolidat au crescut în primele cinci luni din an cu 8,4% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, dar creşterea s-a temperat în mai când, comparativ cu mai 2016, acestea au avansat cu 6,4%. Cheltuielile consolidate au crescut în primele cinci luni, an/an, cu 9,4% şi au făcut un salt spectaculos în mai când, comparativ cu mai 2016, au crescut cu 16%.
Acest tablul cvasioptimist este umbrit de situaţia investiţiilor statului care sunt, la cinci luni, cele mai mici din ultimii zece ani, în ciuda creşterii record postcriză a economiei, de 5,7% în T1.
Bugetul general consolidat pe 2017 este construit pe o creştere de venituri de 14%.
Rămân în mare suferinţă veniturile din TVA: minus 5% în primele cinci luni din an comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut şi minus 6% în mai comparativ cu mai 2016.
Accizele au aceeaşi soartă: încasări cu 9,4% mai mici în primele cinci luni din an, an/an, şi cu minus 20% în mai 2017 faţă de mai 2016.
Cresc în schimb puternic încasările din contribuţiile de asigurări sociale şi aici o influenţă puternică o au majorările de salarii. Veniturile din contribuţiile de asigurări au crescut în primele cinci luni din an cu 15,9%, iar în mai, faţă de mai 2016, au avansat şi mai puternic: plus 20%.
Cheltuielile totale au crescut în primele cinci luni din an cu 9,4% faţă de primele cinci luni din 2016. În mai, faţă de mai 2016, ele au avansat ca procent cu 16%. În acest tablou al încasărilor bugetare mai degrabă bun, o notă discordantă o fac investiţiile statului. Cheltuielile de capital au scăzut în primele cinci luni din an cu 23,1% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.
În luna mai, faţă de mai 2016, ele au scăzut cu 9% şi această scădere reflectă de fapt o politică, pentru că nu mai poate fi invocată în luna mai vremea rea din primele luni ale anului care ar fi împiedicat pe cineva să facă drumuri sau şosele. În privinţa cheltuielilor totale ale statului cu investiţiile (cheltuieli de capital şi din fonduri UE), acestea au fost cu 54% mai mici în primele cinci luni din an comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.
Statul a cheltuit pentru investiţii, în primele cinci luni din an, sub un miliard de euro (4,1 mld. lei), o sumă ridicolă pentru o ţară cu un PIB de 170 mld. euro care vrea să ajungă din urmă economiile dezvoltate. Este o scădere de 54% a investiţiilor făcute de stat (din buget şi din fonduri UE) faţă de 2016, care şi el a fost un an prost pentru investiţii. Investiţiile totale ale statului (din buget şi din fonduri UE) au fost, în primele cinci luni din 2017, de 4,1 mld. lei faţă de 9 mld. lei în primele cinci luni din 2016. În primele cinci luni din 2015, cheltuielile totale ale statului cu investiţiile au fost de 7,3 mld. lei.
În privinţa veniturilor din fondurile UE, lucrurile nu mai sunt clare. Execuţia bugetară la cinci luni consemnează venituri din fonduri UE de 4,7 mld. lei, dar cel mai probabil acestea sunt fonduri pentru subvenţiile agricole, aproape în totalitate, pentru că în România nu pot intra fonduri structurale întrucât agenţiile de management nu sunt acreditate nici la trei ani şi jumătate de la debutul exerciţiului financiar 2014 – 2020.
Execuţia bugetului general consolidat pe primele cinci luni ale anului 2017 s-a încheiat cu un deficit de 2,2 mld. lei, respectiv 0,27% din PIB, faţă de deficitul de 0,8 mld lei, respectiv 0,1% din PIB, înregistrat în aceeaşi perioadă a anului 2016.