Ziarul Financiar trage un semnal de alarma : cresc salariile, pensiile, dar investitiile publice sunt la cel mai mic nivel din ultimii 10 ani. Fara investitii publice mari, fara santiere de autostrazi si spitale regionale, fara fonduri europene atrasa, Romania risca sa-si creasca deficitul si sa se adanceasca in probleme grave !

Veniturile bugetului general consolidat au crescut în primele cinci luni din an cu 8,4% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, dar creşterea s-a temperat în mai când, comparativ cu mai 2016, acestea au avansat cu 6,4%. Cheltuielile consolidate au crescut în primele cinci luni, an/an, cu 9,4% şi au făcut un salt spectaculos în mai când, comparativ cu mai 2016, au crescut cu 16%.

Acest tablul cvasioptimist este umbrit de situaţia investiţiilor statului care sunt, la cinci luni, cele mai mici din ultimii zece ani, în ciuda creşterii record postcriză a economiei, de 5,7% în T1.

Bugetul general consolidat pe 2017 este construit pe o creştere de venituri de 14%.

Rămân în mare suferinţă veniturile din TVA: minus 5% în primele cinci luni din an comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut şi minus 6% în mai comparativ cu mai 2016.

Accizele au aceeaşi soartă: încasări cu 9,4% mai mici în primele cinci luni din an, an/an, şi cu minus 20% în mai 2017 faţă de mai 2016.

Cresc în schimb puternic încasările din contribuţiile de asigurări sociale şi aici o influenţă puternică o au majorările de salarii. Veniturile din contribuţiile de asigurări au crescut în primele cinci luni din an cu 15,9%, iar în mai, faţă de mai 2016, au avansat şi mai puternic: plus 20%.

Cheltuielile totale au crescut în primele cinci luni din an cu 9,4% faţă de primele cinci luni din 2016. În mai, faţă de mai 2016, ele au avansat ca pro­cent cu 16%. În acest tablou al în­ca­să­rilor bugetare mai degrabă bun, o notă discordantă o fac investiţiile sta­tu­lui. Cheltuielile de capital au scăzut în pri­mele cinci luni din an cu 23,1% com­pa­­rativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

În luna mai, faţă de mai 2016, ele au scăzut cu 9% şi această scădere reflectă de fapt o politică, pentru că nu mai poate fi invocată în luna mai vremea rea din primele luni ale anului care ar fi împiedicat pe cineva să facă drumuri sau şosele. În privinţa cheltuielilor totale ale statului cu investiţiile (cheltuieli de capital şi din fonduri UE), acestea au fost cu 54% mai mici în primele cinci luni din an comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

Statul a cheltuit pentru investiţii, în primele cinci luni din an, sub un miliard de euro (4,1 mld. lei), o sumă ridicolă pentru o ţară cu un PIB de 170 mld. euro care vrea să ajungă din urmă economiile dezvoltate. Este o scădere de 54% a investiţiilor făcute de stat (din buget şi din fonduri UE) faţă de 2016, care şi el a fost un an prost pentru investiţii. Investiţiile totale ale statului (din buget şi din fonduri UE) au fost, în primele cinci luni din 2017, de 4,1 mld. lei faţă de 9 mld. lei în primele cinci luni din 2016. În primele cinci luni din 2015, cheltuielile totale ale statului cu investiţiile au fost de 7,3 mld. lei.

În privinţa veniturilor din fondurile UE, lucrurile nu mai sunt clare. Execuţia bugetară la cinci luni consemnează venituri din fonduri UE de 4,7 mld. lei, dar cel mai probabil acestea sunt fonduri pentru subvenţiile agricole, aproape în totalitate, pentru că în Ro­mânia nu pot intra fonduri struc­tu­rale întrucât agenţiile de ma­na­gement nu sunt acreditate nici la trei ani şi jumătate de la debutul exer­ciţiului financiar 2014 – 2020.

Execuţia bugetului general consolidat pe primele cinci luni ale anului 2017 s-a încheiat cu un deficit de 2,2 mld. lei, respectiv 0,27% din PIB, faţă de deficitul de 0,8 mld lei, respectiv 0,1% din PIB, înregistrat în aceeaşi perioadă a anului 2016.

8 COMMENTS

 1. Acum 2-3 luni era ridicata in slavi guvernarea psd, pe acest blog! Acum dezastru! Dle Tudor cand va spuneam ca se va alege praful de economie, ma faceati basist. Nu-mi place cand am dreptate. Pana la iarna vom ajunge in situatia greciei, datorita maretii guvernari psdiste! Fiti atent la deficit dle Tudor!

 2. Toti unsurosii spuneau cum tehnocratii au fost raul suprem al Romaniei,dar acum toata presa unsuroasa tace si nu spune un cuvant,maine vom vedem din nou ode si pupincurisme la adresa partidului stat.

 3. Pai, raman tot ministri eficienti sa gestioneze bugetul.
  De fapt pixul lui Grindeanu era problema.Acum se pot imparti ciolane. in liniste.

 4. Asta oare de ce ? Pt ca banii se duc in bunastarea nu neaparat si meritata a angajatilor la Stat.S-a creat o noua clasa sociala dominanta,favorizata…Dupa ei Potopul,o Romanie fara investitii este o tara slaba care se tot duce la vale dar nu cred ca asta-i intereseaza pe politicieni (pe marea majoritate dintre ei,mai ales cei decidenti)

 5. Cum?
  Citez ”Ziarul Financiar trage un semnal de alarma : cresc salariile, pensiile…”!
  Depinde care salarii şi pensii şi cu cât!
  Nu la majoritatea populaţiei a crescut cu 45-50-80-90% salariile şi pensiile!
  În ţară sunt oameni care încasează 200-400 lei pensie şi nu poţi spune că din cauza lor nu se fac investiţii! Parcă nea Johanis spusese din străinătate ”România e Stabilă” dar în ce?
  În sărăcie şi sclavie, în numiri pe funcţii a celor care au probleme/dosare/pedepse penale şi doctorate cumpărate, în furăciuni prin lege şi teroare!?
  Nea Johanis:
  – parcă îmi amintesc cum spuneai răspicat ”cei cu plagiate să dispară din politică” şi tu ce ai făcut acum?!
  -prin guriţa ta spuneai că nivelul de trai a majorităţii cetăţenilor e sub orice critică şi trebuie să luăm măsuri”! Ce măsuri ai luat bre?
  – prin guriţa ta era sloganul ”lsă creem ocuri de muncă demne pentru cetăţeni”! Ce-ai făcut bre?!
  Doar gura/goarna pentru sloganuri şi de la tine?!
  Ce ai mai aranjat la întâlnirea cu ”papa blond” de la americuţa şi nu scoţi o vorbă?
  Nu cumva pătrunderea în forţă a musulmanilor(cam a venit timpul acţiunii în forţă) pentru a distruge, respectiv, controla zona arabă?!
  Tu baţi palma cu distrugătorii pe ascuns?! Nu te gândeşti că de acolo va porni înţepăturile între ruşi şi americani/coaliţia, care, pe multe siteuri dezvăluie debutul pentru iniţierea prin sponsorizare a celor care ucid la comandă în ţările unde sunt plasaţi?! Nu te gândeşti că iniţierea/antrenamentul se face şi aici în ţară şi toate aceste porcării duc şi la uciderea ta, tu cel care ai acceptat porcăriile astea?! Au fost alungaţi din aproape orice ţară şi v-aţi găsit voi îngenuncheaţii să pupaţi poalele ucigătorilor! Pacă sunteţi inconştienţi de ceea ce se va întâmpla!

 6. Se pregateste terenul pentru austeritate. Parca il vad peste niste luni pe Dragnea ca o sa se roage de echipa Ponta sa revina la Palatul Victoria. :))

Leave a Reply