Preţurile la energia electrică cresc dramatic. A cui este vina?, se întreabă Euronews, constatând că amenințarea facturilor străbate Europa de la un capăt la altul și nicicând nu a mai existat o lună octombrie atât de ”fierbinte”.
Potrivit estimărilor Bruxelles-ului, aproximativ 34 de milioane de cetățeni europeni nu își pot permite să-și încălzească locuințele în mod adecvat, explică Euronews, citând totodată specialiști care subliniază că există politici europene pentru protejarea consumatorilor vulnerabili. ”Există posibilitatea de a le oferi acestora condiții speciale, una dintre acestea fiind de a nu le tăia lumina pentru că nu își pot plăti facturile.
Există unele state membre care oferă tarife speciale acestor consumatori, iar alte state oferă posibilitatea înlocuirii sistemului vechi mare consumator de energie cu unul mai nou și mai eficient”, spune Dennis Hesseling de la Agenția pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare din Domeniul Energiei. Comisia Europeană monitorizează „îndeaproape” evoluția prețurilor la electricitate și caută soluții pe termen lung, cum ar fi investiții în economisirea energetică și în surse regenerabile, mai notează Euronews.
La nivel individual, statele continuă să caută soluții pentru a face ca impactul scumpirilor să fie mai suportabil pentru cetățeni. Joi, guvernul italian a anunțat măsuri în valoare de 3,5 miliarde de euro pentru a contracara creșterea prețurilor, în condițiile în care se anticipează că luna viitoare facturile vor fi mai mari cu circa 40% pentru curentul electric și 30% pentru gazele naturale, scrie The Local Italy. În Marea Britanie, presa se arată destul de pesimistă.
Astfel, The Guardian anticipează un al doilea val de scumpiri în primăvara lui 2022, iar The Times consideră că prețurile nu vor mai reveni la nivelurile precedente până în anul 2023, mai ales în contextul în care există deja companii din domeniul energiei care dau faliment, scrie rador.ro