Ministerul Justiției va organiza luni o dezbatere publică privind proiectele de OUG privind grațierea unor pedepse și modificarea Codului penal și de procedură penală.

Potrivit MJ, luni, 30 ianuarie, între orele 10,00 — 12,00, la sediul Ministerului Justiției va fi organizată o dezbatere cu privire la proiectul de Ordonanță de urgență a Guvernului pentru modificarea și completarea Codului penal și a Codului de procedură penală și proiectul de Ordonanță de urgență a Guvernului privind grațierea unor pedepse.

Timpul alocat fiecărei intervenții este de trei minute pentru fiecare asociație, respectiv participant individual, anunță MJ, citat de Agerpres.

* Proiectul de ordonanță de urgență privind grațierea unor pedepse, pus în dezbatere publică de Ministerul Justiției, prevede că se grațiază în întregime pedepsele cu închisoare de până la 5 ani inclusiv, precum și pedepsele cu amendă aplicate de instanța de judecată.

Potrivit proiectului, de grațiere nu beneficiază recidiviștii și cei care au comis o serie de infracțiuni prevăzute de Codul penal sau de legi speciale, enumerate în proiect.

Al doilea articol prevede că se grațiază în parte, cu reducerea la jumătate, pedepsele cu închisoare aplicate persoanelor care au împlinit vârsta de 60 ani, femeilor însărcinate sau persoanelor care au în întreținere minori cu vârsta de până la cinci ani. De reducerea la jumătate a pedepselor sau, după caz, de anularea restului de pedeapsă neexecutat ar urma să beneficieze și persoanele care, conform unei expertize medico-legale, sunt diagnosticate cu boli incurabile în faze terminale.

În al treilea articol se menționează că prevederile primelor două nu se aplică celor condamnați pentru infracțiuni săvârșite în stare de recidivă și celor care sunt recidiviști prin condamnări anterioare, iar grațierea “este condiționată de achitarea despăgubirilor la care persoana condamnată a fost obligată prin hotărâre judecătorească definitivă, în termen de un an de la punerea în libertate”.

În același articol al proiectului se precizează că nu beneficiază de grațierea în întregime a pedepselor de până la 5 ani de închisoare persoanele care au comis: infracțiuni contra siguranței statului, omor, vătămare corporală gravă, lovituri cauzatoare de moarte, lipsire de libertate, violare de domiciliu, șantaj, infracțiuni sexuale, tâlhărie, piraterie sau evadare.

Mai sunt excluse de la grațiere persoanele condamnate pentru fapte precum luare sau dare de mită, trafic sau cumpărare de influență, trafic de persoane, trafic de droguri, trafic de migranți sau fraude informatice. Nu beneficiază de grațiere nici persoanele condamnate pentru o serie de infracțiuni reglementate prin legi speciale, printre care și Legea 78/2000 privind prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție.

Proiectul de ordonanță mai prevede că grațierea “nu se aplică celor care nu au început executarea pedepsei închisorii deoarece s-au sustras de la executarea acesteia, precum și celor care au început executarea, dar ulterior s-au sustras”.

Totodată, “persoanele grațiate care în decurs de trei ani săvârșesc cu intenție o infracțiune vor executa pe lângă pedeapsa stabilită pentru acea infracțiune și pedeapsa sau restul de pedeapsă rămas neexecutat ca urmare a aplicării prezentei legi”.

* În ceea ce privește proiectul de ordonanță de urgență privind modificarea și completarea Codului penal și a Codului de procedură penală, acesta prevede, printre altele, că abuzul în serviciu va fi considerat infracțiune doar în cazul producerii unei pagube de peste 200.000 de lei, iar limita maximă a pedepsei se reduce de la 7 la 3 ani de închisoare. La același articol se precizează că acțiunea penală se pune în mișcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

Proiectul de ordonanță mai prevede și abrogarea articolului 298 din Codul penal, referitor la neglijența în serviciu.

O altă propunere vizează modificarea primului alineat al articolului 301, care va avea următorul cuprins: “Fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-au obținut, direct sau indirect, foloase patrimoniale necuvenite, pentru sine, pentru soțul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică”.

22 COMMENTS

 1. O asa zisa dezbatere. PRESEI I-A FOST INTERZIS ACCESUL! Nu-i dictatura asta? Procurorul General s-a pronuntat si a zis ca este penibila, Procurorul Sef DNA a spus ca sunt cu dedicatie, UNJR s-a pronuntat negativ ca ar trebui discutate in parlament, CSM s-a pronuntat deosebit de negativ, Presedintele statului a condamnat in modul cel mai ferm actiunea si a demascat-o , MCV critica dur orice modificare adusa legislatiei prin aceste ordonante, 3 ambasade au criticat in modul cel mai clar Ambasada SUA, Ambasada Germaniei, Ambasada Canadei, populatia tarii nu este de acord iesind in strada protestand in mod repetat plus ca este chemata la referendum pentru a se pronunta iar tampii astia nu se lasa!

  • Ba, tu esti o corupta, pe langa ca mai esti si o basista oparita! Esti corupta si nu-ti vezi de treaba! Ar trebui sa bagi niste arest preventiv macar, vreo 6 luni pe capitala ca sa te linistesti ca altfel esti prea agitata! Ai snopit tot blogul in ragaieli basiste, ma mir ca nu ti se face rau de la atata opinteala!

   P.S. Du-te dupa idolul tau Basescu Sticle si vezi-ti de treaba! Am inteles demult cine esti si ce doresti, nu mai e cazul sa faci comotie cerebrala pe aici de atata ragaiala “de dreapta”, ai spart-o-n abureala! Pa, pa

 2. Poate e ult mai bine ca aceste modificări să fie discutste şi analizate obiectiv pentru o soluţie eficientă doar în instituţiile de profil şi nu cu cei care-şi dau…”aere”!
  Mult mai utilă ar fi analiza privind şcolile şi spitalele despre care doar de rău se vorbeşte şi nimic concret ca reforme şi finanţare!

 3. Sper ca sunt invitati si cei de la APADOR-CH ca sa-l faca pe d-l Iordache sa-si aminteasca de faptul ca si-a absovit studiile de Drept dupa 40 de ani.

 4. As vrea sa inteleg cateva lucruri, pentru ca am citit si acest rezumat si proiectul de pe site-ul MJ. De unde reiese din aceste texte ca:

  Este vizata scaparea lui Dragnea de “coada” pe care o are in prezent
  Este vizata eliberarea lui Voiculescu.
  Este vizata “scaparea” preventiva a lui Iliescu (care, oricum, la varsta lui, conform codului actual si in caz de condamnare nu cred ca ar sta o zi in inchisoare)
  Este incurajata coruptia.

  Vreau sa inteleg aceste lucruri pentru ca multa lume in jurul meu, care se da deschisa la minte tipa aceste sloganuri ca din gura de sarpe, acuzandu-i pe toti in rest ca sunt spalati pe creier (ironic, nu?) dar cand vine vorba sa dea explicatii concrete, se blocheaza sau aduc niste argumente care nu se leaga de nici un fel.
  Si mai vreau sa inteleg de ce atunci cand Ciolos a modificat codul penal FARA vreun fel de consultare publica nu a sarit nimeni ca ars, dar acum cand e vorba, momentan, de o dezbatere se inflameaza tara ca gogoasa infuriata. Tot ce vine de la Sfantul Ciolos e bun, nu? Ati citit macar modificarile pe care le-a facut?
  Din pacate concluzia este una singura: 1984. S-a ajuns in situatia in care vedem ca scrie ceva negru pe alb si, daca vocea care ne e “draga” ne sopteste discret “pe surse” ca textul e alb pe negru, credem pe nemestecate. Trist!

  • Povestea cu ordonantele nu are nicio legatura cu gratierea sau cu vreo dezbatere aprinsa pe aceasta tema. Povestea cu gratierea e folosita de cei care pe 11 decembrie 2016 au pierdut alegerile pentru a incerca sa rastoarne votul cetatenilor si alianta PSD-ALDE care a castigat alegerile.

   Actuala dreapta romaneasca (ONG-urile USR, PDL&PNL, PMP) asa inteleg ei “democratia”! La ei democratie e cand alegerile le castiga doar eu tot timpul si cand guverneaza permanent ei! Altfel e dictatura, cica!

   P.S. Problema gratierii nici nu exista de fapt, astia “de dreapta” nu au absolut nicio treaba cu gratierea, pe ei nu ii intereseaza asta! Ei au o singura problema, sa rastoarne alianta votata de cetateni pe 11 decembrie 2016 si sa ii dea jos de la guvernare! Ei doar se folosesc de povestea cu gratierea!

   • Asta era deva evident, ca vor sa se faca alegeri pana iese cine vor ei :)) Eu intrebam in ideea obtinerii unor contra argumente din partea “opusa” a baricadei. Inteleg ca e vorba de manipulare, dar as vrea sa stiu, in afara de ura si nemultumirea pe care o au si dubla masura pe care o aplica in gandire, ce alte argumente mai au.
    Pentru ca peste tot vad tineri care incearca sa-si convinga parintii ca sunt spalati pe creier de televiziuni diverse, fara sa-si puna problema, macar o secunda, ca niste oameni maturi, care au trait si vazut destule sunt mai greu de prostit decat ei, cei tineri care nu au de partea lor decat o dorinta (perfect justificabila) de dreptate si o inflacarare ce-i orbeste in loc sa le lumineze mintea.
    Inghit pe nemestecate stiri care le convin si care coincid cu ce au auzit la altii de varsta lor, fara sa cerceteze sursele sau sa se documenteze (pentru ca asta este greu, cere timp si rabdare si asta nu avem, dam copy/paste de pe referate.ro) dupa care incearca sa-i convinga si pe altii de adevaru lor absolut. Este extrem de periculoasa aceasta atitudine. Tocmai in ideea asta cer argumentele lor legate de manifestatiile din strada. Pe ale lor, nu sloganurile serviciilor…

 5. Am inteles ca merge Becali la intalnire…altul care a suferit extrem la puscarie! Oare clanul Bercea merge sa sustina gratierea? Vreau sa o vad in primul rand pe Elena Udrea…sa-i vad lacrimile de crocodil cum se impletesc cu cele ale lui Borcea, Pinalti…va dati seama ce fluviu va fi in sala aia? Asa vor plange ca nord coreenii la poza dictatorului

  • Pai nu era el reprezentantul PNL in comisia juridica cand era parlamentar? Taman razboinicul luminii sa lipseasca? Cine-i mai lumineaza pe-aia de-acolo?

 6. Ordonanta asta scapa de la puscarie membrii psd , iliescu, dragnea si acolitii. Abuzul in servici sa nu mai fie ilegal. Conform datelor, 75% din ei recidiveaza. Ce inseamna asta ? Buna intrebare: bani furati de la noi toti, de la sarmani, de la copiii nostri. Exact de la cine ar trebui sa fie preocupati. Cei cu abuzul in serviciu vor putea fura in continuare fara frica, restul vor ajunge iar la inchisoare si gradul de ocupare va reveni la un +100%.
  Din cauza ca prostestam impotriva PSD-ului, televiziunile ne fac soroisti, o minoritate insignifianta, insetati de ura.

  • Au revenit basistii opariti care se tavalesc in chinuri, ca Bo asta, th, Carmen, Alin, Telespectator A3 inversorul ala haladit, Mihaela etc. Pute internetul de basisti opariti care se tavalesc in chinuri de cand PSD-ul a castigat alegerile. Pute netul efectiv de ei, e plin numai de ragaieli basiste oparite peste tot!

   • Asa e. Avem apa calda in casa si nu prea nimerim punctul optim la dus si iesim cam opariti. Nu stii tu ce-s astea.

    • Esti un basist oparit spalat pe creier, doar atat! Rezuma-te in continuare doar la ragaieli si opinteli basiste pe aici, pana cand poate ca intr-un final iti vei da seama ca lumea a inteles demult ce specimen esti si ce doresti. La mintea voastra de basisti opariti dureaza mai mult pana va prindeti, ca la voi e pe baza de mono-neuron.

     P.S. Basistii opariti sunt la baza niste indivizi care in primul rand sunt basisti si dupa aia ei se-apuca sa caute tot felul de argumente si rationamente prin care sa isi poata justifica in fata celorlalti convingerea, respectiv basismele. Ei fiind doar niste basisti opariti spalati pe creier la baza. Restul sunt tot felul de motive inevntate si argumente pe care baza vor ei sa ragaie zi lumina basisme si sa se opinteasca in basire ordinara (Bashiro Taifuno). Basistii nu sunt sustinatori ai liberalismului sau sustinatori docrtinari “ai dreptei” romanesti. Ei sunt de fapt niste basisti extremisti radicalizati de idolul lor Basescu Sticle pe vremea cand era presedinte, Sticlist foarte agresiv care le-a predat cum arata agresivitatea, tupeul fara limite si golania ordinara, fiind principalele atribute pe care li le-a inoculat tuturor acestor spalati pe creier pe care ii vedem in epoca actuala. Basistii opariti sunt spalati pe creier si nu este nimic de discutat cu ei! Singurul fel in care pot fi cel mai corect tratati este sa fie luati la picioare in cap direct si la alergat pe strada, oricare alta tentativa de interactiune fiind in zadar.

     P.S. Astia nu sunt liberali sau sustinatori doctrinari ai dreptei romanesti, sunt niste extremisti radicalizati! Ei sunt de fapt doar niste extremisti, la modul cel mai pur nimic altceva!

 7. E putin ciudat ca ati uitat sa specificati ca la dezbatere vor putea participa doar 50 de persoane alese dupa niste criterii stiute doar de Iordache si nefacute publice. Aaaa, si la dezbatere nu va avea acces presa.
  Simplu, democratic si transparent. Nu credeti?

  • Au revenit basistii opariti care se tavalesc in chinuri, ca Bo asta, th, Carmen, Alin, Telespectator A3 inversorul ala haladit, Mihaela etc. Pute internetul de basisti opariti care se tavalesc in chinuri de cand PSD-ul a castigat alegerile. Pute netul efectiv de ei, e plin numai de ragaieli basiste oparite peste tot! Sunt disperati ghelbanii, au intrat in chinurile facerii si li s-a rupt apa la creier pe aici! Au dat in panica, se opintesc din toate plaselele, ragaie necontenit in toate partile numai basisme oparite de spalati pe creier! Respekt deosebit, dragi basisti opariti…

 8. Well, uneori si prostia face bine: daca Johannis nu ieșea in strada sa “protesteze” împotriva propriilor atribuții-clemența, in cazul de față-gratierea rămânea o soluție de moment si nu se mai aducea in discuție întregul “pachet” de reforme necesar in justiție. Asa, iaca, legea răspunderii magistraților redevine o ținta, ancheta asupra “câmpului tactic” poate, eventual, duce la o “resetare” a parchetelor (nu cred ca SRI se va reforma, cu sau fara Hellvig la cârma, nu e in natura unui serviciu secret sa lase puterea din mâna), in fine, poate ca Johannis, cu acțiunile lui neghioabe din ultima săptămana, sa fi produs scânteia necesară pt a porni mașinăria democrației. In orice caz, Geaca Roșie e o porecla mult mai simpatica decat Rața mecanica!

 9. Buna ziua, daca oferiti si detalii – veti vedea ca este vorba de maxim 50 de interventii a 3 minute fiecare.. Nu stiu daca este o dezbatere asa ceva…
  Cum comentati faptul ca domnul Dragnea nu stia – NU STIA – despre ordonanta ?!? “Eu nu sunt la Guvern. Nu, vorbesc foarte serios. In subiectul asta trebuie sa vorbiti cu Guvernul. Cu premierul si cu ministrul Justitiei. Si eu m-am uitat cu foarte multa curiozitate, dupa ce m-am intors din America, n-am inteles foarte mult, exact ce vor sa faca, astept si eu sa vad totuti o linie clara. Nici nu am vorbit cu ei si nici nu vreau sa vorbesc cu ei acest lucru.”…

  • Comentez eu, spunand ca este vorba despre faptul ca tu esti un “basist oparit”. Sa-mi zici daca nu e asa ca te-am nimerit la f. mare fix! Basistule oparit disperat care te tavalesti in chinuri pentru ca PSD-ul a castigat alegerile! Restul ce bagi sunt doar texte, pretexte si ragaieli basiste oparite! Hai zi ca nu-i asa! Basistule oparit ce esti! Respekt. Pa, pa

  • Domnul Dragnea e in guvern doar cand doreste. E un fel de presedinte onorific al guvernului. In rest, domnul Dragnea minte mai rau decat Ponta. Ba spune ca Gratierea e buna si ca defapt lumea nu a inteles bine, ba ca el de fapt habar nu are ca se discuta despre asa ceva.

   • Nu stia nimic Dragnea de astea cand s-a intors din America. Si-a amintit a doua zi ca stia de 10 zile de protestele anti-ordonante…

    • Cu tot respectul, th si alin astia sunt doi basisti opariti care se zvarcolesc in chinuri pe aici pentru ca PSD a castigat alegerile. Probabil ca o sa se mai zvarcoleasca o perioada, pana cand o sa li se faca rau de la stomac si o sa se duca sa se rezolve acolo unde le este de fapt si locul.

     P.S. Astia sunt unii care au o convingere mare, basismul, si au nevoie sa intersocializeze cu de-astia care au convingeri identice cu ale lor, pentru ca nu isi pot tine basimul doar pentru ei, trebuie sa-l ragaie si sa il decarteze-n toate partile, altfel li se face rau.

Leave a Reply