Proiectul care va permite Agenției pentru Securitate Națională (NSA) a SUA să pună la dispoziția altor servicii de spionaj mai multe informații primare nu depășește cadrul legal și va proteja dreptul la viață personală al cetățenilor americani, a afirmat directorul comunității serviciilor de informații americane (DNI), James Clapper, într-o scrisoare trimisă unor membri ai Congresului și consultată de Reuters, scrie Agerpres.
În textul menționat, Clapper afirmă că propunerea NSA de a acorda acces altor agenții de spionaj la ‘informații-semnal neevaluate’ va garanta că datele vor fi folosite numai pentru activități din domeniul intelligence direcționate împotriva cetățenilor străini.
Săptămâna trecută, congresmenii Ted Lieu (democrat) și Blake Farenthold (republican), din Comitetul pentru supravegherea serviciilor de informații al Camerei Reprezentanților, au cerut NSA să renunțe la acest proiect, care, în opinia lor, ar fi ‘neconstituțional și periculos’. Detaliile propunerii sunt încă secrete.
Cei doi congresmeni susțineau, în scrisoarea adresată la 21 martie directorului NSA, Michael Rogers, că proiectul ar încălca Amendamentul al Patrulea din Constituție, întrucât, pentru analiza datelor de către instituțiile de forță nu va fi nevoie de o decizie a justiției.
În scrisoarea sa de răspuns, directorul DNI afirmă că proiectul nu va permite folosirea datelor de comunicații de către aceste instituții.
Promotori ai drepturilor civile au interpretat modificările propuse ca având potențial să permită folosirea metadatelor convorbirilor externe, care uneori pot include și comunicații către, de la și despre cetățeni americani, împotriva acestora.
Conform reglementărilor actuale, analiștii NSA sunt obligați să șteargă sau să facă ilizibile anumite informații cu caracter personal, mai ales cele referitoare la cetățeni sau rezidenți americani, înainte de a preda date de comunicații altor agenții.
Anul trecut, Congresul american a adoptat o lege care reduce puterile NSA, în special în ce privește colectarea masivă de date telefonice, autorizată după atentatele de la 11 septembrie 2001. Reforma, numită USA Freedom Act, are ca obiectiv să limiteze programul NSA de colectare a metadatelor apelurilor telefonice (ora, durata, numărul apelat), cea mai criticată dintre măsurile de supraveghere introduse în cadrul Patriot Act. Amploarea puterii de supraveghere a NSA a fost dezvăluită de fostul său consultant Edward Snowden în iunie 2013.