„România este o piaţă de mâna a zecea în care se aduc produse din străinătate cu termene expirate“, afirmă tranşant ministrul agriculturii Achim Irimescu, într-un interviu pentru Ziarul Financiar.

„Aici este o piaţă în care importa­to­rii se orientea­ză şi aduc produ­se la sfârşit de ter­men de valabili­tate sau chiar de­păşit. În România sunt cazuri în care salamul se spală cu oţet; se schimbă saramura la brânză, iar brânza se bagă din nou la vânzare. Statul nu-şi face dato­ria, ANPC-ul nu şi-o face. Alţii con­trolează ce intră din România, noi de ce să nu controlăm ce primim de la alţii?“, spune ministrul Irimescu, în­tr-un interviu pentru ZF.

Ajuns ministru în urma pro­tes­telor de stradă, odată cu instaurarea gu­ver­nului tehnocrat, Irimescu nu este străin de ce se întâmplă în România.

La Bruxelles, de unde vine, ocupa funcţia de şef al secţiei de agricultură, la Reprezen­tanţa Per­ma­nen­tă a Ro­mâniei la UE. A fost secre­tar de stat în Minis­terul Agri­culturii (2012 – 2014), consilier al ministrului agriculturii între 1990 şi 1998. Un om care ştie deci ce spune atunci când afirmă că impor­turile sunt de slabă calitate pentru că România este consi­derată „o piaţă de mâna a zecea“.

Aici interviul din Ziarul Financiar :

http://www.zf.ro/zf-24/ministrul-agriculturii-achim-irimescu-romania-cazuri-salamul-spala-otet-pune-iar-vanzare-romania-piata-mana-zecea-aduc-produse-strainatate-termene-expirate-15175390

 

 

 

6 COMMENTS

  1. Şi staţi cu gura căscată plătiţi doar pentru constatări verbale în loc să luaţi măsuri prin lege ?
    Dacă nu luaţi măsuri, plecaţi naibii din scaune şi funcţii !
    De constatat am constatat noi înainte de a te trezi tu cu vorbele tale!
    Noi vrem fapte, nu vorbe!

  2. Bun, Dom’le Ministru, NOI Romanii STIAM si asta nu de acum, ci de multi ani, de cand am fost tratati de MAREA familie- European Union precum ultimii fraieri primiti pe usa din dos in clubul lor select, desigur, THE high class. Cu alte cuvinte grija/ingrijorarea lor pentru ce mancam noi provenit din export e cam spre zero sau minus. Stim. Daca insa se intampla la fel in Italia, Franta , putem paria ca EU era foarte atenta si ingrijorata cu privire la reactia publica si se adoptau masuri urgente -of course- vigilenta maxima si sanctiuni pentru TOTI!
    Stiam si ca marile supermarketuri si importatorii + exportatorii oricum nu dau 2 bani pe noi, pe consumatori “de pe o piata de mana a 10-a”, in general. Profitul sa mearga atat! Who cares? La romani merge! de ce? exact ptr. ca am fost tratati astfel de toti : piata de mana a 10-a, si cetateni EU de mana a 7-a.
    Deci intrebare :cine Dumnezeu are raspunderea si responsabilitatea sa controleze si sa stopeze marfa de tipul asta si circuitul ilegal al ei, precum si orice tip de incalcare a regulilor comerciale care afecteaza siguranta si sanatatea publica ? Sper ca nu extraterestii! Nu cumva cei ce sunt pusi acolo in functie sa ia masuri, nu doar sa informeze?.
    Importatorul a luat de la un furnizor strain (exportator) marfa aia expirata – (la limita expirarii termenului de valabilitate) . Dar de fapt sunt 2 vinovati. Pentru ca furnizorul -exportator STIA bine cand este termenul de expirare, si deci ce REGULI TREBUIA EL in primul rand sa RESPECTE – sa arunce produsele stricate (expirate sau la limita)/ sau sa le dea la procesare pentru hrana animale -conserve, etc…. in nici un caz sa le puna in vanzare – sau sa permita achizitionarea ei in acele conditii =limita termenului de valabilitate.
    Asadar importatorul nu a respectat regulile de baza, dar nici exportatorii -furnizori nu le-au respectat. Se stie pentru o inselaciune e nevoie de 2. Pentru ca marfa nu pica de pe Marte in Romania, ci de la un furnizor (strain) prin importator roman, sau tot strain din Romania : 2 implicati (cel putin).
    Asadar , Dle Ministru ce ar fi sa analizati MULT mai serios, cap coada tot lantul si drumul produselor astea pe tot circuitul, sa sesizati aceasta neregula /practica la nivel EUROPEAN, nu doar loco, sau vedem doar o parte a problemei iar?

  3. Foarte bine zis, Cristina ! În România sânt atâtea organe de control care ar trebui să controleze ce se întâmplă prin magazine, si să ia măsuri. Dar cred ca își iau măsură la buzunarul lor si-l fac mare ca sa aibă unde intra mita ! Aici în Spania nu vezi nici SANEPID ,nici ANAF, nici etc…Dar în magazine nu se vând stricăciuni și fără bon fiscal . Dacă se întâmplă să ai vreo neplăcere se reclamă la OMIC – protecția consumatorului și totul se rezolvă în favoarea consumatorului. Eu de exemplu am reclamat banca pt un seguro…Am câștigat mi -au restituit banii cu dobândă. .
    De ce în România nu se întâmplă la fel.?? .Răspunsul îl știm cu toții dar nu facem nimic…!!

Leave a Reply