Trimisul special al AGERPRES, Constantin Balaban, transmite: Una din problemele cu care ne confruntăm în prezent în domeniul securității cibernetice este cea a decalajului cognitiv, a traducerii limbajului tehnic în limbaj politic, a declarat marți ambasadorul Sorin Ducaru, asistent al secretarului general NATO pentru riscuri de securitate emergente, la CYBERSEC Forum de la Cracovia.

‘Trebuie să continuăm să ne updatăm modul de gândire, să ne îmbunătățim în mod constant deprinderile și să înțelegem că trăim într-un mediu global, în care câmpul de luptă este din ce în ce mai mult unul digital în timp ce noi tindem să avem reflexele mai vechi, de tip analog’, a declarat ambasadorul Sorin Ducaru.

Referindu-se la modul în care NATO și-a întărit capabilitățile în domeniul securității cibernetice, Sorin Ducaru a subliniat că în prima fază, în 2002, la summitul de la Praga, NATO a abordat subiectul securității cibernetice la nivel de șefi de guvern, dar l-a abordat la fel ca orice alt domeniu, ca o chestiune tehnică. Abia în 2007, după acțiunile îndreptate asupra Estoniei, dezbaterea politică, strategică asupra apărării cibernetice a ajuns în consiliul nord atlantic.’După atacurile din 2007 îndreptate împotriva Estoniei, principala concluzie fost că NATO trebuie să abordeze apărarea cibernetică în termeni de politică și asta a dat naștere, în 2008, documentului fondator al NATO în domeniul apărării cibernetice, care a introdus principiile apărării cibernetice și de asemenea a stabilit o serie de repere clare pentru protejarea sistemelor NATO și linii directoare pentru protejarea sistemelor naționale’, a spus Sorin Ducaru.

În 2014, după manifestările cibernetice din campania hibridă a Rusiei înainte, în timpul și după anexarea ilegală a Peninsulei Crimeea, NATO și-a dat seama că a venit timpul să lege apărarea cibernetică de rațiunea de a fi a NATO, apărarea colectivă. ‘NATO și-a dat seama că atacurile cibernetice pot atinge un nivel de la care pot fi la fel de dăunătoare ca și atacurile convenționale, un nivel de la care aliații, în conformitate cu articolul patru, ar trebui să răspundă ca o alianță colectivă’, a spus Sorin Ducaru. În consecință, în 2016, la summitul de la Varșovia, NATO a adoptat o promisiune de investiție în domeniul apărării cibernetice la nivel de șefi de stat și guvern, inspirată de promisiunea privind investițiile în apărare, dar fără a atașa un număr concret ci doar recunoscând nevoia de a aduce discuția privind securitatea cibernetică la nivel strategic și a prioritiza investițiile în apărarea cibernetică. De asemenea, a recunoscut spațiul cibernetic ca un domeniu de operațiuni în care NATO trebuie să se apere la fel de eficient ca și în celelalte trei domenii (terestru, naval și aerian).

‘Mandatul defensiv al NATO rămâne neschimbat. La fel ca și în alte domenii, ceea ce face NATO este în conformitate cu legislația internațională. NATO, ca organizație, nu va dezvolta sau dobândi orice alte capabilități decât cele pur defensive. Dar la fel ca și în alte domenii, precum cel aerian, terestru sau naval, se poate baza pe contribuțiile voluntare oferite de o gamă largă de capabilități, din partea aliaților pentru susținerea operațiunilor și misiunilor alianței’, a subliniat ambasadorul Sorin Ducaru.

Orașul polonez Cracovia găzduiește luni și marți cea de-a treia ediție a European Cybersecurity Forum (CYBERSEC Forum), una din cele mai importante conferințe dedicate securității cibernetice din Europa la care Agenția Națională de Presă AGERPRES este partener media.

 

Leave a Reply