Directorul Serviciului Roman de Informatii, Eduard Hellvig si-a expus punctul de vedere in legatura cu tragedia de la Colectiv si amenintarile pentru societatea romaneasca in primul numar pe 2016 al revistei “Intelligence” editata de SRI. Materialul a fost prezentat integral in emisiunea “Punctul de intalnire” de la Antena 3 si este redat in continuare.
===================================
<Cel mai negru dintre scenariile luate in calcul de serviciile de informaţii
europene a devenit, in mod tragic, realitate la 13 noiembrie. Existau temeri
intemeiate că se pune la cale o serie de atentate cu ţinte multiple.
In ciuda tentativelor dejucate in ultimele luni, carnagiul s-a produs la
Paris cu forţa inevitabilului. Cele şase atacuri derulate in 33 de minute,
coordonate intre executanţi cu experienţă, au avut ca obiectiv evident să facă un
număr cat mai mare de victime, pentru a cauza cat mai multă teroare cu putinţă.
Cu toate eforturile – legislativ, logistic, uman, financiar – pe care Franţa le-a făcut
după atentatele din ianuarie, „terorismul de masă” a izbit şi mai sângeros în inima
Parisului.
Hyperterorismul, despre care s-a vorbit prima dată după 11 Septembrie 2001,
devine o realitate europeană, punând capăt păcii care data de şapte decenii.
Războiul nu mai e o metaforă. Ci o realitate brutală care a invadat cotidianul
europenilor.
Va dura mult până când ne vom recâştiga, în Europa, siguranţa necesară ieşirii pe
stadion, la un concert ori pe o terasă. Întâmplător sau nu, toate aceste locuri ale
bucuriei de a trăi au fost vizate de ucigaşi.
Acestei stări de fapt oribile, profesioniştii în informaţii sunt primii chemaţi să-i
contrapună mai multă supraveghere antiteroristă, un schimb de informaţii suplimentar şi
o mai intensă expertiză. Suntem obligaţi la un proces de intelligence cât mai
performant, care să formuleze cele mai eficiente răspunsuri la ameninţarea teroristă.
Cooperarea sporită va fi decisivă, în condiţiile permeabilităţii unora din frontierele
externe ale UE, pentru demantelarea reţelelor de tranzit de combatanţi şi armament.
Dar, mai ales, cred că devine necesar efortul pentru construirea parteneriatului stat –
cetăţean, propus în viziunea strategică a SRI pentru perioada 2015 – 2019. În condiţiile
în care cetăţeanul este tot mai mult ţinta directă a atacurilor, menite să lovească implicit
şi statele, cetăţeanului îi va reveni, în viitorul apropiat, un tot mai mare rol de contributor
la asigurarea securităţii, în completarea celui clasic, de beneficiar.
Este un proces care presupune încredere reciprocă, la baza căreia stau transparenţa
şi respectarea strictă a legii. După cum spunea unul din omologii europeni, secret, în
lumea de azi, nu trebuie să însemne şi secretos. E o premisă a încrederii. De aceea,
am lansat o deschidere a SRI spre sfera academică, pentru atragerea de specialişti şi
schimb de analiză, spre tineri, pentru stimularea unor potenţiale cariere, spre publicul
larg, printr-o comunicare mai amplă a activităţilor noastre. Vom continua această
apropiere, firească, pentru că – aşa cum am mai spus-o recent, într-un încurajator
context academic, la Cluj – din perspectiva mea, cetăţeanul este esenţa devizei noastre
„Patria a priori”.
În acest spirit, am decis, în noaptea de 31 octombrie, să deschidem larg portile
Spitalului Clinic de Urgenţă „Prof. Dr. Agrippa Ionescu” pentru primirea şi tratarea
răniţilor în incendiul din clubul „Colectiv”. Şi, urmare a acestei tragedii, am solicitat
Serviciului o implicare sporită pentru asigurarea securităţii cetăţenilor,
ameninţată, iată, mortal de incompetenţă, indiferenţă şi corupţie. Cu părere de rău am constatat că lipsa de responsabilitate în actul administrativ devine un risc pentru siguranţa naţională, mai ales atunci când sunt puse în pericol vieţi omeneşti.
De altfel, întregul context regional ne obligă la un efort major în vederea asigurării si consolidării instituţiilor statului. Pentru că provocările asimetrice vizează îndeosebi fisuri în arhitectura statală. Uneori, în momente dificile, îmi amintesc cuvintele Papei Ioan Paul al II-lea, care şi-a marcat debutul pontificatului, cu un deceniu înaintea căderii comunismului, prin celebrul îndemn adresat compatrioţilor săi şi tuturor europenilor ce sufereau pe un continent divizat, cuvinte ce-au întărit şi speranţa noastră, a credincioşilor ortodocşi:
„Nu vă fie teamă!”.
Într-o vreme în care demonii terorii se năpustesc asupra vieţii noastre de zi cu zi, într-o vreme în care reînvie, în preajmă, ameninţarea împărţirii lumii în sfere de influenţă, într-o vreme în care ritmul schimbărilor poate părea descurajant – să ne amintim, dincolo de graniţele religiilor, acest îndemn ce sintetizează esenţa fiinţei umane, în mersul său înainte prin istorie.

 

6 COMMENTS

 1. :)))) de asta toţi tac mîlc!
  Pentru că-mi amintii de proprietate şi proprietăţi ale acestui popor care s-a născut şi trăieşte întro locuinţă proprietate cumpărată prin legile în vigoere la momentul cumpărării. Dacă ”Fondul Proprietatea (FP), cel mai mare fond de investiţii de care vă agăţaţi verbal mulţi politicieni cu gurile pline de ”bale şi spume” motivînd prin multe aberaţii doar pentru a închide gura celor ”furaţi şi escrocaţi” cu promisiuni că FP va asigura fonduri pentru despăgubire”fals”, l-aţi predat cu bună ştiinţă” marilor capuri din străinătate prin plantarea unor indivizi apţi de ”a fura şi înşela” oamenii, pentru ce mai aruncaţi minciuna cu ”prima, a 2- sau a 3-a casă” sau ”prima, a 2-a, a 3-a maşină? Doar pentru a prinde omul în capcana afacerilor prin care este îmbolnăvit cu bună ştiinţă şi sărăcit? Pentru ce mai există această instituţie care efectiv nu este necesară în favoarea acestei ţări şi naţiuni? Există şi rezistă doar pentru ca cei ce ocupă scaunele şi funcţiile să încaseze venituri grase din bugetul ţării şi din proprietăţile oamenilor care se vor trezi în stradă cu toate lucrurile? Sînt enorm de multe cazuri reale! Chiar de pe timpul cînd era băsescu primar în Bucureşti! Ce s-a modificat în bine? NIMIC CONCRET! Ghinion PAS CU PAS în cascadă! Mai aveţi puţin şi introduceţi în cimitire ”prima groapă şi primul cavou” că Videanu-PDL are vechime în concesionări de cimitire, cînd de fapt după ceva timp scurt, constatăm că nu este proprietatea familiei care a plătit 2-4 metri pătraţi unde să-şi doarmă somnul de veci morţii cu zile, ci a multor altora care adună venituri prin rulare!
  Din cîte se descoperă pe zi ce trece, în cei 26 ani de democraţie tot ţinutul românesc e vîndut pe ascuns prin multe complicităţi avantajoase multor susţinători de afaceri îmbrăcaţi în haina de politician ”mincinos şi escroc”!
  :)))) şi avem strigături: România e stat suveran şi independent!
  :))) aţi visat urît toţi vorbitorii de vorbe???

 2. Un discurs foarte bine structurat, cu vorbe bine si inteligent alese.
  ” … cetăţeanul este esenţa devizei noastre …” oare chiar asa sa fie ? La adresa Romaniei sunt o multitudine de amenintari de care nu s-a scos o vorba.

 3. Dl Hellvig ar face bine sa regleze problema “campului tactic”din justitie, inainte de a cere un vot de încredere din partea cetățenilor patriei pe care insista s-o slujească din toate forțele sale (de ordine). Nu-i nevoie sa arate cu degetul pe cei care acționează in acest câmp: exista modalitatea pensionarii, transferului in provincie (vai de capul Baroului, când s-o umple de avocați făcuți cu anasâna din securiști, dar asta e, undeva trebuie trimiși si operativii-operativi dacă tot li s-au dat diplome pe post de camuflaj), reprofilarii pe domeniul poprelii de bunuri de la morți pana la nenăscuți (madam Bogdan poate sa mai țină niște cursuri de vară, nu?) in fine, orice s-a făcut se poate si desface. Pe urma, ar putea pune in cârca DNA toate atribuțiunile represive ale serviciului, si-așa parchetul asta e un fel de FBI de când domnește Koveși acolo, si-au luat si uniforme noi, au si tehnica de ascultare, drumul e bătut deja. Si, poate, sa înceteze cu părerile de rău si plânsorile pe umărul nației si sa se pună la punct cu lupta împotriva zvonisticii si-a celorlalte forme de război “hibrid” cu care ne asaltează rușii, dacă ne asaltează. Sunt sigura ca exista suficienți urmași ai KGB-ului, aripa româna, încă in viață, Măgureanu nu poate fi singurul care mai bântuie recepțiile lui Băsescu si nici Silvian whatsisname nu pare sa se simtă prea bătrân pentru a pregati cadrele tinere in scopul de a tine piept tentativelor de “secesiune”, conflict etnic, război ecologic șamd. Pâna nu face măcar un gest in direcția separării de poliția politica, keine încredere, cel puțin in ceea ce privește cetățeanul de vârsta a treia (ca mine, si ca mulți alții din diaspora atât de giugiulită de Johannis &Co) care se mai obosește sa voteze “dreapta”!

 4. @parere…, tu cand o sa inveti sa scrii? P.S. Du-te la gradinita, mai incearca o data, vezi daca iti iese! Paaa

 5. cu limba asta de lemn poate duce la un entuziasm doar in randul celor care nu citesc atenti ceea ce debiteaza. de aceea cel mai bine e sa recitim ceea ce ne spune seful sri. poate lumea nu intelege ce inseamna implicarea serviciilor in tot ce misca in tara asta . vad ca seful sri si-a tras si spital unde decide cine sa fie sau nu internat. constat ca acest nefericit accident plecat din lacomia unora care vor sa se imbogateasca rapid a dat nastere unor monstri care vreau “guvernul meu” calcand pe cadavre sau a unora care vor sa controleze tot ce misca in tara asta. e confirmarea ca romania nu e un stat de drept, nu e o democratie, ci un stat politienesc in care serviciile si procuratura taie si spanzura cum vor muschii lor in entuziasmul si aplauzele mass media si a “societatii civile” reprezentate de “tinerii frumosi si liberi ” de pe net. apropo vad ca “tinerii frumosi si liberi” au luat o pauza cam lunga de gandire si nu ii emotioneaza dezastrul actual cu moartea unor bebelusi. acum nu mai vor demiterea guvernului ca doar acum avem ” guvernul meu” iar sri-ul nu mai e interesat sa-i organizeze pe natafletii frumosi si liberi.iar in final constat ca nu mai avem nevoie de forte de ordine de servicii etc ca doar “cetăţeanului îi va reveni, în viitorul apropiat, un tot mai mare rol de contributor la asigurarea securităţii”.

Leave a Reply