17 octombrie 2016
Nr. 1278/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 17 octombrie 2016, față de inculpatul

PETRESCU TEODOSIE, arhiepiscop al Tomisului, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
– luare de mită,
– folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

De asemenea, procurorii anticorupție au mai dispus efectuarea urmăririi penale față de suspecții:

BECA STERE, MALAXA BOGDAN-PETRIȘOR, NADOLEANU GHEORGHE, COJOCARU CIPRIAN-IOAN, mandatari ai Arhiepiscopiei Tomisului la data faptelor, cu privire la săvârșirea infracțiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,

ȘTEFAN AURELIAN, cu privire la săvârșirea infracțiunii de tentativă la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

În perioada 2010 – 2016, inculpatul Petrescu Teodosie, în calitate de arhiepiscop al Arhiepiscopiei Tomisului împreună cu ceilalți inculpați au folosit și prezentat declarații false în relația cu Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (A.P.I.A.) în scopul de a primi fonduri europene.
În declarațiile prezentate la A.P.I.A., inculpații au declarat în mod nereal că utilizează anumite suprafețe agricole având categoriile de folosință „vii pe rod cu struguri pentru vin”/„vii pe rod cu struguri nobili pentru vin”, în condițiile în care, începând cu anul 2010, pe respectivele suprafețe agricole nu mai existau astfel de culturi.
De asemenea, un alt aspect fals prezent în cuprinsul declarațiilor depuse în perioada respectivă a fost acela că s-au respectat normele privind bunele condiții agricole și de mediu (GAEC) și cerințele legale în materie de gestionare (SMR) privind mediul, sănătatea publică, sănătatea animalelor și sănătatea plantelor, reglementate prin legislația națională, pe toată suprafața agricolă a exploatației și pentru activitatea agricolă pe care o desfășoară.
Faptele au avut ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în cadrul schemelor de plată pe suprafață unică (SAPS), totalizând 1.356.973 lei, după cum urmează: în anul 2010 – 142.988,37 lei, în 2011 – 148.610,21 lei, în 2012 – 239.732,26 lei, în 2013 – 262.267,07 lei, în 2014 – 281.733,52 lei, în 2015 – 281.633,28 lei, în anul 2016 plățile nefiind încă autorizate (această faptă a rămas în faza tentativei).

În primăvara anului 2016, inculpatul Teodosie Petrescu, în calitate de Arhiepiscop al Tomisului, a primit de la o persoană suma de 500 de euro.
Banii respectivi au fost primiți în legătură cu îndeplinirea, de către inculpatul Teodosie Petrescu, a îndatoririlor sale de serviciu ce decurg din calitatea de Arhiepiscop al Tomisului, în sensul de a dispune ca persoana în cauză să primească remunerație legală pentru activitatea pe care o desfășura într-o parohie.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul Petrescu Teodosie, trebuie să respecte următoarele obligații:
– să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanța de judecată ori de câte ori este chemat,
– să informeze de îndată organul judiciar care a dispus măsura sau în fața căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinței,
– să se prezinte la organul de poliție desemnat cu supravegherea sa de către organul judiciar care a dispus măsura, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori este chemat,
– să nu desfășoare nicio activitate cu caracter decizional în legătură cu accesarea de fonduri publice/europene în cadrul Bisericii Ortodoxe Române/Patriarhiei Române/ Arhiepiscopiei Tomisului, nici direct, nici prin interpuși,
– să nu se apropie de ceilalți suspecți/inculpați din dosar, de martori, experți și să nu comunice direct sau indirect cu aceștia.

Inculpatului Petrescu Teodosie i s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.
Inculpatului și suspecților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 și 307 Cod de procedură penală.

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale, respectiv punerea în mișcare a acțiunii penale reprezintă etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activități care nu pot, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

8 COMMENTS

 1. bine b ine pana cand se pronunta justitia acuzatiile dna sunt apa de ploaie mai ales cand in ultumul timp o serie intreaga de dosare sunt respinse in justitie si trimise la refacere pentru diverse acuzatii facute de judecator cea mai grava fiind masluirea sau luarea de probe in mod ilegal pentru care procurorii respectivi, in mod normal si intr-un stat de drept atat de des invocat de pupincuristii cu dna-ul in suflet, ar trebui sa plateasca. mai interesant inschimb mi se pare un articol distribuit pe net http://stirile.rol.ro/el-este-cel-care-ne-a-mbolnvit-intenionat-pe-toti-de-sida-979234.htmldespre binefacerile americane.

  • Este un atac la adresa bisericii noastre ortodoxe. Securistii au aflat ca romanii credinciosi doneaza sume importante pentru construirea de biserici si s-au gandit sa ii inhate ei. In plus se incearca de mult prin gurile de propaganda discreditarea preotilor si a bisericii in care populatia are incredere, credinta noastra stramoseasca fiind singurul lucru care ne-a mai ramas dupa ce acesti securisti au pradat tara pana la os.

 2. 🙂 sutana, susţnerea politică şi…naivii l-au lăsat baltă?
  Din ce bani şi-au construit ditamai palatele? Cunosc un asemenea exemplar care a cumpărat casa unei femei bolnavă internată în spital dar fără a fi dezbătută moştenirea şi judecătoria i-a dat câştig de cauză! Incredibil în ce hal s-au transformat aceşti lacomi ! Să nu spun mai multe!

 3. Ştiţi la ce mă gândesc? Să mergeţi cu o cameră ascunsă prin toate aceste lăcaşuri marginale(în sate)unde sunt construite căsute pentru închiriat şi să nu rămâneţi şocaţi(am mai scris despre asta)! Mergeţi prin vasluiul moldovei să aveţi succes! Închiriaţi o noapte cu ‘soţul’ amant să gustaţi din meandrele ascunse ale credinţei practicată de…popi! Nu ştiţi câte se întâmplă/dacă nu faci foc nu iese fum pe hornul uşii lăcaşului şi multă lume vorbeşte!

 4. Parca ar fi singurul. Ce ma deranjeaza este faptul ca astia au ras de pe fata pamantului o ditamai plantatie de piersici, cea de la Nazarcea la care probabil parintii mei si toti cetatenii Romaniei au contribuit cu cativa lei. Emisiunea In Premiera a fost mai mult decat elocventa despre starea de fapt din BOR.
  Arhiepiscopul Ramnicului Preasfintitul Parinte Varsanufie Prahoveanul poate face ceva si pentru biserica din satul Pertesti, comuna Rosiile, ca tot e un apropiat al Preafericitului Parinte Patriarh Daniel. Cate biserici n-or mai fi in tara intr-un stadiu asemanator si nimeni nu face nimic dacat numai pe interes.

 5. pai si DNA se poate incadra in institutiile din subordinea BOR, ca doar toate rechizitoriile sunt facute pe principiul “Crede si nu cerceta”!!

Leave a Reply