Președintele PSD Liviu Dragnea a vorbit, în ediția de miercuri seară a emisiunii Sinteza zilei, de la Antena 3, despre cine se află în spatele remanierilor din Guvernul Grindeanu și despre șansele alianței PSD-ALDE de a guverna așa cum a promis.

Întrebat în debutul emisiunii cum comentează decizia Curții de Apel Pitești în cazul casei lui Klaus Iohannis, Liviu Dragnea a declarat că este îngrijorat de situația băncii. ”Să nu rămână pe drumuri. Sigur că suntem preocupați de asta. În rest, e o decizie a instanței, nu comentăm”, a spus Dragnea.

Despre remanierea Executivului

E clar că cele două locuri vacante trebuiau ocupate. Suntem în situația în care avem o întârziere de două luni de zile și trebuie să recuperăm foarte mult. La Fondurile Europene era nevoie de un plus de greutate politică

Doamna Mihaela Toader, foarte buna specialistă, rămâne în sistem, dar era nevoie de o mai mare anvergură politcă pentru a avea un ritm mai ridicat.

Am ajuns la concluzia că un om indicat pentru acest post este doamna Rovana Plumb.

La Ministerul pentru Afaceri și IMM-uri, este un domeniu care în programul nostru de guvernare are un rol foarte important. Noi am spus că vrem să dezvoltăm clasa mijlocie, iar firmele mai mici să fie ajutate să crească.

Despre tensiunile din PSD

Am avut mai multe întâlniri cu colegii mei în ultima perioadă în care le-am spus că noi nu am făcut nimic rău, guvernul nu a făcut nimic ilegal, nu a furat nimic, nu a gândit să iasă corupții, nu a avut agende ascunse. Demersul OUG a fost legal

Au fost zile grele, cu telefoane afișate, cu amenințări acasă, la familie, dar activitatea guvernamentală a continuat

În ceea ce privește mitingul. Aici îmi asum eu că nu am lăsat să se organizeze un miting de susținere în București. (…) În schimb, mitingurile județene care au început nu vor fi oprite de către mineNu este exclus un miting mare al PSD.

Despre audierile miniștrilor la DNA, în dosarul OUG

Cred cu tărie că va rămâne acest guvern pentru că majoritatea parlamentară nu poate fi ruptă. Spun cu toată seriozitatea, nu sunt de acord cu intruziunea unei puteri a statului asupra altei puteri a statului.

Nu înțeleg care este baza legală pentru care se face această achetă. Asta nu poate să facă bine României. De ce nu s-a procedat în aceeași manieră când s-au adoptat alte OUG de modificare a codurilor penale.

Eu sunt absolut convins că acest guvern va rezista tot mandatul. (…) Susținerea de la partid este uriașă, și pentru mine, ca președinte de partid, și pentru Sorin Grindeanu, ca premier.

Despre lupta anti-corupție

Nu se pot uita declarațiile publice făcute de procurorul Negulescu. Câte destine a stricat acest procuror? (…) Vedeți care este riscul? Că se poate pune pata pe tot sistemul și mâine să apară Negulescu 2.

Despre OUG prin care Cioloș a angajat România la plata a 1,6 miliarde de euro pentru ”Corveta multifuncțională”

E o problemă serioasă. (…) În situaţia respectivă acea hotărâre de guvern nu putea fi adoptată fără să existe aprobarea Parlamentului. Ceea ce cred eu că va face Guvernul – şi trebuie să facă – să abroge acea hotărâre de guvern şi să reia procedura legală care înseamnă eventual memorandum în Guvern, solicitarea de la Parlament pentru aprobare după care să purceadă la hotărârea de guvern care să aibă un rezultat sau altul

Cred că este sufientă expertiză și la Guvern și la MApn. În primul rând, la orice achiziție trebuie să se ajungă pe cale legală. O să vedem care este cea mai folositoare variantă pentru statul român, din punct de vedere al preţului, din punct de vedere al dimensiunii offset-ului în România, din punct de vedere al utilităţii tehnicii militare respective şi din punct de vedere al poziţionării noastre strategice cu partenerii din NATO.

Toate aceste elemente trebuie luate în calcul pentru că aşa face orice ţară din lume

Despre declarațiile lui Victor Ponta despre cei ”patru piloni ai guvernării”

Avionul nu este guvernul, avionul este România. Țara asta, nu e în regulă să fie condusă doar de noi. Așa o vedea Traian Băsescu. Un om este prim ministru, adică conduce Guvernul, doi oameni conduc Parlamentul, un om este președintele României. Patru oameni sunt la conducerea României. Ce ar trebui? Să aibă fiecare avionul lui? Sau să treacă peste frustrări și să se așeze la aceeași masă și să se pună de acord.

Nu e bătălie pe manșă. Unii nu reușesc să înțeleagă că e important să rămâi în căsuța ta constituțională. Și dacă rămâi acolo, nu e înghesuială.

Un stat în care ordinea constituțională este lovită de ani de zile, străinii, și nu îi condamn, își văd interesul, or să spună că suntem o țară slabă, mai ușor cu părerea voastră, dacă aveți ceva ce ne interesează vă băgăm în seamă.

România are resurse foarte mari, ar fi bine să le gestioneze în avantajul ei. (…) Sper capreședintele Iohannis să aibă capacitatea să devină președintele acestei națiuni.

Domnul Tudorel Toader, daca va fi lăsat singur, nu va avea putere. (…) Dacă noi tot înaintăm și în vârstă și în timp și se tot aduc cazuri de acum șapte ani, opt ani, vorbim de lupta anticorupție cu trecutul. Suntem în situația în care ne apropiem de un sistem care riscă să se blocheze.

Există o distincție între oportunitate și legalitate. 

(…) Acest lucru se poate face dacă acești câțiva oameni, în frunte cu președintele României, vor asigura un cadru în care măcar să poți să pui în discuție anumite prevederi, anumite legi.

Guvernul, așa mai timid cum a părut el, și-a făcut treaba. Nu avem semne rele. Sper ca și cu aceste numiri, activitatea guvernului să fie și mai dinamică.

Despre susținerea PSD: Am ajuns la un milion patru sute cincizeci de mii de semnături, iar procesul de strângere a acestor semnături continuă.

Despre demisia lui Iordache

Nu pot să spun că e greşeală (demisia lui Iordache – n.r). Eu aş fi vrut să rămână. Dar aşa a decis, aşa i-a comunicat şi prim-ministrului. A fost hotărârea dumnealui.

Despre justiție

Este singura șansă. Sunt asociațiile magistraților din România, sunt barourile de avocați, oameni cu experiență și care știu multe lucruri din profunzimea sistemului. Eu am auzit lucruri de care m-am îngrozit. Juriști care au scris mii de pagini. Nu putem fi într-o situație în care nimeni nu are voie să deschidă subiectul.

Președintele, dacă vrea, să participe la asigurarea acestui cadru serios și liniștit. Se discută foarte serios despre legea răspunderii magistraților. Eu spun că trebuie făcută o discuție, o dezbatere serioasă despre tot sistemul. 

Despre dosarul său

Văd și eu în presă multe lucruri. Primul om din stat o ști? Eu nu știu. 

Despre protocoalele din Justiție

Eu nu cred că s-a vorbit despre toate protocoalele. Spunea cineva ieri că ar fi un protocol între Curtea de Conturi și DNA. Eu nu știu. Cred că ar trebui să se meargă direct la izvor.

Poate ar trebui să se vadă oportunitatea și finalitatea fiecărui mandat de ascultare. 

Despre motivarea în dosarul Referendumul

Dincolo de câte cazuri au mai fost, problema cu semnăturile pe motivare este una foarte gravă. Există o lege foarte riguroasă în Codul de procedură penală care spune fără dubii cum se redactează motivările. Deocamdata am depus acea sesizare. Dar asta nu înseamnă că nu ne interesează și alte acțiuni

A semnat doamna președintă a Înaltei Curți, pe care o respect, în locul a doi judecători. Președinta în funcție a semnat și în locul Liviei Stanciu și în locul altui judecător care s-a pensionat. Nici acum nu știu cine a scris motivarea condamnării mele.

Mai există o obligație legală: la redactarea și conceperea motivării trebuie să participe toți membrii completului. Nu suntem în această situație.

Nu mai vorbesc de calitatea motivării.

 

 

9 COMMENTS

  1. D-le Tudor, nu-mi vine sa cred ca dragnea habar n-are despre ce vorbeste, sau mai exact se face ca nu stie. Legat de corvete, singurul santier din Romania care poate face aceste corvete este santierul de la Galati, care apartine de Damen. Este singurul santier care are capacitatea si experienta necesara pentru construirea acestor nave. Va rog sa va informati, va puteti convinge singur, nu vorbesc prostii. Asta ar da de lucru pentru aproximativ 3000 de ROMANI, care traiesc si isi platesc taxele in ROMANIA, nu in Olanda. Poate dragnea vrea sa le faca in rusia, ca-i mai “ieftin”. Nu-mi vine sa cred ca dvstra care sunteti expert si analist militar nu l-ati informat cu privire la acest lucru pe dragnea. Chiar sunt curioasa daca o sa va documentati despre aceasta afacere si care credeti ca este cea mai buna varianta pentru constructia acestor nave. Astept o reactie din partea dvstra. Consider ca va puteti documenta foarte usor, de la nivelul dvstra.

    • Tu esti cea care bati campii si n-ai habar despre ce vorbesti. Aici nu e vorba de oportunitate (pe care nu o contesta nimeni!) ci de respectarea legii. Guvernul lui Ciolos avea OBLIGATIA sa obtina avizul parlamentului tinand cont de cuantumul contractului si nu sa dea ordonanta pe 22 Decembrie “ca hotii” (tot va place voua sintagma) fara sa stie nimeni. Dar daca insisti asupra “oportunitatii”, firma Damen, cu o cifra de afaceri de peste jumatate de milliard in Romania raporteaza profituri nesemnificative si in acelasi timp declara datorii mai mari decat cifra de afaceri. Care sunt motivele pentru care Ciolos si Iohannis au ales aceasta firma olandeza? Ca multumire pentru talpile constante primite de la Olanda in privinta intrarii Romaniei in Schengen? Cu 1.6 miliarde de eur puteam construi un santier naval de la zero si face si corvetele sub licenta unei firme din US care sa se si priceapa cu adevarat la tehnica militara. Si nu-i mai purta tu de grija Domnului Tudor. Domnia sa stie si intelege acest domeniu mai mult decat noi toti la un loc, cei de ne exersam “talentul” pe blogul domniei sale.

      • Damen detine deja santierul naval din Galati ! Deci in Romania nu le puteau face decat ei.

        Tu crezi ca americanii de ofera noua asa licente de tehnologie care costa doar prototipul intre jumate si un miliard sa ne facem noi singuri corvete ? + 4 nave noi + 13 nave reabilitate + mentenanta cum e contractul asta, negociat inainte de Ciolos de Armata Romana din vremea lui Ponta.

  2. Dragnea minte sau e in eroare maxima cu motivarea. Minuta decizie trebuie si a fost semnata de toti cei 3 judecatori. Deci nu doar Stanciu l-a condamnat pe Dragnea cum se spune pe la Romania TV, au fost 3 judecatori. Ca sa nu mai spunem ca si instantele anterioare l-au declarat vinovat.

    Motivarea, care in cazul lui Dragnea are peste 300 de pagini o poate si deobicei o scrie si grefierul, iar de semnat o poate semna presedintele Curtii in cazuri extreme, gen deces, lipsa motivata de boala/rapire etc, pensionare sau detasare.

  3. Ca cetăţean mă îngrijorează la maxim acest domn. Lupta anticorupţie se reduce în viziunea lui la Negulescu 1, 2; ameninţă în stânga şi dreapta. În fond cine se crede acest mic baron de Teleorman? Erdogan? Ceauşescu?

  4. Despre minciuna psd :

    Florin Citu : “Sa va lamuresc cum sta treaba cu corvetele. Corvetele nu sunt camasi pe care le cumperi de la mall. Un asemenea contract se negociaza un an sau chiar mult. Asta inseamna ca negocierea a inceput inaintea mandatului lui Ciolos.
    Si acum sa va zic bomba. Inainte sa plece Mickey Mouse de la guvernare, numea in calitate de secretar de stat la MAPN pe Gabriel-Beniamin Leş membru marcant al PSD Satu Mare. Unde credeti ca l-a pus? La departamentul pentru armament. Fix unde incepuse pregatariea contractelor pentru corvete.
    Vine guvernul Ciolos si surpriza. Toti secretarii de stat de la MAPN, membri PSD, raman neschimabti pe tot mandatul guvernarii Ciolos. Implicit si domnul Leş, astazi ministrul apararii. tare nu?”

    Domnule Radu , de ce nu e nimeni sa il contrazica pe Dragnea care minte ca un PSDist prins la furat ?

  5. RUSINE PSD !!!!!

    Iar umblii cu cioara vopsita ?????!!!!!!

    PSD iar minti ????

    In campanie nu era vorba sa ne imparta in bugetari si privati !!!!!

    IAR fracturati si discriminatati diferite clase sociale!!!!!

    Nu este necesar sa faceti 2 salarii minime pe economie  (bugetari si privati).
    Institutiile statului la care din ele se va mai raporta?
    De ce sa fie diferente intre salariul minim de la bugetari la privati?
    Salariile tuturor bugetarilor mai ales demnitari nu mai trebuie sa fie marite dupa bunul plac ori de cate ori au ocazia.
    Pensiile speciale si alte indemnizatii trebuie sa dispara.

    Toti demnitarii daca vor salarii mai mari trebuie sa puna osul la crestera PIB Romaniei si in baza acestor performante sa li se mareasca  salariul odata cu salariul minim pe economie, in rest pauza.

    Toti bugetarii si demnitarii trebuie sa traiasca dupa performantele pe care le obtin pentru aceasta tara.

    Cumulul de mai mult de 2 functii  trebuie sa dispara.

    Salariile de merit si orice alt sistem de bonusare nu trebuie sa depaseasca valoarea maxima a unui sau 2 salarii minime.

    Diferentele in grila de salarizare  sa nu fie mai mari de 10-12 ori deoarece asa cum cel cu un salriu minim se descurca sau ar trebui sa se descurce tot asa si cei cu 12 salarii ar trebui sa se descurce.

    Legea unica a salarizarii trebuie sa tina cont de scolarizare:

    scoala primara,  (coeficient studii = 1)
    scoala gimnaziala, (coeficient studii = 1)
    scoala profesionala = coeficient intre 1-2 salarii, in functie de vechime, specializarela locul de munca, experineta, grupa de munca. (coeficient studii = 1,3)
    liceu, postliceal, =  coeficient intre 1,5-3 salarii, in functie de studii, vechime, specializarela locul de munca, experineta, grupa de munca. (coeficient studii = 1,5)

    superior, masterat, =  coeficient intre 2-4 salarii, in functie destudii, vechime, specializarela locul de munca, experineta, grupa de munca. (coeficient studii = 1,7)

    doctorand, doctorat, conferentiar  = coeficient intre 3-5 salarii, in functie de studii, vechime, specializarela locul de munca, experineta, grupa de munca. (coeficient studii = 1,9)

    Medic, Profesor, Politie,  = coeficient intre 3-5 salarii, in functie studii, de vechime, specializarela locul de munca, experineta, grupa de munca.

    Pompieri, SMURD, Functionar Public,  =  coeficient intre 3-5 salarii, in functie studii, de vechime, specializarela locul de munca, experineta, grupa de munca.

    Jandarmerie, Companii Nationale, Directori scoli si directii, Primari, ISJ, ISU, etc,  = coeficient intre 4-6 salarii, in functie studii, de vechime, specializarela locul de munca, experineta, grupa de munca.

    Juridic, procuror, magistrat, judecator, avocat  =  coeficient intre 5-7 salarii, in functie studii, de vechime, specializarela locul de munca, experineta, grupa de munca.

    Aviatie, Armata, Naval, coeficient intre 6-8 salarii, in functie studii, de vechime, specializarela locul de munca, experineta, grupa de munca.

    Servicii , DNA,  CCR =  coeficient intre 7-9 salarii, in functie studii, de vechime, specializarela locul de munca, experineta, grupa de munca.

    Parlament, Ministere, Ministri, = coeficient intre 7-9 salarii, in functie studii, de vechime, specializarela locul de munca, experineta, grupa de munca.

    Presedinti camerelor senat si deputati, prim ministru =  coeficient intre 7-9 salarii, in functie studii, de vechime, specializarela locul de munca, experineta, grupa de munca.

    CSAT, PRESEDINTE = coeficient intre 8-10 salarii, in functie studii, de vechime, specializarela locul de munca, experineta,

    SALARIUL MAXIM inclusiv sporuri si alate beneficii nu poate depasi 12 salarii minime./luna

    Tot ce depaseste aceasta valoare de 12 salarii minime incasate ca salarii, premii, bobusuri etc, atat in privat cat si la bugetari sa fie impozitat cu 60%.
    Trebuie descurajat dezmatul pe banul public si  plata neperformantelor prin bonusri si in caz de falimentare, etc !!!!

    Exceptie venitul din dividente, forex, bursa de valori, jocuri de noroc, care se taxeaza separat de salarii.

  6. Cu cat ramane jegul asta in functii de conducere cu atat va afunda Romania in mlastina. Pesedeul avea o sansa istorica sa renasca indepartandu-l pe condamnat din functii. Vor pierde enorm cu hotul…treaba lor

  7. Bine ca te ingrijoreaza acest mic baron de Teleorman, dar nu te ingrijoreaza Kovesi si Iohannis. De Ciolos ce zici? Ar trebui sa fim ingrijorati? Apropo, mai stie cineva ceva de psd? Mai exista? Nu vreau sa-mi imaginez cum ar fi reactionat opozitia la decizia de ieri. Afla tot mapamondul de decizia asta! Revoltatii sigur erau in strada la ora asta! Rau e cand ai de ales intre securisti si niste niste analfabeti din punct de vedere politic. Sa ramana sa faca politia doar la nivel de comune. Acolo e locul lor! Opozitia trebuie sa inventeze subiecte ca sa scoata revoltatii in strada, iar PSD ul nu profita de nimic? Nici de protocoale, nici de decizii ale instantelor, nici de HG ilegale date de Ciolos, de nimic? Asa ceva!! Atata liniste?

Leave a Reply