Imagistica prin rezonanță magnetică (RMN) este, în prezent, una dintre cele mai avansate metode de investigație imagistică. RMN are avantajul de a fi complet neinvazivă, nedureroasă și neiradiantă, obținând totodată informații și imagini deosebit de valoroase despre localizarea și structura organelor.

De dată relativ recentă, tehnologia RMN și-a extins utilitatea diagnostică prin validarea clinică a rezonanței magnetice funcționale, o metodă de diagnostic și planning preoperator care utilizează magneți de foarte mare putere și programe software avansate pentru a obține informații funcționale detaliate, de mare precizie, ale activității creierului.

Mai exact, scopul RMN funcțional este să identifice și să localizeze cu exactitate leziunile și deficitele de activitate neuronală din anumite arii cerebrale. RMN funcțional este, în principal, o investigație indicată pentru diagnosticul avansat al tulburărilor funcționale neurologice (demență, epilepsie, tulburări de învățare, deficite de memorie și cogniție etc.) și pentru planificarea chirurgicală, cu ajutorul sistemelor de neuronavigație, a intervențiilor pe creier în arii funcționale.

Cu ajutorul RMN funcțional se alcătuiește, în timp real, o hartă tridimensională funcțională și structurală a activității cerebrale. Pentru a obține informațiile despre activitatea neuronală și despre conexiunile dintre structurile creierului, în timpul scanării RMN, pacientul este rugat să efectueze anumite mișcări, să privească o serie de imagini sau să asculte o secvență de sunete. Stimulii vizuali, auditivi și motorii sunt astfel înregistrați pentru a evidenția răspunsurile cerebrale specifice. P

Pentru că înțelege importanța crucială a unui diagnostic avansat de mare precizie, SANADOR asigură pacienților accesul la cele mai moderne investigații imagistice, inclusiv la RMN funcțional. Spitalul Clinic SANADOR, unde este disponibilă această investigație, este dotat cu echipamentul ultraperformant RMN Siemens Manegtom Skyra 3T, de ultimă generație, cu ajutorul căruia medici cu experiență și foarte bine pregătiți realizează RMN funcțional, o investigație avansată care furnizează informații de mare valoare privind activitatea creierului.

Leave a Reply