Informatia potrivit careia Rusia ar vrea sa foloseasca delfini in operatiuni militare in Marea Neagra a starnit interesul cunoscatorilor si stupoarea necunoscatorilor.

https://www.news.ro/externe/rusia-a-desfasurat-delfini-la-baza-navala-din-sevastopol-ca-sa-isi-protejeze-flota-de-atacuri-subacvatice-potrivit-imaginilor-din-satelit-analizate-de-institutul-naval-al-statelor-unite-1922405028352022041520688468

Moscova are o traditie lunga in dresarea si folosirea animalelor marine in scopuri militare.

Flota URSS la Marea Neagra cu baza la Sevastopol in Peninsula Crimeea a creat in 1965 un centru destinat antrenarii mamiferelor marine. Delfinii si focile, cu predilectie,  erau vizate pentru diverse misiuni :

  1. cercetare la suprafata si in adancime
  2. localizarea si identificarea minelor
  3. amplasarea unor dispozitive explozive pe corpul navelor inamice 

    Programul a fost abandonat din lipsa resurselor, dupa prabusirea Uniunii Sovietice.Dupa invadarea si anexarea ilegala a Peninsulei Crimeea de catre Rusia de la Ucraina in 2014, Moscova a planificat reluarea practicii utilizarii mamiferelor marine in scopuri militare.In martie 2016, Flota Rusa a Marii Negre a lansat o licitatie pentru achizitionarea a “5 delfini pentru misiuni militare, doua femele si trei masculi”. Pretul oferit era de peste 22.000 euro.La inceputul anilor ’90, specialisti ai Fortelor Navale Romane au depistat si fotografiat mamifere marine despre care s-a presupus, prin comportamentul lor si unele urme pe corp, ca sunt scapate din baza militara de la Sevastopol.

    Ca stat membru al Tratatului de la Varsovia, Romania a incercat si ea la mijlocul anilor ’70 sa inceapa un proiect de folosire a delfinilor in scopuri militare.

    Potrivit unor surse din fostul Comandament al Marinei Militare, primii delfini ai Delfinariului din Constanta, Mark si Geo, au fost initial procurati pentru antrenamente cu scafandri militari.

    Programul a fost abandonat ulterior din cauza costurilor ridicate, iar Mark si Geo au ramas ani de zile vedetele Delfinariului.

    De-a lungul timpului, presa occidentala a documentat proiectele Rusiei in acest domeniu.

Un foarte interesant articol semnat de istoricul militar col. Marian Mosneagu, cu o fotografie document :

https://www.ziuaconstanta.ro/in-constanta/lumea-marinarilor/experimentele-lui-tichescu-misterul-delfinului-alb-galerie-foto-669820.html

Daca Armata Rusa a reluat programul mamiferelor dresate in scop militar, armatele statelor civilizate se bazeaza pe drone submarine foarte evoluate din punct de vedere tehnologic, capabile sa transmita in timp real toate imaginile captate

Leave a Reply