Cancerul pulmonar este o afecțiune oncologică frecvent întâlnită în România, fiind pe primul loc între cancerele bărbatului, conform estimărilor Organizației Mondiale a Sănătății. Principalul factor de risc este fumatul, dar pot fi implicați și alți factori, precum poluarea, lucrul în mediu toxic, factori genetici etc.

Evoluția cancerului pulmonar este adesea tăcută, ceea ce face ca acesta să fie depistat în stadii avansate, pentru care opțiunile terapeutice sunt limitate. Boala poate fi însă depistată la timp, mai ales dacă există o simptomatologie dominată de tuse persistentă, dar și dacă pacienții cu factori de risc efectuează investigații de tip screening, cum este tomografia computerizată. Sunt și cazuri în care diagnosticul este stabilit în urma unor investigații efectuate pentru alte indicații. Cancerul pulmonar poate asocia simptome variate, de la tuse iritativă până la tuse productivă cu expectorații purulente sau cu striuri sanguinolente.

Odată cu pandemia cu noul coronavirus, a crescut semnificativ numărul pacienților care au necesitat examene CT pentru evaluarea pulmonară post-COVID. Tomografia computerizată poate decela prezența unei tumori pulmonare la debut, sau a unui nodul pulmonar solitar, acesta necesitând completarea investigațiilor cu proceduri de imagistică avansată. PET-CT este o investigație imagistică prin care se pot obține nu doar informații despre structura tumorii, ci și despre metabolismul țesutului. Prin intermediul acestei investigații se pot diagnostica precoce și cu înaltă precizie tumorile pulmonare primare, metastazele pulmonare, dar și alte formațiuni tumorale din organism.

Odată diagnosticat, cancerul pulmonar necesită o abordare multimodală, care include tratament chirurgical pentru formațiunile tumorale rezecabile prin chirurgie toracică, tratament oncologic și radioterapie stereotaxică. În funcție de localizarea și dimensiunile tumorii, precum și de invazia structurilor învecinate, intervențiile chirurgicale se pot efectua clasic, deschis (prin toracotomie) sau minim invaziv (prin laparoscopie toracică sau toracoscopie) P

La SANADOR, pacienții beneficiază de metode moderne de diagnostic și tratament pentru afecțiunile bronhopulmonare, iar Departamentul de Chirurgie Toracică din Spitalul Clinic SANADOR asigură pacienților intervenții chirurgicale complexe, realizate de medici cu vastă experiență în domeniu.

Leave a Reply