Ca orice jurnalist care se respectă, sunt un consumator de media autohtonă şi internaţională fără întrerupere. Comentez în fiecare zi ce se întâmplă şi citesc ce scriu confraţii mei. Sunt momente când ai impresia că totul în jurul tău e instabil, că tremură din toate înche­ieturile nava pe care te afli. Acum e unul dintre ele.

Pe plan intern, guvernarea şi coaliţia ei acţionează haotic, fără vreun rezultat palpabil. Ne îmbătăm cu o stabilitate efemeră, care ne costă însă enorm. Avem cea mai mare datorie publică şi privată din istorie, de aproape 100 de miliarde de euro. Şi continuăm să ne împrumutăm. Din păcate, banii aceştia uriaşi nu aduc niciun fel de creştere, suntem tot pe zero, iar po­vestea asta devine păguboasă. Câteva zeci de mili­arde pentru a rămâne tot la punctul mort este extrem de costisitor. Probabil schimbarea acestui guvern mic din toate punctele de vedere ar putea relansa măcar dezbaterea despre eventuale perspective mai sănătoase.

Din punct de vedere politic, totul e la fel de tulbure. În principalul partid de guvernământ şi în coaliţie scandalurile de corupţie se ţin lanţ. Primari prinşi cu şpagă, foşti miniştri duşi pe la Parchet, lovituri sub centură în perspectiva remanierii, recunoaşterea falimentului PDL din partea unor membri mai puţin fanatici. UDMR luptă pentru desfiinţarea statului naţional, UNPR pregăteşte un fals – USP – de fraierit cei mai slabi de înger prin confuzia cu USL. Nicio spe­ranţă de la cei care sunt fără încredere din partea a peste 80 la sută din români.
Opoziţia are şi ea probleme. PSD dă zilele acestea proba inteligenţei supreme, printr-o răfuială internă care slăbeşte încrederea şi intenţia de vot pentru principalul partid al USL. Cât o mai fi, pentru că PNL are toate şansele să preia supremaţia dacă Victor Ponta o ţine tot aşa. Oamenii revoltaţi de modul în care e condusă azi ţara ar trebui să-şi exprime opţiunea de vot în proporţie de 70-80 la sută pentru USL. Această uniune are astăzi între 55 şi 60 la sută, mai mult decât suficient cât să guverneze de la anul. Dar tendinţa pare descrescătoare, iar răfuielile interne din PSD nu ajută deloc. Dimpotrivă, dau o gură de oxigen actualei puteri. Cum ziceam, pe plan intern e un haloimas întreţinut de figuri sinistre ale puterii sau insuficient de raţionale din opoziţie.
Mut canalul de la televiziunile interne. Mă uit pe CNN, BBC sau Italia 1, peste tot instabilitate. Criza pândeşte din nou pentru a lovi agresiv. Grecia e la te­rapie intensivă, cu semne vitale abia perceptibile. Italia a fost diagnosticată şi ea cu boli grave, care vor face în curând să tremure toată Europa. A căzut Papandreu, urmează Berlusconi şi cine ştie ce mai urmează. Euro stă ca un şoricel pitit prin cotloane, de frică să nu fie strivit sub povara noului val de criză.
Ca să fie masa plină, şeful FMI, Cristine Lagarde, ne avertizează fără subtilităţi inutile că urmează să ne ia Aghiuţă, cum se spune pe aici, pe la noi. Pe scurt, ea spune că nevoia de finanţare a băncilor străine prezente masiv în Europa de Est nu le va mai permite să pompeze bani în această zonă. Şi că noi, europenii mai estici, suntem într-un pericol grav, se poate apropia o furtună cu efecte nebănuite. Ce să zic, mulţumim, oricum nu stăteam pe roze deloc. Acum, că ne mai loveşte şi nefinanţarea, pe noi, care trăim din împrumuturi, nu pot decât să mă gândesc la ceva ce n-a mai fost niciodată. Dincolo de faliment ce e? Vom afla cât de curând.

16 COMMENTS

 1. mi-ar placea sa-l aveti invitat in emisiunea dvs. de duminica pe Liviu Voinea si sa discutati acest subiect. din pacate, l-am mai vazut invitat pe la Mihai Gadea, in emisiune, dar Liviu Voinea apuca sa rosteasca cel mult doua fraze.

 2. Dincolo de faliment, până la răzbel (s-o citesc pe Carmen), vor mai fi probabil, nişte ani crunţi de Boc-Băsescu-Doamna Udrea din care probabil, vor scăpa doar cele cinci milioane de români care la alegerile din 2009, n-au “îndrăznit” să-i dea o lecţie lui Băsescu.
  Fie va fi “dictatura luminată” cu tot ce se coace la Cotroceni (cu securişti călare pe telefoane şi pe tot ce mişcă în ţara asta împotriva regimului actual, călare pe internet, pe bloguri, cu tot ceea ce înseamnă să calci de fapt totul în picioare), fie Guvernul FMI va conduce în continuare ţara spre dezastru prin intermediul trădătorilor de ţară şi neam, fie vom avea un Guvern de uniune mondială. Vor fi multe mizerii după părerea mea, dacă printr-un nefericit joc al sorţii nu reuşim să scăpăm de Băsescu şi PDL – şi probabil că după “circul” ăsta cu Geoană declanşat de PSD “colac peste pupăză”, nu vom scăpa de Băsescu şi PDL.
  După ce vor intra mai multe state din zona UE şi nu numai în faliment, după ce lucrurile vor scăpa de sub control, inevitabil, vom ajunge la război. Pronosticul meu este că peste vreo 4-5 ani, dar îmi aduc aminte de vorba românească – “n-aduce anul ce aduce ceasul”.
  Trăim vremuri imprevizibile.

 3. Probabil ca sclavia,cred ca ne paste multi ani de sclavie pe noi Romanii. La razboi nu ma gandesc,la nivelul la care a ajuns industria armamentului doar sa fii nebun sa pornesti un razboi. Oricum termenul razboi la ora actuala mi de pare o amintire,mai corect este exterminare.

 4. Pai, la noi e fericire.Guvernul Boc, singurul cazut la motiune, e mentinut in functie de un presedinte, impotriva voturilor alesilor uninominali. Greii din opozitie sunt ca pisicutele.Iar licitatile anti-buget se inmultesc ca ciupercile.De exemplu, ca un contribuabil ce sunt, ma intereseaza cine sunt actionarii Companiei Nationale de Investitii.
  Va intrebati unde sunt banii? Si Base le spune judecatorilor sa indice sursa de plata. Pai, cred ca o gasim in evaziunea fiscala care creste ,creste magic ! Palate poleite cu aur si masini ultimul racnet.Eu am fost somata de fisc pentru o restanta de 3…lei.Pai, gasim surse si in banii tocati de institutii in diverse proiecte fara logica si aplicatie practica dar si in salariile bugetarilor din Companii si Regii aflate in incapacitati de plata. Dar ca un profan ma intreb logic, unde sunt banii statelor cu probleme? Ei ar trebui gasiti intr-un circuit, dar nu-s.

  • Doame !cata dreptate poti sa ai !Dar este chiar mai grav decat poti sa-ti imaginezi tu sau ceilalti care scriu!MAi informati-va cu atentie !Pe net au aparut niste lucruri grozave !Numai sa stiti unde si ce sa cautati !

 5. Ar trebui ca alegerile sa fie la 2 ani, simultan prezidentiale, parlamentare, locale ca se fura prea mult in 4 ani de acceasi gashca.

 6. cred ca ne paste IOBAGIA.

  si copiii copiilor nostri vor fi datori la banci si la FMI.
  pentru ce se fac atitea imprumuturi de catre clasa politica in numele poporului???????
  ce se intimpla cu toti banii imprumutati?

  in RO (nu doar in RO, si in alte stare europene) copilul la nastere va avea o singura “mostenire”: datoria parintilor.

  ne asteapta vremuri cumplite

 7. HAOS…LINISTE.
  Una din aceste doua.Ca in Romania,cand e nasol oamenii nu vorbesc nu protesteaza si probabil cand e bine …ies in strada.Deja stim formula : ERA MAI BINE PE TIMPUL COMUNISTILOR CA AVEAM UN LOC DE MUNCA,CASA.
  Tara tuturor posibilitatilor.

 8. RAZBOI in toata splendoarea lui in maxim 8-10 ani, caci suveranitatile tarilor vor fi afectate de un colaps crancen economic ce va face ca Europa sa cada economic in primul rand.Nimeni nu va putea recupera nimic din aceasta nebunie sociala si financiara, caci de fapt nebunia e in creierul oamenilor ce vor sa aiba, sa o duca imparateste daca se poate fara munca si cat mai mult.
  Cresterea demografica e alt factor ce ma indeamna sa cred ca teoria mea e veridica si posibila 100%.Grav e ca nimanui nu-i pasa, nimeni nu ajuta pe nimeni, entitatile fiind de fapt separate, legea junglei fiind singurul etalon de departajare a celor ce vor supravietui.

 9. Sunt de acord cu toate comentariile pesimiste … Cu toate acestea exista o vorba : Speranta moare ultima ! Profit de aceasta ocazie pentru a face un umil apel la adevaratii intelectuali din tara aceasta .In mina domniilor voastre sta soarta tarii ! Daca veti deveni uniti , veti capata capacitatea de a lupta si de a invinge aceste forte ale raului , pentru ca spre deosebire de aceste forte avti avantajul capacitatii intelectuale. Aveti puterea de a va smulge din aceasta mocirla ! Ridicativa deasupra ei . Asezativa acolo unde va este locul si luptati .In alta situatie veti fi judecati de istorie , fapt ce este cu totul pagubos pentru spiritul unui intelectual .Ginditi-va bine la acest aspect…In incheiere m-a adresez dumneavoastra domnule Radu Tudor cu sugestia de a invita la dezbateri publice cit mai dese un numar tot mai mare de intelectuali .In aceste dezbateri , in mod sigur se vor gasi solutii .

 10. ce mai putem face? opozitia nimic nu face eu cred k sunt antro clica toti. cred k trebuie sa apelam la niste avocati si ku reprezentanti din popor sa apelam la judecatorie pentru falimentarea tarii, tradarea interesului national etc. ajutane k doar voi mai sunteti de partea celor amarati. domnul sa fie cu voi toata viata.

Leave a Reply