L-am rugat pe Academicianul Dinu C. Giurescu sa scrie cateva randuri despre semnificatia zilei de 10 Mai. Cititi in continuare gandurile remarcabile asternute de mare istoric roman, multumindu-i ca pot publica aici textul sau.

Gânduri despre 10 Mai

Fiecare popor are anume zile care concentrează în ele date şi evenimente esenţiale din istoria proprie. O asemenea zi este 10 Mai.

La 10 mai 1866 – Principele Carol de Hohenzolern de Sigmaringen depunea jurământul în faţa corpurilor legiuitoare din Bucureşti ca Principe domnitor al României.

Domnitorul Carol I a fost comandantul armatei române care a luptat alături de armatele imperiale ruseşti în războiul cu Imperiul Otoman. Faptele de arme ale oştenilor români au fost reliefate de corespondenţii de presă străini aflaţi în teatrul de operaţiuni.

„…Cu o îndârjire de necrezut s-au aruncat în această vale a morţii; respinşi, zdrobiţi, decimaţi de focul omorâtor al unui inamic acoperit… neezitând nici un moment, avansând mereu… lăsând în urma lor un lung şir de morţi şi muribunzi. Au fost acte de eroism care nu se pot povesti.“ (Le Siècle şi L’Independance Belge – despre asaltul redutei Griviţa de către trupele române, la 30 aug./11 sept. 1877)

„…Mi-ar trebui mult timp ca să numesc pe toţi bravii… Armata română merită a fi pusă lângă orice altă armată a Europei şi oricine poate fi mândru de soldaţii şi ofiţerii ei, care au dat probe atât de strălucite de vitejie“ (corespondentul ziarelor Bund şi Gazette of Chicago care a însoţit în prima linie trupele române în atacul lor dat la 27 august/8 septembrie)

În urma participării la lupte Europa recunoaşte independenţa de stat a României.

*

În 1916 prin hotărârea M.S. Ferdinand I şi a Consiliului de Coroană, România declară război Austro-Ungariei pentru a împlini dezideratul unităţii naţionale.

În 1918 s-a realizat Marea Unire în jurul Coroanei României prin hotărârea reprezentanţilor românilor din Transilvania, Bucovina, Basarabia.

Hotărâri recunoscute de marile puteri.

La Alba Iulia în 1922 Regele Ferdinand şi Regina Maria s-au încoronat ca suverani ai tuturor românilor.

Astfel ziua de 10 mai a devenit simbolul istoriei moderne a României de la câştigarea independenţei şi până la unirea cea mare.

Avatarurile celui de al II-lea război mondial au pus la grea încercare România întregită.

Cu înţelepciune şi curaj, având alături brava armată română, M.S. Regele Mihai I prin actul de la 23 august 1944 a reuşit să readucă hotarul de vest al României pe traseul recunoscut de marile puteri.

În acest fel unitatea realizată în 1918 a fost în mare măsură salvată.

Peste ani, 10 mai rămâne simbolul identităţii noastre naţionale. Se cuvine să ne aducem aminte de tinerii care în anii tulburi 1945-1947 se împotriveau asaltului noii ideologii comuniste sub deviza „Regele şi patria“ – pe atunci ţara se identifica cu regele său, Mihai I.

În vremuri de restrişte, 10 Mai rămâne un simbol şi o speranţă…

La mulţi ani, să ne trăiţi Majestate!

Dinu C. Giurescu

25 COMMENTS

 1. Mi-aş dori să-l văd mai des pe micul ecran pe acest OM de cultură. Multă sănătate şi putere îi doresc!
  Apropo de srierile udrei pe facebook în legătură cu voi A3, e o capcană întinsă şi chiar vă rog să nu gustaţi din ea, nici să nu o invitaţi la emisiuni că nu merită, nu e genul de ivitat care să merite invitaţia sau acceptarea de a pătrunde în platourile A3. I-aţi făcut destulă publicitate mai ceva ca în campania electorală de cîteva luni de zile. Să stea dreacu acolo în mizeriile lor, nu să împrăştie microbii în locuri rezistente.

 2. Regele Mihai ,ca institutie , este singurul firicel de speranta care mai poate face ca populatia Romaniei sa redevina un popor ! Restul nu este decat hotie si mizerie morala in care se scalda in extaz asazisele institutii ale statului de drept (justitie,parlament,guvern,presedinte,servicii secrete si restu ).

 3. Din prea mult respect pentru dl. academician n-am sa incerc sa-l combat si as avea multe fapte de relatat. E un vant de regalitate. In afara de M.S. Regele Mihai restul din familie sunt mici copii.
  Doar principele Radu se ridica la un nivel regal, prin tot ceea ce intreprinde, din pacate Excelenta Sa face parte din familie doar prin alianta. Tot ceea ce s-a realizat toti acesti ani ai Independetei de Stat a Romaniei s-a infaptuit prin zecile de mii de eroi cazuti in tot acest rastimp si prea putin amintiti, doar A.N.C.E. “Regina Maria” mai face ceva in sensul acesta. Ei sunt adevaratii fauritori ai Romaniei Mari.

 4. D-le, fac din nou apel! E f important!

  In Ardeal de fapt nu s-a studiat suficient in cazu’ acela cu padurile!

  Padurile nu au fost d-le taiate de toti oportunistii capitalisti straini adusi de vagabonzii de romani care isi vand propria tara!

  Acolo nu s-a studiat suficient, pentru ca de fapt se pare ca deasupra padurilor care au fost defrisate (evaporate), a explodat un meteorit care-a intrat in atmosfera, deci in straturile superioare atmosferice! A fost la fel ca la Tunguska, unde nici acolo nu s-a gasit epicentrul exploziei, nici dupa studii f elaborate! Bine, acolo macar ramasesera (ramaseseu) arborii culcati la pamant! La noi au zburat direct, deci atunci cand se va studia cazu’ in Ardeal, va trebui sa se tina cont ca e caz particular, pentru ca la noi pomii nu au fost culcati ci s-au evaporat direct!

  Faceti apel la oamenii de stiinta romani, sa studieze cazu’! Va rugam frumos!

  Vrem sa stim daca pe noi romanii ne ataca extraterestrii de au disparut padurile, sau ce s-a intamplat! ‘Traiti!

 5. Felicitari si La Multi Ani Majestiatiis ale si Casei Regale! Felicitari si pentru o eventuala declarare a zilei de 10 Mai zi se sarbatoare nationala!

  • D-le @Mihail, caine de circ, probabil: Cate linii are portativul, d-le? Astept in continuare sa imi dati raspunsul izvorat din putul culturii dvs. cerebrale, fara motor de cautare adica…

   P.S.: Am vazut ca dvs. chiar cu cultura dvs. europeana etrema de care beneficiati si totusi nu va prinseserati ca pe drapelul Uniunii Europene stelele nu sunt albastre, ci mai degraba ele sunt galbene pe fond albastru, asa cum stim toti. In incheiere, va doresc multa bafta, d-le @Mihail, caine de circ, cel mai probabil…

  • @Mihail caine de circ: Iata de ce nu ai dreptate! Romania nu este independenta in nici un fel. Economic, nu sunt sigur ca ne-am putea hrani populatia fara importurile din UE. Politic, de mai multe ori ambasadele tarilor straine, in special cea americana, au facut observatii si admonestari, FMI negociaza cu noi ce legi si cheltuieli trebuie intreprinse ca sa ne platim dobanda la datoriile pe care le avem la ei. Din punct de vedere al justitiei nu suntem independenti, MCV in continuare este folosit de Kovesi pentru a-si motiva deciziile abuzive. SRI se arata mana in mana cu FBI. La referendum, domnul Brown, consilierul secretarului de stat Hilarry Clinton din administratia Obama vine si acuza pe cetatenii Romaniei care au votat ca sunt co-infractori intr-o lovitura de stat. Votul a 7.4 milioane de oameni a fost astfel invalidat, aratand ca si independenta democratiei si a statalitatii noastre este o gluma. O buna parte a companiilor de stat si a resurselor noastre au fost privatizate cu uriase pierderi, punand in pericol viitorul energetic al acestei tari. Nu suntem independenti deloc, cred ca mai degraba devenim sclavi prin datorii, cum foarte bine explica domnul Serbanescu din 2009 incoace.
   Nu este posibila existenta noastra fara acest sistem de aliante. Punand la o parte efectele negative ale acestor aliante, propria noastra incompetenta si dezinteres ne-ar fi adus intr-o situatie mult mai disperata. Cum ar fi aratat Romania azi cu un surplus de 2-3 milioane de oameni cum arata diaspora acum? Nu stiu, deja nu avem suficienti medici, profesori si resurse pentru cei ramasi. Dar totusi, cel mai evident factor este alianta la NATO. Fara aceasta alianta, cuplata cu viziunile revizioniste, ciar imperiale ale lui Putin, eu cred ca Rusia ajungea lejer pana in Germania. Daca luam in considerare potentialul militar al Europei fata de cel al Rusiei, tarile vestice abia ar putea sa faca fata, cele din Est ar cadea intr-o perioada de cativa ani.
   Fara aducerea unui rege neamt, sansele formarii regatului Romaniei inr-o forma independenta ar fi scazut dramatic. In acel moment, Romania se afla intre trei mari imperii: Otoman, Rus si Austro-Ungar. Casa regala austriaca era strans legata de cele ale tarilor vestice, in special tarile nordice imperiul britanic dar si Franta. Rusia avea legaturi cu familia regala germana, dar destul de slabe(de obicei sotii care jucau un rol slab in luarea deciziilor) si avea propriile ambitii in a controla in intregime Marea Neagra. Imperiul Otoman era dusmanul ideologic, religios si cultural al Europei de sute de ani, chiar daca in acea perioada se afla int-o cadere accelerata. Imperiul Britanic avea interese clare in acea zona: daca imperiul otoman pierdea un domeniu, ar fi fost un avantaj general pentru europeni, daca Rusia lua acel teritoriu, atunci ar fi capatat prea multa influenta strategica, daca il capata in intregime imperiul austriac se crea un alt dezechilibru. In acest fel, Romania a ajuns un pion important in acest joc al teritoriilor de decizie, facand alianta cu puterile vestice si a carui independenta fiindu-i garatanta de aceste puteri. Sa nu uitam ca Marea Britanie tocmai s-a aliat cu imperiul Otoman in razboiul din Crimeea pentru a opri Rusia sa faca o incercuire a Marii Negre. Deci toti acesti factori, plus cercul larg de cunostiinte si favoruri care pot fi castigate la curtile vestice printr-un membru de familie regala, au dus a aducerea unui conducator german. Putem vorbi si despre ce a facut practic Carol I pentru Romania, dar ajung sa scriu o carte.
   Independenta unei tari depinde cel mai impotant de existenta unui Leviathan sau asa-zis jandarm mondial. In momentul in care riscul de a te revolta este foarte ridicat, status quo este mentinut si o oportunitate este asteptata. Atunci cand puterea suprema incepe sa decline, nu mai este capabila sa te afecteze, si atunci poti sa iti joci sansa pentru a ataca alta natiune si obtine foloase de la ei. Imperiul Britanic a decazut fix la inceputul secolului 20. Doua razboaie mondiale si o perioada interbelica condusa de regimuri totalitare concentrate pe inamicul extern au fost rezultatul. Daca Wilhelm II ar fi avut de infruntat armata maritima si puterea de mobilizare a Marii Britanii de la mijlocul secolului 19, niciodata nu ar fi indraznit sa porneasca un razboi in Europa. Pur si simplu costurile ar fi fost prea mari. Insa in timpul domniei sale, a vazut slabiciunea din timpul razboiului cu burii, care desi castigat a aratat lacune grave in capacitatile militare ale englezilor. In timpul domniei sale, a asistat la zbaterea, chiar rebeliunea indienilor. A capatat curaj, a intrebat in mod corect de ce nu ar fi el cel care sa suplineasca acest gol. La fel cum Hitler se va intreba 30 de ani mai tarziu, si imparatul Japoniei o va face in golul lasat de puterile coloniale europene in zona Pacificului. Atata timp cat este un jandarm mondial, tarile is pastreaza independenta, pentru ca guvernele sunt impuse sau negociate de acea putere mondiala si profiturile curg. Daca nu pot gasi cale de mediere si acel liderii acelui popor sunt nebuni, se aplica tactica romana: tai si omori ca mai mult, si apoi introduci tehnologia si stilul de viata al fortei civilizatoare si creezi un stat independent dupa modelul tau.
   In mod ironic, in timpul unui jandarm mondial, majoritatea genocidelor par in interiorul acelei tari. Exemple: genocidul armenilor facutde imperiul Otoman dupa primul razboi mondial in timpul unui imperiu britanic care tocmai incepea sa fie depasit de cel american. Iar apoi in timpul domniei americanilor: Cambodgia, Rwanda, cetatenii kurzi irakieni in timpul domniei lui Saddam Hussein, toate atrocitatile din fosta Iugoslavie: Sarajevo, Srebenica, Kosovo. De ce? Pentru ca puterea mondiala, anume SUA, nu a avut nici un interes strategic in acele zone, cu exceptia Kosovo unde ar fi putut duce la un adevarat razboi balcanic etnic si acolo chiar au facut ceva. In cazul genocidului kurd al lui Saddan Hussein chiar era foarte greu sa intervina, avand in vedere ca le era frica de puterea unui Iran dezlantuit dupa indepartarea Shahului controlat de CIA, dupa propriile lor afirmatii.
   Deci acum, avem un moment foarte periculos in existenta umanitatii. SUA este dependenta economic de China. China nu este cea mai periculoasa forta din lume la ora actuala datorita cresterii economice uimitoare sau a potentialului militar uman si tehnologic,. Ei constituie o forta pentru ca pot sa distruga economia celei mai puternice tari militare din lume. Ce o sa faca americanii fara obiecte de la sticla rafinata folosita in industrie pana la capace de veceu? Totul este produs de China, tocmai de aceea americanii stiu ca se afla intr-o pozitie foarte delicata. Daca SUA va cade, atat China, cat si Rusia, India sau alte tari musulmane vor incepe razboaie de ocupatie. In fond, resursele sunt mai putine, deci mai scumpe, iar politicienii nu pot sa le spuna votantilor ca o sa traiasca mai prost.
   Sa speram ca americanii vor dezvolta tehnologie militara automata, fundamentata de inteligenta artificiala sau nanotehnologii care vor ridica pretul agresiunii militare la un asa nivel incat pax technolgica sa urmeze pax romana,pax britanica, si pax americana. Acum mai multi ani am facut Facultatea de Drept. Una dintre disciplinele care se faceau era Dreptul International Public. Biografia era stufoasa dar printre carti am citit si una care era scrisa in coautorat de premierul Adrian Nastase si alti profesori universitari. Romania trecuse de perioada “nu ne vindem tara” si incepuse sa accepte ca nu se poate izola si era mai avantajos pentru viitorul sau sa faca parte dintr-un sistem de aliante. In acea carte era scris fara ocolisuri ca orice tara intrata intr-un sistem de alianta militare ( N.A.T.O. ) si politice ( U.E. ) RENUNTA LA O PARTE DIN SUVERANITATEA SA deoarece isi asuma indeplinirea unor conditii si a unor obligatii. Numai ca pierderea suveranitatii a fost accentuata cand conditia primirii in U.E. a fost privatizarea tuturor unitatilor economice profitabile in aceasta tara. Si astfel securitatea energetica a Romaniei precum si productiile care aduceau profit sunt in mainile unor straini sau au fost falimentate. Dupa cum vedeti teoria, principiul rezuma pierderea suveranitatii la indeplinirea obligatiilor si a conditiilor pentru a ne putea integra. In spatele acestor principii conditia a fost vanzarea a tot ce era profitabil in aceasta tara. Nu-mi mai fac iluzii in privinta U.E. La ora actuala este un conglomerat in interiorul caruia este o competitie acerba pentru piata de desfacere si pentru supravietuire in cazul unei crize. In aceasta competitie tara noastra nu numai ca a pierdut startul dar este si pe ultimele locuri. O situatie la fel de grava intalnim si in justitie unde este clara influenta ambasadelor straine. Practic justitia din Romania ( vezi D.N.A. ) a devenit varful de lance al strainatatii in exercitarea unor presiuni economice ( vezi replica ambasadelor referitoare la investitiile straine ! ). In concluzie nu suntem catusi de putin independenti. Da, daca regele Carol I nu ar fi venit in Romania istoria ar fi avut alt curs. Dar, sa nu uitam asta, cu un rege strain Romania nu a fost chiar atat de independenta pe cat se spune. Da, Romania are nevoie sa ramana in aceste structuri pentru a fi aparata de o eventuala extindere a conflictului din Ucraina. Dar gandindu-ma ca cei care imi vor asigura protectia armata au dispretuit vointa poporului la referendum mi se face scarba…In acel moment aceste tari care fac atata caz de democratia lor mi-au amintit in mod clar de fosta U.R.S.S.

 6. oare asa sa fie? si daca ne referim numai la acea perioada cred ca ziua de 24 ianuarie 1859 e mult mai importanta pentru tara noastra decat 10 mai 1866. nici nu poti sa faci o comparatie intre mica unire sau unirea cea mică de la 1859 şi reformele lui Alexandru Ioan Cuza care au pus bazele româniei moderne şi au constituit un prim pas pentru marea unire de la 1918 cu ziua in care cineva a ajuns principele domnitor al romaniei. nu exclud meritele lui carol 1 dar nici nu pot sa inghit pe nemestecate hiperbolizarile zilei regalitatii. iar daca e sa vedem ce zi e mai importanta pentru istoria tarii noastre ziua de 10 mai cred ca e pe ultimele locuri.

 7. D-le @Mihail, caine de circ, probabil: Cate linii are portativul, d-le? Astept in continuare sa imi dati raspunsul izvorat din putul culturii dvs. cerebrale, fara motor de cautare adica…

  P.S.: Am vazut ca dvs. chiar cu cultura dvs. europeana extrema de care beneficiati si totusi nu va prinseserati ca pe drapelul Uniunii Europene stelele nu sunt albastre, ci mai degraba ele sunt galbene pe fond albastru, asa cum stim toti. In incheiere, va doresc multa bafta, d-le @Mihail, caine de circ, cel mai probabil…

 8. ROMANIA, o tara ajunsa pe mana unor ingineri ratati!

  Tara a ajuns in halul in care a ajuns, pentru ca a fost data spre administrare pe mana unor ingineri ratati, expirati saureformati dupa inchiderea fostei industrii ceausiste si vanzarea ei la fiare vechi.

  Astfel, Romania a ajuns sa fie condusa de urmatorii ingineri:

  – Ion Iliescu (inginer hidrolog),
  – Petre Roman (inginer energetician – UPB);
  – Traian Basescu (Inginer de nave – Institutul National de Marina);
  – Calin Popescu Tariceanu (inginer de constructii – UCTB);
  – Valeriu Zgonea (Valerica – inginer seralist de cai ferate, el e fost acar la Regionala CFR Craiova, tragea macazu’ la tren si dadea cu steguletu’ galben);
  – Vasile Blaga (inginer mecanic de profesie, potential viitor prim-ministru, cica…);
  – Florian Coldea (Sef SRI, in fapt un absolvent de liceu industrial, a facut doar un an si jumatate de facultate de inginerie la Institutul Politehnic din Timisoara, pe care nu a putut sa il termine pentru ca n-a putut sa-si ia examenele; deci, el nu e inginer, e doar seful SRI).

  Exemplele pot continua, ele sunt NENUMARATE. Avand in vedere ca realitatea e rezultanta a ceea ce generaza oamenii in jurul lor, poate ca toate astea au legatura cu realitatea in care traim. Poate ca, in tara numita Romania, de aia o si ducem atat de bine! Ce dreac…

  • măi securistule (roman aurel, Vio, absolvent grup scolar, paraipan dorin, manea laurentiu, Vio analfabet parnae) să nu-l uităm niciodată pe PROFESORUL ÎN IMOBILIARE, VÂNZOTORUL DE COPII ŞI DE ŢARĂ (defrişarea pădurilor) – JOShannis
   degeaba îţi schimbi atâtea identităţi, tot fără faţă eşti …
   Aveam dreptate, băsiştii nu au faţă pentru acest blog …. dar nu numai că-s băsişti, dar sunt şi proşti măi ….
   mesajul de mai sus e un copy-paste …
   http://radu-tudor.ro/va-fi-condamnat-liviu-dragnea/#li-comment-265980
   VREI DOAR SĂ INDUCI O IDEE, în loc să tragi un pârţ …

  • Ca să vezi adevăratul suflet al unui om, nu trebuie să faci nimic altceva decât să-l îmbeţi sau să-l enervezi …. Şi la nervi îţi spune vrute şi nevrute …. SE DEZBRACĂ DE CARACTER …

   • Motto: Referitor la ipoteza pe care o avansezi cf. careia “Ca să vezi adevăratul suflet al unui om, nu trebuie să faci nimic altceva decât să-l îmbeţi sau să-l enervezi”, parintele psihanalizei Sigmund Freud avea o afirmatie care rezolva aceasta ecuatie si anume: “Fiecare subiect, vorbeste inainte de toate despre el insusi.” Cred ca tu te referi la faptul ca vorbesti cam mult daca te imbeti sau te enervezi. Incearca sa te controlezi, in ambele situatii. In rest, nu stiu ce ai putea sa faci. Bea mai putin. Consulta totusi un psiholog. Iti doresc multa sanatate! Bafta. (las-o mai moale cu sticla, totusi!).

    1. Inainte de a da sfaturi altora, intreaba-te daca sfaturile respective le-ai aplicat vreodata mai intai pe tine insuti;
    2. Cand mai emiti rationamente sau mentalitati despre afirmatii sau abordari ale altor indivizi, incearca sa le aplici in mod egal asupra tuturor, pentru ca altfel nu vei face decat sa fii partinitor si sa devii sustinator al uneia din parti sau ultras, si asta nu denota decat lipsa de caracter;
    3. Cand iti va mai veni ideea sa ceri oamenilor sa fie inteligenti, tu urmarind de fapt sa ii pacalesti prin ceea ce le ceri, sa tii minte ca asta nu este inteligenta sau bunatate, ci ca denota cel mai adesea doar lipsa crasa de caracter.

    P.S.: Parerea mea sincera e ca esti doar un prost. Pa

 9. Mentiune, pentru “geniile” care titreaza pe burtierele emisiunilor de la Antena 3:

  E titrat pe ecran: “BREBAN: PENTRU MEDIOCRII, GENIILE SUNT SUSPECTE”.

  Cred ca de fapt corect era “PENTRU MEDIOCRI”, cu un singur “i”.

  P.S.: Antena 3, nu mai angajati “genii” pe 10 milioane pe luna, pentru ca de 10 milioane scriu!

 10. Romania nu este independenta in nici un fel. Economic, nu sunt sigur ca ne-am putea hrani populatia fara importurile din UE. Politic, de mai multe ori ambasadele tarilor straine, in special cea americana, au facut observatii si admonestari, FMI negociaza cu noi ce legi si cheltuieli trebuie intreprinse ca sa ne platim dobanda la datoriile pe care le avem la ei. Din punct de vedere al justitiei nu suntem independenti, MCV in continuare este folosit de Kovesi pentru a-si motiva deciziile abuzive. SRI se arata mana in mana cu FBI. La referendum, domnul Brown, consilierul secretarului de stat Hilarry Clinton din administratia Obama vine si acuza pe cetatenii Romaniei care au votat ca sunt co-infractori intr-o lovitura de stat. Votul a 7.4 milioane de oameni a fost astfel invalidat, aratand ca si independenta democratiei si a statalitatii noastre este o gluma. O buna parte a companiilor de stat si a resurselor noastre au fost privatizate cu uriase pierderi, punand in pericol viitorul energetic al acestei tari. Nu suntem independenti deloc, cred ca mai degraba devenim sclavi prin datorii, cum foarte bine explica domnul Serbanescu din 2009 incoace.
  Nu este posibila existenta noastra fara acest sistem de aliante. Punand la o parte efectele negative ale acestor aliante, propria noastra incompetenta si dezinteres ne-ar fi adus intr-o situatie mult mai disperata. Cum ar fi aratat Romania azi cu un surplus de 2-3 milioane de oameni cum arata diaspora acum? Nu stiu, deja nu avem suficienti medici, profesori si resurse pentru cei ramasi. Dar totusi, cel mai evident factor este alianta la NATO. Fara aceasta alianta, cuplata cu viziunile revizioniste, ciar imperiale ale lui Putin, eu cred ca Rusia ajungea lejer pana in Germania. Daca luam in considerare potentialul militar al Europei fata de cel al Rusiei, tarile vestice abia ar putea sa faca fata, cele din Est ar cadea intr-o perioada de cativa ani.
  Fara aducerea unui rege neamt, sansele formarii regatului Romaniei inr-o forma independenta ar fi scazut dramatic. In acel moment, Romania se afla intre trei mari imperii: Otoman, Rus si Austro-Ungar. Casa regala austriaca era strans legata de cele ale tarilor vestice, in special tarile nordice imperiul britanic dar si Franta. Rusia avea legaturi cu familia regala germana, dar destul de slabe(de obicei sotii care jucau un rol slab in luarea deciziilor) si avea propriile ambitii in a controla in intregime Marea Neagra. Imperiul Otoman era dusmanul ideologic, religios si cultural al Europei de sute de ani, chiar daca in acea perioada se afla int-o cadere accelerata. Imperiul Britanic avea interese clare in acea zona: daca imperiul otoman pierdea un domeniu, ar fi fost un avantaj general pentru europeni, daca Rusia lua acel teritoriu, atunci ar fi capatat prea multa influenta strategica, daca il capata in intregime imperiul austriac se crea un alt dezechilibru. In acest fel, Romania a ajuns un pion important in acest joc al teritoriilor de decizie, facand alianta cu puterile vestice si a carui independenta fiindu-i garatanta de aceste puteri. Sa nu uitam ca Marea Britanie tocmai s-a aliat cu imperiul Otoman in razboiul din Crimeea pentru a opri Rusia sa faca o incercuire a Marii Negre. Deci toti acesti factori, plus cercul larg de cunostiinte si favoruri care pot fi castigate la curtile vestice printr-un membru de familie regala, au dus a aducerea unui conducator german. Putem vorbi si despre ce a facut practic Carol I pentru Romania, dar ajung sa scriu o carte.
  Independenta unei tari depinde cel mai impotant de existenta unui Leviathan sau asa-zis jandarm mondial. In momentul in care riscul de a te revolta este foarte ridicat, status quo este mentinut si o oportunitate este asteptata. Atunci cand puterea suprema incepe sa decline, nu mai este capabila sa te afecteze, si atunci poti sa iti joci sansa pentru a ataca alta natiune si obtine foloase de la ei. Imperiul Britanic a decazut fix la inceputul secolului 20. Doua razboaie mondiale si o perioada interbelica condusa de regimuri totalitare concentrate pe inamicul extern au fost rezultatul. Daca Wilhelm II ar fi avut de infruntat armata maritima si puterea de mobilizare a Marii Britanii de la mijlocul secolului 19, niciodata nu ar fi indraznit sa porneasca un razboi in Europa. Pur si simplu costurile ar fi fost prea mari. Insa in timpul domniei sale, a vazut slabiciunea din timpul razboiului cu burii, care desi castigat a aratat lacune grave in capacitatile militare ale englezilor. In timpul domniei sale, a asistat la zbaterea, chiar rebeliunea indienilor. A capatat curaj, a intrebat in mod corect de ce nu ar fi el cel care sa suplineasca acest gol. La fel cum Hitler se va intreba 30 de ani mai tarziu, si imparatul Japoniei o va face in golul lasat de puterile coloniale europene in zona Pacificului. Atata timp cat este un jandarm mondial, tarile is pastreaza independenta, pentru ca guvernele sunt impuse sau negociate de acea putere mondiala si profiturile curg. Daca nu pot gasi cale de mediere si acel liderii acelui popor sunt nebuni, se aplica tactica romana: tai si omori ca mai mult, si apoi introduci tehnologia si stilul de viata al fortei civilizatoare si creezi un stat independent dupa modelul tau.
  In mod ironic, in timpul unui jandarm mondial, majoritatea genocidelor par in interiorul acelei tari. Exemple: genocidul armenilor facutde imperiul Otoman dupa primul razboi mondial in timpul unui imperiu britanic care tocmai incepea sa fie depasit de cel american. Iar apoi in timpul domniei americanilor: Cambodgia, Rwanda, cetatenii kurzi irakieni in timpul domniei lui Saddam Hussein, toate atrocitatile din fosta Iugoslavie: Sarajevo, Srebenica, Kosovo. De ce? Pentru ca puterea mondiala, anume SUA, nu a avut nici un interes strategic in acele zone, cu exceptia Kosovo unde ar fi putut duce la un adevarat razboi balcanic etnic si acolo chiar au facut ceva. In cazul genocidului kurd al lui Saddan Hussein chiar era foarte greu sa intervina, avand in vedere ca le era frica de puterea unui Iran dezlantuit dupa indepartarea Shahului controlat de CIA, dupa propriile lor afirmatii.
  Deci acum, avem un moment foarte periculos in existenta umanitatii. SUA este dependenta economic de China. China nu este cea mai periculoasa forta din lume la ora actuala datorita cresterii economice uimitoare sau a potentialului militar uman si tehnologic,. Ei constituie o forta pentru ca pot sa distruga economia celei mai puternice tari militare din lume. Ce o sa faca americanii fara obiecte de la sticla rafinata folosita in industrie pana la capace de veceu? Totul este produs de China, tocmai de aceea americanii stiu ca se afla intr-o pozitie foarte delicata. Daca SUA va cade, atat China, cat si Rusia, India sau alte tari musulmane vor incepe razboaie de ocupatie. In fond, resursele sunt mai putine, deci mai scumpe, iar politicienii nu pot sa le spuna votantilor ca o sa traiasca mai prost.
  Sa speram ca americanii vor dezvolta tehnologie militara automata, fundamentata de inteligenta artificiala sau nanotehnologii care vor ridica pretul agresiunii militare la un asa nivel incat pax technolgica sa urmeze pax romana,pax britanica, si pax americana. Acum mai multi ani am facut Facultatea de Drept. Una dintre disciplinele care se faceau era Dreptul International Public. Biografia era stufoasa dar printre carti am citit si una care era scrisa in coautorat de premierul Adrian Nastase si alti profesori universitari. Romania trecuse de perioada “nu ne vindem tara” si incepuse sa accepte ca nu se poate izola si era mai avantajos pentru viitorul sau sa faca parte dintr-un sistem de aliante. In acea carte era scris fara ocolisuri ca orice tara intrata intr-un sistem de alianta militare ( N.A.T.O. ) si politice ( U.E. ) RENUNTA LA O PARTE DIN SUVERANITATEA SA deoarece isi asuma indeplinirea unor conditii si a unor obligatii. Numai ca pierderea suveranitatii a fost accentuata cand conditia primirii in U.E. a fost privatizarea tuturor unitatilor economice profitabile in aceasta tara. Si astfel securitatea energetica a Romaniei precum si productiile care aduceau profit sunt in mainile unor straini sau au fost falimentate. Dupa cum vedeti teoria, principiul rezuma pierderea suveranitatii la indeplinirea obligatiilor si a conditiilor pentru a ne putea integra. In spatele acestor principii conditia a fost vanzarea a tot ce era profitabil in aceasta tara. Nu-mi mai fac iluzii in privinta U.E. La ora actuala este un conglomerat in interiorul caruia este o competitie acerba pentru piata de desfacere si pentru supravietuire in cazul unei crize. In aceasta competitie tara noastra nu numai ca a pierdut startul dar este si pe ultimele locuri. O situatie la fel de grava intalnim si in justitie unde este clara influenta ambasadelor straine. Practic justitia din Romania ( vezi D.N.A. ) a devenit varful de lance al strainatatii in exercitarea unor presiuni economice ( vezi replica ambasadelor referitoare la investitiile straine ! ). In concluzie nu suntem catusi de putin independenti. Da, daca regele Carol I nu ar fi venit in Romania istoria ar fi avut alt curs. Dar, sa nu uitam asta, cu un rege strain Romania nu a fost chiar atat de independenta pe cat se spune. Da, Romania are nevoie sa ramana in aceste structuri pentru a fi aparata de o eventuala extindere a conflictului din Ucraina. Dar gandindu-ma ca cei care imi vor asigura protectia armata au dispretuit vointa poporului la referendum mi se face scarba…In acel moment aceste tari care fac atata caz de democratia lor mi-au amintit in mod clar de fosta U.R.S.S.

 11. Multumim d-le academician Giurescu pentru frumoasele cuvinte: «În vremuri de restrişte, 10 Mai rămâne un simbol şi o speranţă…» Va dorim multa sanatate si speram ca va vom revedea in curind la emisiunile d-lui Radu Tudor… Avem nevoie de oameni de exceptie ca dvs., tinerii nostri au nevoie de repere morale…

  Excelenta emisiunea de astazi Punctul de intilnire…Invitati de marca: Nicolae Breban, Lucia Hossu Longin, Mircea Diaconu, oameni de cultura de o verticalitate exemplara…. Ca si dvs. m-am hranit dupa 1990 cu Memorialul Durerii…cumparam tone de ziare, citeam zi si noapte…vroiam sa recuperez in citeva zile tot ce mi-a lipsit in decenii de viata de comunism…

 12. In ultimul timp nu mai sunt la moda academicienii si oamenii/romanii inteligenti,cinstiti si patrioti.Acum sunt la moda indivizi smecheri,”baietii destepti”,bisnitarii,meltenii si indivizii fanatici , fara cei 7 ani de acasa(vedem cum injura si jignesc,cu usurinta, pe net daca indraznesti sa ai o opinie diferita de a lor).Acestia nu mai judeca prin prisma binelui la nivel national, ci numai la binele lor personal si s-au transformat,in cei 25 ani, in adevarati mercenari/aparatori ai fesenismului ilescian si a fesenismului basescian(raul celor 25 ani).

   • Eu stiam ca penelistii sunt in opozitie iar pesedistii sunt la …guvernare ,asa incat va multumesc pentru “corecta” dvs informare.Totusi observ ca va mananca sub limba,rau de tot, incat nici cei 7 ani de acasa sau buna cuvinta nu va impiedica sa “comentati” ,”sa puneti la punct”,sa jigniti pe oricine care nu are aceiasi opinie cu dvs.Va rog frumos incercati sa fiti mai putin fanatic ,sa incercati sa intelegeti ca nu detineti dvs adevarul absolut,sa intelegeti ca fiecare cetatean din ROMANIA are dreptul la o opinie(buna sau rea) si ca dvs nu detineti cumva functia de diriginte al acestui blog.
    Puteti sa faceti ode puterii actuale(sa-i pupati in dos NONSTOP pe fesenistii care au distrus, in cei 25 ani, un popor si o tara) fiindca nimeni de pe acest blog(cu bun simt/cu intelegerea corecta a democratiei) nu va va …injura/jigni , insa trebuie sa stiti ca normal si deontologic este bine ca orice putere,orice conducator trebuie supravegheat si criticat, fiindca in caz contrar …puterea/conducatorul o ia razna si din” sluga” norodului se poate transforma in” dictatorul” norodului(exemplul lui basescu cred ca a fost destul de concludent pentru toata lumea).

    • amice mai citeste un pic . cati academicieni au primit confirmarea ca au turnat la secu? “Parlamentarul şi istoricul Dinu Giurescu a fost recrutat de către Securitate în martie 1967, potrivit unei adeverinţe CNSAS, postată pe site-ul instituţiei”. conform cnsas el a fost furnizor de informaţii, nu şi colaborator???!!!! un membru de vaza al liberalilor, academician si el, constantin bălăceanu stolnici a “klucrat” pentru securitate pana la revolutie. si mai sunt cazuri. ce sa mai spunem de fesenisti? ideea ca liberalii fiind in opozitie nu au fost si ei fesenisti e cel putin ciudata si de aceea iti recomand sa mai citesti ca nu am timp sa-ti dau exemple de “liberali” fesenisti. daca din comentariul lui paris deduci ca e o oda actualei puteri(??!!) si nu e pentru prima data cand faci acest lucru de unde rezulta ca ai o problema grava. daca nu stiai inca ( inseamna ca nu ai trait pe planeta asta , in ultimii 25 de ani la putere au fost si pesedei, dar si liberali, taranisti, udemeristi, basisti, conservatori etc cam toate partidele politice s-au perindat la conducere pentru o perioada mai lunga sau mai scurta de timp. “nefesenistii} ( sau cel putin aia pe care tu ii crezi nefesenisti) au condus tara in perioadele 1996-2000 si 2005-2012!!!! in afara de gravele lacune( oare) mentionate dar si a ideilor stupide cu fesenistii( hahaha mi-am amintit de feseneii comici vestiti ai ecranului dinescu si caralitru ce sa mai zic de plesu???!!!) ai dreptate cand spui ca ” In ultimul timp nu mai sunt la moda academicienii si oamenii/romanii inteligenti,cinstiti si patrioti.Acum sunt la moda indivizi smecheri,”baietii destepti”,bisnitarii,meltenii si indivizii fanatici , fara cei 7 ani de acasa ” dar asta e vina televiziunilor care promoveaza astfel de indivizi numai ca sa-si mareasca ratingul!

 13. “Actul de la 23 August…” frumoase cuvinte, mestesugite…. oare cum ar fi fost sa apara cuvinte precum tradarea aliatului, tradarea neamului, aducerea rusilor in tara…. intr-un text atit de frumos… Maistre, jos palaria….te pricepi.

Leave a Reply