Citesc postarea de pe pagina de Facebook a MApN :

9 Mai 1877 – Ziua Independenţei României
„Suntem Independenţi! Suntem naţiune de sine-stătătoare!” – Mihail Kogălniceanu
Cucerirea independenţei de stat a României este rezultatul efortului militar și economic al poporului român şi, deopotrivă, al demersurilor diplomaţiei româneşti făcute în etapa premergătoare, în timpul şi după consumarea Războiului de Independenţă din 1877-1878.

Aceasta postare si alte motive ma indeamna sa va intreb : Cat de independenta este Romania azi?

Este posibila existenta noastra fara un sistem de aliante cu Europa cvivilizata?

Daca n-am fi “adoptat” un rege neamt – Carol I – evolutia Romaniei moderne ar fi fost aceeasi?

Cum vedeti voi independenta unei tari si pina unde se extinde ea, avand in vedere numeroasele amenintari ce vin din plan extern?

 

52 COMMENTS

 1. D-le, am si eu 4 intrebari pe care nu mi le pot lamuri! Nu reusesc sa imi dau seama! Va rog, ajutati-ma!

  1. Daca televiziunile “de stiri”, prezinta in direct documente care dovedesc infractiuni, de ce nu se sesizeaza din oficiu nicio institutie abilitata?

  2. Daca televiziunile “de stiri”, au documente pe care le prezinta in direct si care dovedesc infractiuni, de ce nu se duc niciodata sa faca plangere penala la institutiile abilitate?

  Remarca: Daca televiziunile “de stiri” prezinta documente sau informatii care dovedesc infractiuni, eu stiu ca de dosarele cu documente informative sau de culegerea informatiilor se ocupa Serviciile de Informatii ale patriei. Daca televiziunile “de stiri”, prezinta stenograme cu interceptari, eu stiu ca de interceptari in tara noastra se ocupa Seriviciile de Informatii ale patriei.

  3. Asa incat, ultima intrebare este simpla: De unde le parvin televiziunilor “de stiri” documentele, informatiile sau stenogramele cu interceptari ce fac dovada savarsirii unor infractiuni?

  4. Televiziunile “de stiri” sunt de fapt organe de propaganda sau firme de casa ale Serviciilor de Informatii, cu care acestea fac multi bani si prin intermediul carora manipuleaza?!

 2. 1-Independenta are multe forme.Daca ne referim la ce spunea Kogalniceanu si la acele vremuri,atunci da,Romania este independenta fata de o forta straina care asuprea tara.

  2-Nu cred ca este posibila o existenta prospera fara o alianta.Daca vrem sa fim ca Albania,Belarus sau alte tari de genul asta atunci da,se poate si fara vestul europei,doar ca va fi mai rau.Oricum ar fi, din punct de vedere al apararii nu putem fi singuri.Am fi la discretia oricui si cu frica in san tot timpul.

  3-E greu de spus ce ar fi fost.Chiar daca acel rege nu se numea Carol ci altfel,chiar daca era tot neamt, poate aveam alta soarta.

  4-Nu exista independenta totala a unei tari.Poate cea mai drastica la ora actuala e Korea de Nord.Daca vrem sa ajungem ca ei atunci da,se poate o “independenta” de acest gen.
  Tot aud din pacate tot mai multi care spun ca pe vremea lu’ Ceausescu era tara independenta,fara datorii.Asa,si era mai bine ca nu aveam datorii?.O ducea populatia mai bine?Unde ajungeam in ritmul acela?Sa nu uitam ca multe tari occidentale au foarte mari datorii,si nu mai auzim atata plans si vaiet.Oamenii traiesc foarte bine,duc o viata mai buna ca noi.Nu stiu de unde avem noi complexul asta? Sa fim noi independenti si fara datorii.

  • Petre Roman a declarat ceeace a declarat in 90, “industria romaneasca este un morman de fiare vechi” pentru ca asa primise ordin de afara, ordin identic cu propaganda desantata de la Vocea Germaniei, Vocea Americii si Europa Libera inainte de 1989. Totul a fost planificat de cei din exterior pentru ca Romania sa fie devalizata in acesti 25 de ani pana la blana pentru a ajunge o supusa Colonie Americano-Israeliana iar politicienii alesi de la noi dupa criterii chipurile democratice fiind doar niste simple marionete care executa ordinile primite de la stapanii lor.

   • Ba tampitule, “ceeace” se scrie din doua cuvinte corect in limba romana, adica “ceea ce”. Ce dreac esti atat de vakkar mintal, de habar n-ai sa scrii nici macar in limba romana?

    • citez din liviu, acelaşi ca axinte petre, absolvent grup scolar şi alţii
     “ceeace – se scrie din doua cuvinte corect in limba romana”,
     când citeşte un băsist, trebuie doar să-şi pună “creierul la contribuţie” – adică acel “spaţiu ” dintre urechi pe care-l au şi nu-l folosesc ;
     DaţiOmânăDeAjutorSocietăţii …

    • @liviu, tampit sunt fiul ma-tii cre..tine si boul de tac-tu. Te deranjeaza cele scrise de mine si ai trecut la injurii folosind drept argument o gresala neintentionata de ortografie asa ca hai siktir in mortii vostri. Adevarul supara intotdeauna pe lingatorii de clante mari si mici. Demonstreaza ca n-am dreptate in cele scrise de mine, idi…otule???

     • @gelu: Adevarut ca esti retardat mintal nu supara pe nimeni, pentru ca pe prea putina lume intereseaza faptul ca nu stii tu sa scrii corect in limba romana. Chiar iti arogi prea multa importanta, considerand ca si-a dat seama cineva ca tu existi sau ca s-a sesizat cumva vreun comentator la ceea ce vomiti tu pe aici!

      P.S.: La invatatorii din scoala generala care incercau sa te invete sa scrii, tot asa reactionai cand iti atrageau atentia ca gresesti? Probabil ca da, pentru ca de aceea in prezent tu nu stii in continuare sa scrii, preferand sa reactionezi tot golaneste si ca un vagabond, cand incearca cineva sa iti atraga atentia ca nu scrii corect. Derbedeule ce esti!

     • @gelu: “ceeace”, demonstreaza doar ca esti retardat mintal si ca nu stii sa scrii! Nu te mai opinti aiurea pe aici!

     • @florin, retardati mintali sunt ma-ta, tac-tu si tu cre..tine deoarece ai simtit nevoia sa jignesti ca boul un forumist doar pentru c-a facut o gresala de ortografie. Asa ca hai siktir in mor..tii tai cu neamul tau cu tot, praful si pulberea sa se aleaga de voi paduchilor ce sunteti.

    • @marilena, inca o idi…oata imbe…cila care se baga-n vorba ca proasta, retardati sunteti tu cu ma-ta, cu tac-tu si cu tot neamul tau de rumegatoare asa ca sik..tire la toti.

 3. Dl. Profesor Șerbănescu, vă spune mereu cît de ===independenți=== mai suntem noi românii și România ca țară. Doar că , nu prea vrea multă lume să-i dea crezare, deși faptele dovedesc adevărul pe care îl susține distinsul profesor.Cu toată părerea de rău, sunt de acord cu d-lui.

 4. 1. Romania este o Colonie Americano-Israeliana. 2. Romania trebuia sa-si pastreze neutralitatea si sa nu distruga industria civila si militara. 3. Orice sistem am fi adoptat soarta noastra ar fi fost aceeasi atata timp cat ideologia comunista a fost implemetata de comunistii evrei in Rusia. 4. O tara care nu mai are industrie si nu mai e stapana pe nimic nu mai e de loc independeta si drept urmare ajunge o colonie ca Romania asa ca orice discutie despre independenta ei este o cacealma.

 5. Ca de obicei, intrebari “nevinovate”, cu raspuns inclus. Sau macar sugerat. Ca la clasa I: Copii, nu-i asa ca am facut bine sa ne luam rege neamt? Clasa: daaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!
  Copii, nu-i asa ca trebuie s-o lasam dracu’ de suveranitate? Daaaaaaaaaaaaaaa!
  Raspunsul meu nu e chiar comod, dar e al meu: e bine sa fim aliati, trebuie sa fim aliati, dar nu ca acum, slugi!!

 6. Dl. Radu Tudor, APEL!

  Nu putem desconsidera niste oameni, doar pentru ca au intrat pe net. Asa incat, va rog sa ii cereti colegului dvs. Mircea Badea, sa nu mai afirme ca net-ul este plin de prosti. Sa traiti!

  P.S.: Doar faptul ca pe internet exista motoare de cautare, nu reprezinta o circumstanta atenuanta pentru cei care intra pe net, sa zica cum ca si ei au cultura generala si ca au auzit de diverse. In realitate, poate ca multi dupa ce inchid calculatorul, revin la starea lor initiala, de loviti cu scandura pe la mansarda sau dusi cu capra la pascut. Bafta

 7. Aceasta postare si alte motive ma indeamna sa va intreb : Cat de independenta este Romania azi?

  1.Este posibila existenta noastra fara un sistem de aliante cu Europa cvivilizata?
  – Care europă civilizată şi care alianţe? Cumva găsiţi civilizaţie în europa? Cumva de 25 de ani de zile s-a importat ceva bun din punct de vedere al civilizaţiei şi nu am auzit eu? Nu cred! România trebuia să se menţină puternică şi trebuie să se întărească din interior fără ca alţii să-şi bage nasul în treburile ţării. Avem oameni f. bine pregătiţi şi sunt eliminaţi intenţionat din funcţii sau de la locul de muncă: ştii prea multe şi trebuie să tacă/să-ţi ţii gura(asta e metoda ideală practicată).
  2. Daca n-am fi “adoptat” un rege neamt – Carol I – evolutia Romaniei moderne ar fi fost aceeasi?
  – CARE EVOLUŢIE MODERNĂ? Totul a fost şi va rămîne bătaie de joc la adresa acestei naţiuni. Poporul a trecut prin cele mai mari necazuri şi umilinţe în baza războaielor altor ţări(cum se întîmplă de cîţiva ani). Sincer, mai civilizaţi eram înainte de *89 chiar şi înainte de 1955(povestite de un părinte militar luptător în 1933-1944-1945), trăiau mai multe naţionalităţi pe acest teritoriu: goţii-hunii-gepizii-perşii-turcii-tătarii(go-hu-ge-a-pe-cu-ta-turc=o frază din prescurtări cu numele naţiunilor de pe acest teritoriu, rostită cu mult drag şi plăcere de toţi românii pînă în 1950-1955 şi continuînd pînă în anii 1970)
  3. Cum vedeti voi independenta unei tari si pina unde se extinde ea, avand in vedere numeroasele amenintari ce vin din plan extern?
  – A fost odată independenţa şi suveranitatea, după *90 au rămas doar noţiuni purtate din gură-n gură. Cum să mai stopezi sau să te aperi de ameninţări dacă a fost implementată democraţia în bătaie de joc şi distrugerile alături de anihilarea spiritului de apărare şi dorinţa de a apăra cu care ne naştem, a fost anihilate! Vedeţi că la noi în ţară este linişte şi lipsă acută de locuri de muncă, ce puteau să facă militarii dacă erau reduse posturile? Au plecat să lupte împotriva altora cu solda plătită din ţară, deşi nu e războiul României, că la noi s-au dat/concesionat pînă şi terenurile unităţilor militare, se construiesc ditamai vilele! Militarii/cei după*90 sunt terminaţi psihic, mă refer la cei care au fost prin afganistan, irak şi nu numai, nu mai au tăria şi puterea de a rezista alături de membrii familiilor lor(nervii sunt intinşi la maxim şi se tem să nu piardă locul de muncă dacă merg la psihiatru-de mult timp v-am scris despre acest comportament)!
  Apropo de diplomaţie: care şi cine face diplomaţia, sau, unde este omul demn de încredere şi responsabil real pentru a face diplomaţia necesară acestei ţări? A fost unicul: actualul de la externe avocatul care a redat prin hotărîre judecătorească platoul mării negre vîndut/concesionat aiurea de tăriceanu. În rest varză!
  Poate se va naşte unul DEMN ŞI ONORABIL!

 8. IATA O VESTE FOARTE BUNA PENTRU ROMANI!

  Un chirurg italian a declarat ca poate face transplant de cap. Astfel, cu o cerere pe proprie raspundere, romanii pot avea drept de prioritate, adica nu vor mai trebui sa astepte.

 9. Sau sunt proşti ori sunt proşti şi habarnişti aceşti numiţi întîmplător profesori: http://www.stiripesurse.ro/decizia-luata-de-guvern-care-risca-sa-lase-multi-copii-fara-profesori_955308.html
  Pînă acum nu era tot cu semnătura primarilor sau cu acceptul primarilor? Chiar dacă veneau fondurile de la guvern, primarii foloseau banii şi dădea cadrelor didactice decontarea sau salariile cînd aveau bani. *făă* habarnisto mincinoasă, cînd era vorba de decontat naveta pe care voi aţi anihilat acest drept, primăriile erau chemate in instanţă nicidecum guvernul. Meritaţi un sictir şi ştergerea voastră de pe listele impuse la alegeri, un sictir din rărunchi scîrbelor mincinoase!
  *reai al dreacu de foanfă* cum poţi spune că nu există tren!NU voi aţi anihilat tot ce înseamnă transport? Clămpăul vostru urla în gura mare: aici sunt banii dumneavoastră! acum se vede clar unde sunt banii noştrii de care v-aţi bătut joc, maimuţelor hoaţe şi mincinoase!
  http://www.stiripesurse.ro/decizia-luata-de-guvern-care-risca-sa-lase-multi-copii-fara-profesori_955308.html
  Nu cumva sunteţi complice la ocuparea catedrelor pentru a vă rotunji veniturile şi fără să prestaţi nicio secundă ca de obicei?
  Asta se întîmplă de prin 2004-2005 parşivilor!

 10. 1. Dacă luăm în calcul faptul că România se află în UE (o uniune politică şi economică) şi NATO (o alianţă militară), putem spune că avem o suveranitate limitată. Însă această limitare a suveranităţii a fost consimţită, nu impusă prin forţa armelor sau a împrejurărilor. Că nu suntem buni negociatori şi renunţăm la mai mult decât este necesar, nu este vina aliaţilor.

  2. Cred că este posibilă. Dar ar fi păcat…

  3. Carol I este părintele României moderne. Fără Carol I nu-mi imaginez cum ar fi arătat România astăzi. Şi am ceva imaginaţie. Din păcate, România, în toată istoria ei, a avut doar doi conducători vizionari: Mihai Viteazul şi Carol I. Poate şi Petru Rareş, în prima domnie.

  4. Nicăieri pe Pământ, nu mai există independenţă, aşa cum este definită în DEX. Trăim într-o lume interdependentă. Next level: un ONU funcţional ( parlament mondial, fără Consiliul de Securitate) şi independenţă Kaput. Consiliul de Securitate = Dictatura rechinilor.

 11. Frumoase idealuri,frumoase aspiratii,acum ce mai e?Suntem in bataia vantului,sa zicem ca suntem in Nato si am avea oarece siguranta dar tot fii ploii suntem!Istoria a consemnat multe evenimente marete prin care a trecut poporul asta napastuit dar care a avut eroii lui si care au predat stafeta cu onoare!Ne vor umiliti,si fara personalitate,acum nu mai este cu tancuri si kalasnikoave se joaca economic!Din punctul meu de vedere suntem o tara ocupata economic,din granarul Europei am devenit un mare bazar cu marfuri, rebuturi,o groapa de gunoi in care ne facem ca facem diverse,vindem,cumparam marfuri de 2 lei,proaste calitativ si de duzina,facem afaceri in care majoritatea sunt evaziuni si furturi si uite asa ne taraim!Am distrus tot industrie,agricultura,cultura ce a mai ramas neatinsa si marile valori ale noastre nu o lasa pangarita,mai fac si ei ce pot!Asa suntem acum in 2015,acum mai suntem si datori pe generatii din cauza unui infractor basescu,care a fost mai odios decat ceasca,care a dat mana libera coruptiei si coruptilor.care acum se vaita ca puscaria le pute,de la 5 stele pe coasta de Azur la pat din fier,ce perspectiva,zic si eu auoleu de pe cal alb in zdup si la gamela!Mormane de fier vechi industria mai avem cateva rafinarii si combinate si rest ioc,flota a matrasit-o,terenurile si-au tras felii,paduri defrisate,chelite practic de tot felul de mafioti,aud ca si austrieci,cand la ei se protejeaza padurile,un bat nu se ridica daca cade!Astia suntem si asa defilam acum,unii “profita”,altii sunt indignati si altora nu le pasa,asta-i romanul anului 2015!Suntem independendenti dar dependenti de altii in jocurile politice si economice globale!

 12. 1.romania este la fel de independenta exact ca in 1878.adica nu este.in 1878 am schimbat vasalitatea reala fata de inalta poarta cu vasalitatea mascata fata de imperiul tarist si marile puteri europene.am castigat dobrogea si cadrilaterul de la turci si am cedat basarabia si bucovina de nord rusilor.mare sfaraiala au murit o gramada de romani ca sa ce:rusii sa le mai dea o bataie turcilor[care in momentul respectiv erau deja pe catafalc]si sa avem parlament independent[adica o mana de hoti care sa fure legal ca si acum] 2.nici un stat nu poate rezista fara un sistem de aliante.depinde cu cine te aliezi.parerea mea e ca este o prostie sa cauti aliante la mii de km distanta cu parteneri care vor sa te foloseasca drept un tampon intre ei si un inamic puternic[cazul nostru cu sua ptr care suntem buni ca rampa de lansare apropiata impotriva rachetelor topol-m si yars pe care nu le pot contracara altfel].3.evolutia romaniei ar fi fost aceeasi.de la fanarioti incoace conducatorii romani au avut un talent deosebit de a trage pe calea coruptiei,a bacsisului si a furaciunii pe oricine.ca dovada afacerile necurate ale familiei regale intre cele doua razboaie mondiale.4 o tara independenta este o tara care isi poate realiza o politica interna fara sa ceara aprobarea cuiva[ceea ce nu este cazul nostru-dovada ultimele reactii ale unor ambasade la decizii ale parlamentului]care poate lua unele decizii de politica externa fara sa intrebe intai”am voie?” ,care sa isi poata dota armata nationala fara sa primeasca indicatii pretioase gen:cumparati fregate second-hand de la englezi in loc sa modernizati fregatele usoare produse de voi si din care aveati vreo 6 bucati,cumparati avioane second-hand f-16 ca sa scape portugalia de ele si sa comande la lockheed f-35 noi,luati rachete hawk de la fier vechi pe care sa le folositi doar la defilari sau luati “de pomana”sisteme ghepard de la germani in loc sa va dezvoltati in continuare propriile sisteme ca-95 m.dar nu are rost sa ne lamentam.noi nu am fost niciodata o tara independenta.tot timpul am depins de altii care sa ne faca politica interna si externa si sa se foloseasca de noi.

 13. D-lor,

  Se pare ca Elena Urdea n-a mai postat nimic pe pagina ei de specializare (socializare, sau cum mortii lor le zice…).

  Am vazut ca nu a observat nimeni ca Elena Urdea, la iesirea din penitenciar nu a mai facut gestul cu nasu-n cur!! Oare o fi varsat?

 14. Romania nu este o tara ci un teritoriu acaparat de niste securisti smecheri, care fura tot ce vor si lasa asa zisa tara la dispozitia marilor imperii pentru a avea astfel si sustinere externa ! Poate cineva sa demonstreze ca nu este asa ?

 15. 1. Raspunsul il aveti permanent de la d-nul ilie Serbanescu: Romania este o colonie iar independenta ei este conditionata de statutul de colonie.
  2. Romania nu poate exista in afara sistemului de aliante al asa ziselor ” tari civilizate” pentru ca acestea au fost interesate sa-si impinga granitele de protectie cat mai departe de teritoriile lor. Pana vor ajunge rusii la Berlin sau Paris trebuie sa treaca peste Bucuresti, Sofia, Budapesta, Varsovia, etc..
  3. Aici este de discutat. Fara Carol I, Ferdinand si mai ales Regina Maria, probabil ca nu. Dar cu Carol al II-lea,de la inceput, probabil am fi ajuns mai rau. Regele Mihai a condus prea putin ca sa conteze in ecuatie. ( Iohanis este un neamt romanizat in proportie de 75% asa ca asteptarile sunt mici, ca sa nu spun nule)
  4. Nivelul de independenta este dat de statutul acelei tari in cadrul aliantei. Daca ai statut de colonie nu poti avea si statut total de independenta. Depinzi permanent de cel puternic si este greu sa ti se auda glasul atunci cand iti expui punctul de vedere sau sa bati cu pumnul in masa in ideea ca vei impresiona pe cei care decid. Vezi Australia, Canada tari care, cel putin formal, nici astazi nu au statut total de independenta.

 16. Cred ca ROMANIA n-a fost niciodata total independenta , dar mai cred ca halul actual de ploconire “de buna voie” (in fata strainatatii )a fost numai pe vremea fanariotilor sau in primii anii dupa al doilea razboi mondial.In orice caz gradul de ploconire (mai mare sau mai ….mic) depinde foarte mult de CALITATEA conducatorilor(de tara,de institutii si de “servicii” ) si a politicienilor , pe care i-am avut sau o sa-i avem.Necazul nostru este ca de 25 ani am avut numai conducatori si politicieni fara caracter,hoti,corupti si total nepatrioti(aproape toti niste indivizi HAMESITI/AVIZI dupa…putere,avere,bani,mosii).
  Nici o mie de DNA-uri nu ne va putea curata de ei ,doar daca aceasta curatire ar veni, nu din exterior,ci din interiorul clasei politice( de ex.din interiorul pesedeului care este cel mai mare partid politic si care nici macar nu incearca sa se reformeze din interior).

 17. Opiniile, declaratiile prof. Ilie Serbanescu spun totul despre independenta noastra. Cand aproape toate deciziile importante trec prin filtrul ambasadelor SUA si marilor puteri UE, independenta noastra este iluzorie. Principalii vinovati sunt ,,marii” nostri politicieni. Reperul independentei autentice este Polonia, pentru ca la ei interesul national este mai presus de orice.
  Polonia a negociat la sange, de cele mai multe ori de pe picior de egalitate aderarea la UE.

 18. Romania nu este independenta in nici un fel. Economic, nu sunt sigur ca ne-am putea hrani populatia fara importurile din UE. Politic, de mai multe ori ambasadele tarilor straine, in special cea americana, au facut observatii si admonestari, FMI negociaza cu noi ce legi si cheltuieli trebuie intreprinse ca sa ne platim dobanda la datoriile pe care le avem la ei. Din punct de vedere al justitiei nu suntem independenti, MCV in continuare este folosit de Kovesi pentru a-si motiva deciziile abuzive. SRI se arata mana in mana cu FBI. La referendum, domnul Brown, consilierul secretarului de stat Hilarry Clinton din administratia Obama vine si acuza pe cetatenii Romaniei care au votat ca sunt co-infractori intr-o lovitura de stat. Votul a 7.4 milioane de oameni a fost astfel invalidat, aratand ca si independenta democratiei si a statalitatii noastre este o gluma. O buna parte a companiilor de stat si a resurselor noastre au fost privatizate cu uriase pierderi, punand in pericol viitorul energetic al acestei tari. Nu suntem independenti deloc, cred ca mai degraba devenim sclavi prin datorii, cum foarte bine explica domnul Serbanescu din 2009 incoace.

  Nu este posibila existenta noastra fara acest sistem de aliante. Punand la o parte efectele negative ale acestor aliante, propria noastra incompetenta si dezinteres ne-ar fi adus intr-o situatie mult mai disperata. Cum ar fi aratat Romania azi cu un surplus de 2-3 milioane de oameni cum arata diaspora acum? Nu stiu, deja nu avem suficienti medici, profesori si resurse pentru cei ramasi. Dar totusi, cel mai evident factor este alianta la NATO. Fara aceasta alianta, cuplata cu viziunile revizioniste, ciar imperiale ale lui Putin, eu cred ca Rusia ajungea lejer pana in Germania. Daca luam in considerare potentialul militar al Europei fata de cel al Rusiei, tarile vestice abia ar putea sa faca fata, cele din Est ar cadea intr-o perioada de cativa ani.

  Fara aducerea unui rege neamt, sansele formarii regatului Romaniei inr-o forma independenta ar fi scazut dramatic. In acel moment, Romania se afla intre trei mari imperii: Otoman, Rus si Austro-Ungar. Casa regala austriaca era strans legata de cele ale tarilor vestice, in special tarile nordice imperiul britanic dar si Franta. Rusia avea legaturi cu familia regala germana, dar destul de slabe(de obicei sotii care jucau un rol slab in luarea deciziilor) si avea propriile ambitii in a controla in intregime Marea Neagra. Imperiul Otoman era dusmanul ideologic, religios si cultural al Europei de sute de ani, chiar daca in acea perioada se afla int-o cadere accelerata. Imperiul Britanic avea interese clare in acea zona: daca imperiul otoman pierdea un domeniu, ar fi fost un avantaj general pentru europeni, daca Rusia lua acel teritoriu, atunci ar fi capatat prea multa influenta strategica, daca il capata in intregime imperiul austriac se crea un alt dezechilibru. In acest fel, Romania a ajuns un pion important in acest joc al teritoriilor de decizie, facand alianta cu puterile vestice si a carui independenta fiindu-i garatanta de aceste puteri. Sa nu uitam ca Marea Britanie tocmai s-a aliat cu imperiul Otoman in razboiul din Crimeea pentru a opri Rusia sa faca o incercuire a Marii Negre. Deci toti acesti factori, plus cercul larg de cunostiinte si favoruri care pot fi castigate la curtile vestice printr-un membru de familie regala, au dus a aducerea unui conducator german. Putem vorbi si despre ce a facut practic Carol I pentru Romania, dar ajung sa scriu o carte.

  Independenta unei tari depinde cel mai impotant de existenta unui Leviathan sau asa-zis jandarm mondial. In momentul in care riscul de a te revolta este foarte ridicat, status quo este mentinut si o oportunitate este asteptata. Atunci cand puterea suprema incepe sa decline, nu mai este capabila sa te afecteze, si atunci poti sa iti joci sansa pentru a ataca alta natiune si obtine foloase de la ei. Imperiul Britanic a decazut fix la inceputul secolului 20. Doua razboaie mondiale si o perioada interbelica condusa de regimuri totalitare concentrate pe inamicul extern au fost rezultatul. Daca Wilhelm II ar fi avut de infruntat armata maritima si puterea de mobilizare a Marii Britanii de la mijlocul secolului 19, niciodata nu ar fi indraznit sa porneasca un razboi in Europa. Pur si simplu costurile ar fi fost prea mari. Insa in timpul domniei sale, a vazut slabiciunea din timpul razboiului cu burii, care desi castigat a aratat lacune grave in capacitatile militare ale englezilor. In timpul domniei sale, a asistat la zbaterea, chiar rebeliunea indienilor. A capatat curaj, a intrebat in mod corect de ce nu ar fi el cel care sa suplineasca acest gol. La fel cum Hitler se va intreba 30 de ani mai tarziu, si imparatul Japoniei o va face in golul lasat de puterile coloniale europene in zona Pacificului. Atata timp cat este un jandarm mondial, tarile is pastreaza independenta, pentru ca guvernele sunt impuse sau negociate de acea putere mondiala si profiturile curg. Daca nu pot gasi cale de mediere si acel liderii acelui popor sunt nebuni, se aplica tactica romana: tai si omori ca mai mult, si apoi introduci tehnologia si stilul de viata al fortei civilizatoare si creezi un stat independent dupa modelul tau.

  In mod ironic, in timpul unui jandarm mondial, majoritatea genocidelor par in interiorul acelei tari. Exemple: genocidul armenilor facutde imperiul Otoman dupa primul razboi mondial in timpul unui imperiu britanic care tocmai incepea sa fie depasit de cel american. Iar apoi in timpul domniei americanilor: Cambodgia, Rwanda, cetatenii kurzi irakieni in timpul domniei lui Saddam Hussein, toate atrocitatile din fosta Iugoslavie: Sarajevo, Srebenica, Kosovo. De ce? Pentru ca puterea mondiala, anume SUA, nu a avut nici un interes strategic in acele zone, cu exceptia Kosovo unde ar fi putut duce la un adevarat razboi balcanic etnic si acolo chiar au facut ceva. In cazul genocidului kurd al lui Saddan Hussein chiar era foarte greu sa intervina, avand in vedere ca le era frica de puterea unui Iran dezlantuit dupa indepartarea Shahului controlat de CIA, dupa propriile lor afirmatii.

  Deci acum, avem un moment foarte periculos in existenta umanitatii. SUA este dependenta economic de China. China nu este cea mai periculoasa forta din lume la ora actuala datorita cresterii economice uimitoare sau a potentialului militar uman si tehnologic,. Ei constituie o forta pentru ca pot sa distruga economia celei mai puternice tari militare din lume. Ce o sa faca americanii fara obiecte de la sticla rafinata folosita in industrie pana la capace de veceu? Totul este produs de China, tocmai de aceea americanii stiu ca se afla intr-o pozitie foarte delicata. Daca SUA va cade, atat China, cat si Rusia, India sau alte tari musulmane vor incepe razboaie de ocupatie. In fond, resursele sunt mai putine, deci mai scumpe, iar politicienii nu pot sa le spuna votantilor ca o sa traiasca mai prost.

  Sa speram ca americanii vor dezvolta tehnologie militara automata, fundamentata de inteligenta artificiala sau nanotehnologii care vor ridica pretul agresiunii militare la un asa nivel incat pax technolgica sa urmeze pax romana,pax britanica, si pax americana.

 19. Un DA mare intrebarilor dvs. Cum de n-ati stiut pana acum . Ele se numesc surse, tot cu “S” incepe.
  Revenind la subiect, la zilele noastre, nici Romania nu mai este ce-a fost.

 20. Daca sunt asa civilizati in Europa de ce la referendum au ignorat votul? Sunt civilizati doar cu cei egali lor nu cu tarile sarace

 21. Ar trebui consultate listele cu sponzorizari ale PNL s-ale lui Johannis pentru a se constata daca nu cumva austriecii de la defrisari s-au alte firme satelite lor n-au contribuit cu bani pentru campania electorala a sasiului??? Este ilogic ca Johannis sa sara de falci in sus cum ca noul Cod Forestie sparge monopolul austriecilor asupra defrisarilor legale si ilegale din Romania si sa nu aproge aceste legi.

 22. Romania a fost defrisata in toate domeniile de activitate in cei 25 de ani pentru a deveni docila si supusa Colonie Americano-Israeliano. Industria, bancile, agricultura, terenurile, padurile, cercetarea, irigatiile, scoala, asistenta medicala.. au disparut sau au fost reduse la minimul in schimb tara a fost bagata pana-n gat in datorii, peste 100 miliarde de euro in 25 de ani. Sub Ceausescu aveam de toate acum nu mai avem nimic, suntem izmene pe calator in lume alarga in cautarea unui loc de munca.

 23. Toate tarile lumi isi sarbatoresc cu mult fast independenta , numai noi romani avem o delasare cumplita fata de efortul facut de inaintasi nostri. Sa ne fie rusine.

 24. ca Burkina Faso, Coasta de Fildes, Nigeria cam atat de independenta e. Noroc cu securistii ca ne-au vindut tara la toti hotii iar pe noi ne inchiriaza ca sclavi ieftini pentru javrele corporatiste.

 25. Pentru ,,cititorii,, platiti de ,,liberali,, : transmiteti-i sefei voastre sa nu mai manance cacat !!!!! De ce-i de vina Ponta-Basescu pentru ce-au mancat ei , Atanasiu, Petrache, Gorghiu , cu lingura, cum scrie ,,liberala,, pe facebook ?! Ponta-Basescu a spus ca nu-l va numi pe Predoiu premier , ca nu se simte reprezentat de acesta ?! Ponta-Basescu a spus ca s-a tinut de nas cand a facut fuziunea cu basistii ?! Transmiteti-i ca este demna de urmas al lui Traian …..Basescu !!!!!!!!!!

 26. Acum mai multi ani am facut Facultatea de Drept. Una dintre disciplinele care se faceau era Dreptul International Public. Biografia era stufoasa dar printre carti am citit si una care era scrisa in coautorat de premierul Adrian Nastase si alti profesori universitari. Romania trecuse de perioada “nu ne vindem tara” si incepuse sa accepte ca nu se poate izola si era mai avantajos pentru viitorul sau sa faca parte dintr-un sistem de aliante. In acea carte era scris fara ocolisuri ca orice tara intrata intr-un sistem de alianta militare ( N.A.T.O. ) si politice ( U.E. ) RENUNTA LA O PARTE DIN SUVERANITATEA SA deoarece isi asuma indeplinirea unor conditii si a unor obligatii. Numai ca pierderea suveranitatii a fost accentuata cand conditia primirii in U.E. a fost privatizarea tuturor unitatilor economice profitabile in aceasta tara. Si astfel securitatea energetica a Romaniei precum si productiile care aduceau profit sunt in mainile unor straini sau au fost falimentate. Dupa cum vedeti teoria, principiul rezuma pierderea suveranitatii la indeplinirea obligatiilor si a conditiilor pentru a ne putea integra. In spatele acestor principii conditia a fost vanzarea a tot ce era profitabil in aceasta tara. Nu-mi mai fac iluzii in privinta U.E. La ora actuala este un conglomerat in interiorul caruia este o competitie acerba pentru piata de desfacere si pentru supravietuire in cazul unei crize. In aceasta competitie tara noastra nu numai ca a pierdut startul dar este si pe ultimele locuri. O situatie la fel de grava intalnim si in justitie unde este clara influenta ambasadelor straine. Practic justitia din Romania ( vezi D.N.A. ) a devenit varful de lance al strainatatii in exercitarea unor presiuni economice ( vezi replica ambasadelor referitoare la investitiile straine ! ). In concluzie nu suntem catusi de putin independenti. Da, daca regele Carol I nu ar fi venit in Romania istoria ar fi avut alt curs. Dar, sa nu uitam asta, cu un rege strain Romania nu a fost chiar atat de independenta pe cat se spune. Da, Romania are nevoie sa ramana in aceste structuri pentru a fi aparata de o eventuala extindere a conflictului din Ucraina. Dar gandindu-ma ca cei care imi vor asigura protectia armata au dispretuit vointa poporului la referendum mi se face scarba…In acel moment aceste tari care fac atata caz de democratia lor mi-au amintit in mod clar de fosta U.R.S.S.

 27. Este posibila existenta noastra fara un sistem de aliante cu Europa cvivilizata?
  Ha ha ha! un reper de civilizaţie a apărut deîndată: http://www.antena3.ro/externe/incident-armat-in-elvetia-cinci-persoane-au-fost-ucise-293077.html
  Asta întâmplă lunar, de fapt din prea-plin. Când nu duc lipsa banilor, jobul e excelent, sănătatea e perfecta, mulți o iau razna.
  Mulți nebuni. Cam asta se întîmplă cînd este o mare adunătură întro ţară şi fiecare vrea să-şi multiplice drepturile în defavoarea celorlalţi. Aşa se va întîmpla şi la noi că deja au prea-plinul făcut şi trebuie să o ia razna, deh, e democraţie…civilizată!

 28. apropos de conducatori..acum vreo 2 zile pe un post tv spuneau ca vor sa ii faca senatori pe viata pe fostii presedinti..s-a reluat tema?stii ceva de asta?

Leave a Reply