DIPLOMAT BRITANIC : ARAFAT SI SISTEMUL MEDICAL, DARUIRE SI PROFESIONALISM IN TRAGEDIA COLECTIV
Adam Sambrook, şef adjunct de misiune la Ambasada Marii Britanii din Bucureşti, a mărturisit, vineri, că a venit în România în 2002, iar, în prezent, vede aici ‘o altă ţară’, cu un Produs Intern Brut de cinci ori mai mare decât atunci.
El a fost prezent la evenimentul de semnare a acordului de parteneriat dintre compania britanică Cells4Life, una dintre cele mai mari şi importante bănci de celule stem din Marea Britanie, şi compania românească Baby Stem.
‘Trăim vremuri grele, care ne provoacă în mod constant. (…) Prefer vremurile noastre oricărei alte perioade din istorie. Trăim vremuri foarte bune. Problema este că suntem atraşi, (…) ne atrag poveştile despre ce se întâmplă rău, despre provocări, dar uneori trebuie să ne amintim că acestea sunt vremurile bune’, a afirmat el.
În context, Sambrook a amintit că în 1990 ‘1,9 miliarde de oameni trăiau în sărăcie extremă’. ‘Până în 2010, în ciuda creşterii populaţiei, acest număr a fost înjumătăţit. Este incredibil’, a spus el.
Mai mult, oficialul britanic a evidenţiat că, în prezent, ‘PIB-ul României este de cinci ori mai mare decât era acum 15 ani’. ‘Este incredibil. Am venit în România în 2002, când mi-am cunoscut iubita, care azi îmi este soţie, şi, în prezent, văd o altă ţară’, a mărturisit el.
Aflat la final de mandat la Bucureşti, Sambrook a povestit despre unul dintre cele mai emoţionante momente la care a fost martor în România.
‘Când mă gândesc la perioada petrecută aici, una dintre zilele care m-a făcut cel mai mândru este în 2015. Atunci eram în biroul doctorului Raed Arafat, la Ministerul de Interne, şi ajutam la transferarea unor răniţi în incendiul din Colectiv. Pentru mine a fost un privilegiu să lucrez cu cineva precum doctorul Arafat, dar a fost, de asemenea, un privilegiu să văd cum un medic britanic a coordonat, alături de medici din şase spitale, din sistemul naţional britanic de sănătate, sosirea acestor răniţi extrem de grav, pentru a fi îngrijiţi în ţara mea. A fost incredibil să fiu martorul unui asemenea grad de profesionalism, al inteligenţei şi dăruirii acelor oameni’, a arătat el.
Vorbind despre parteneriatul încheiat la ambasadă, el a făcut referire şi la viitorul relaţiei dintre Marea Britanie şi ţările din Uniunea Europeană, după Brexit.
‘Deşi părăsim UE, nu părăsim Europa. Vrem să vedem viitorul în acest gen de parteneriate’, a punctat acesta.
Conform parteneriatului încheiat vineri, Cells4Life şi Baby Stem vor aduce pe piaţa din România TotiCyte, o tehnologie unică şi inovatoare, de testare, procesare şi stocare a celulelor stem provenite din sângele cordonului ombilical al bebeluşului. Considerată a fi cea mai avansată din întreaga lume, TotiCyte va fi folosită exclusiv de cele două companii.