Prezent la bilantul DIICOT pe 2015, directorul SRI Eduard Hellvig a lansat cateva idei interesante in legatura cu marile provocari la adresa securitatii nationale.

Iata discursul lui Hellvig :

Am ținut să fiu astăzi aici pentru a sublinia importanța parteneriatului dintre Serviciul Român de Informații și Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism.

România, din postura de graniță externă a Uniunii Europene, se confruntă cu amenințări din ce în ce mai complexe și atipice.

În acest sens, cooperarea permanentă a SRI cu DIICOT este esențială pentru securitatea românilor, într-o lume care nu mai e de mult predictibilă sau sigură.

Terorismul, migrația ilegală, criminalitatea informatică, radicalizarea, traficul de droguri sau alte rețele de criminalitate organizată au atins, din păcate, cote alarmante, care ne obligă la asigurarea unei capacități sporite de adaptare și reacție rapidă.

În fața acestor amenințări brutale, DIICOT este o structură unică în cadrul Ministerului Public, cu un rol foarte important pentru societatea românească.

În anul 2015, după cum se vede și în acest raport de bilanț, DIICOT s-a remarcat prin intensificarea activității de prevenire și combatere a grupărilor specializate în comiterea de infracțiuni extrem de grave, care îi afectează în mod direct pe cetățeni.

Cazurile investigate de către procurorii DIICOT împreună cu ofițerii SRI au un puternic ecou în actualitatea recentă. De la stoparea acțiunilor extremiste împotriva ordinii constituționale, până la destructurarea unor grupări infracționale vinovate de fraudarea masivă a bugetului asigurărilor de sănătate. De la anihilarea unor rețele de trafic de droguri, până la capturarea unor grupări implicate în trafic de persoane.

Acestea sunt doar câteva din cazurile concrete care definesc standardul înalt de performanță pe care este construit parteneriatul dintre SRI și DIICOT.

România este astăzi percepută în regiune ca o redută de securitate, inclusiv datorită echipei pe care o formăm, atât la nivel central, cât și teritorial, lucru pentru care țin să vă mulțumesc.

Însă, domnule Procuror Șef, sunt convins că, fără strategii pe termen mediu și lung, nu putem obține rezultate durabile în combaterea acestor fenomene grave.

Vă asigur de întreg sprijinul SRI pentru stabilirea unor priorități comune, astfel încât să concentrăm resursele pe cazuistica relevantă pentru securitatea națională și siguranța cetățenilor.

Folosesc acest prilej pentru a sublinia faptul că, fără o raportare directă la cetățean și la așteptările sale, riscăm să rămânem captivi unui model convențional, de multe ori depășit de realitățile cu care ne confruntăm.

Ne revine astfel obligația corelării permanente a obiectivelor noastre cu agenda cetățenilor, pentru a asigura securitatea acestora. Afirmarea unei culturi a dialogului cu societatea va genera un nivel ridicat de încredere și o vigilență sporită din partea românilor.

Știu că nimeni nu este erou pentru ce a prevenit. Nu se vede public și nici nu trebuie. Însă, la sfârșitul zilei, singurul lucru care conteaza este dacă familiile tuturor sunt in siguranță, oriunde în România. De aceea cred că activitatea de prevenție este o prioritate majoră pe care trebuie să o abordăm împreună.”

 

5 COMMENTS

 1. Hai, turnaşi şi transferaţi en-gros din bugetul României, cu sau fără lege aprobată! În românica nu mai contează.
  🙂 Deh, securitatea privind ”menţinerea insecurităţii” unei ţări dar nu a patriei mamă, cu finanţe din bugetul patriei se hrăneşte.
  Aşa…pare!

  • Bilantul DIICOT:
   1. Sefa noastra a fost arestata, luata din trafic inainte sa ajunga la sediul DIICOT.
   2 Sefa DIICOT a fost dusa cu catuse in arest preventiv
   3 Sefa DIICOT a facut luni de zile de arest preventiv
   4. Sefa DIICOT e acuzata de prejudicii de peste 90 milioane de euro abuz in servicu etc etc.

   Felicitari tovarasi ! Asta da institutie, avem incredere nestramutata in statul de drept care se aresteaza pe el insusi.

 2. Eminenta Cenușie s-a hotărât sa iasă la iveală ca Ghiocelul de pe site-ul propriu, anunțând mari pericole, desigur, dar si înaltă calificare a Ghioceilor de sub comanda d-sale care iată, nu iau bani gârla degeaba de la buget, ci pentru a se antrena si dota in vederea combaterii pericolelor concrete care amenință siguranța naționala. Asta înseamnă, de fapt, ca 1) se încearcă deturnarea atenției publicului de la câmpul tactic lasat (sub zăpada/acoperire) in justiție si 2) ca apare un câmp tactic si la DIICOT, de data asta pe fatza, după cum scrie in sarcinile de serviciu ale ilustrei organizații. In paralel, acțiunea de compromitere a DIPI in afacerea cu ascultarea ilegală (cum naiba sa fi putut fi legală,din pornire, o astfel de încălecare a puterilor in stat, nu se știe) albește ghioceii SRI mai ceva ca varul si face sa se “uite” crearea departamentului ascultări de la DNA precum si viitoarele forme de ingerința ale “serviciului” dlui Hellvig (civil, nu uitați!) in alte domenii de activitate, cum ar fi al puterii judecătorești si legislative, pana la coada, ca avem alegeri parlamentare acuși-acuși. Am văzut cam multe Primăveri (Praga ’68, Primavara araba) ca sa nu recunoaștem mesajul Ghioceilor SRI: urmează Primavara Securității ale cărei efecte se vor vedea in Toamna Parlamentului-absolut poetica soluția românească la zbaterile democrației europene! Nu spun ca nu sunt pericole adevărate in zona in care ne-a plasat soarta, nici ca siguranța naționala e un concept neglijabil (si nici ca DIPI e o victima a luptelor dintre serviciile secrete naționale, pur si simplu nu ma interesează cine bate pe cine in context) doar ca nu cred nici in buna-credința si nici in patriotismul organelor de securitate care se bat sa “apere” tara de pericolele autentice care o amenință. As vrea numai sa nu votez in toamna pentru a legitima dictatura Securității, ma enervează rău sa fiu luată de proasta de niste gradați ordinari care pozează in civili.

 3. Hmm… ”Radicalizarea”? Un termen cam general.
  Trebuie să fim cu toții de centru? Nu mai e loc de ”dreapta” și de ”stânga”?
  Dacă e totuși loc, cine trage linia între ”radicali” și ”moderați”?
  SRI?
  Tare!

Leave a Reply