În ultimele zile, sub ochii noștri, s-a desfășurat un scenariu absolut îngrozitor în care niște locuitori ai unei comune din România, întâmplător sau nu, din Harghita, majoritatea de etnie maghiară, au ieșit în stradă au protestat și au creat o stare de tensiune fără precedent în ultimii ani în legătură cu prezența a doi muncitori din Sri Lanka într-o brutărie.

România de mai bine de cinci ani de zile traversează o criză a forței de muncă pe fondul faptului că peste 5 milioane din forța activă de muncă românească, 5.000.000 de oameni, au plecat în vestul Europei unde primesc niște salarii mai bune și de unde trimit câteva miliarde de euro în fiecare an în România, iar în privința unor minorităși de tot felul, etnice, religioase, cred că locuitorii comunei Ditrău ar fi trebuit să fie mult mai sensibili, mai atenți și mai precuți.

Din păcate, în ultimii ani de zile, au apărut pe scena politică europeană, și nu numai, o seamă de lideri care pur și simplu intoxică viața politică. Unul dintre ei este Viktor Orban, premierul de la Budapesta, adeptul unor teorii populiste fantasmagorice, autorul unor așa-zise cruciade într-o Europă modernă care nu are cum să se întoarcă la Evul Mediu doar pentru că vrea Evul Mediu.

Din păcate, retorica lui Viktor Orban, transmisă pe televiziunile maghiare, a reușit să intoxice cel puțin la vedere populația din Ditrău, dar sunt convins că și alți maghiar din Transilvania ascultă la sirena asta strâmbă și extrem de periculoasă numită Viktor Orban.

https://www.antena3.ro/opinii/radu-tudor-despre-cazul-ditrau-discurrsul-lui-viktor-orban-i-a-intoxicat-pe-maghiarii-din-ardeal-557198.html

1 COMMENT

 1. Acolo la Ditrau cei de la ITM nu au calcat nici sa ia o pita calda… totul este putred in afacerea asta. Un conflict de munca exploatat ca un conflict etnic. Din clipurile care circula se vede ca acolo se exploateaza oameni si nu este respectat un flux tehnologic si de igiena a procesului de munca
  Nu mai zic de dezbaterea painii cu facaletul si depozitarea ei pe rastele din sarma vopsita Sau accesul jurnalistilor, a patroanei si diversi cu cabluri pe jos la filmari intr-o zona septica Muncitorii folositi nu pe un flux de productie ci slugi bune la toate de la impins carucioare ,framantatori,cocalari manipulatori de materie prin in magazii….asa cum se vede in filmele prezentate.Poi acolo dsp si alte institutii care au dat autorizatie sigur nu au pasit. Oamenii au dreptatea lor si se exprima cum pot. Prin asta chiar ii apara pe oamenii aia de unde or fi ei dar isi apara si drepturile lor de cetatenu europeni. Eu nu am vazut decat stiri in care muncitorul roman (chiar daca el se simte maghiar) este insultat pe media ca este puturos ,lenes , ca nu este pregatit, cerseste ajutoare….reclama la produse de hrana din tari noneuro in detrimentul producatorului roman sau al tarilor din ue. Nu am auzit in Bucuresti ca dezvoltatorii imobiliari sa prezinte posturile libere pentru angajarea de muncitori din ue. Este un aranjament mascat intre institutii si acesti angajatori sau totul este atat de perfect incat inspectia muncii,MLPAT inspectia in constructii protectia muncii dsp……..inspectii si inspectori nu gasesc nimic incorect in afacerile aste (la fel ca la colectiv si alte afaceri) Cam asa arata o bucata de legislatie in acest domeniu:
  Persoanele ce nu au cetatenia romana sau cetatenia unui alt stat membru al Uniunii Europene ori al Spatiului Economic European se pot angaja in Romania, cu aviz de angajare, doar daca sunt indeplinite urmatoarele conditii:

  Locurile de munca vacante nu pot fi ocupate de cetateni romani, ai statelor membre UE/SEE sau de rezidenti permanenti pe teritoriul Romaniei
  Sunt indeplinite conditiile speciale de pregatire profesionala, experienta in activitate si autorizare
  Se face dovada faptului ca este apt din punct de vedere medical sa desfasoare activitatea respectiva;
  Nu are antecedente penale care sa fie incompatibile cu activitatea pe care o desfasoara sau urmeaza sa o desfasoare pe teritoriul Romaniei
  Se incadreaza in contingentul anual aprobat prin Hotarare a Guvernului
  Angajatorul are achitate la zi obligatiile catre bugetul de stat
  Angajatorul desfasoara efectiv activitatea pentru care se solicita eliberarea autorizatiei avizului de angajare
  Angajatorul sa nu fi fost sanctionat in ultimii 3 ani pentru munca nedeclarata sau angajare ilegala ….Cu respectarea acestor conditii a fost posibila angajarea unor medici fara scoala…profesori…poate chiar functionari prin guvern. Ministrul muncii sanatate …agricultura…au alte preocupar(liftierele..incalcarea legilor ani…)…..

Leave a Reply