Ministrul apararii nationale Mihnea Motoc s-a intalnit in aceasta dimineata la sediul Cartierului Suprem al Fortelor Aliate din Europa (SHAPE) cu generalul Curtis Scaparotti, Comandantul Suprem al Fortelor Aliate din Europa (SACEUR). Au avut loc discutii importante inaintea Summit-ului NATO ce are loc la Varsovia pe 8 si 9 Iulie, tema principala fiind intarirea Aliantei pe Flancul Estic – Romania, Polonia si Tarile Baltice. Alaturi de ministrul Motoc au fost si generalul Nicolae Ciuca, sef al Statului Major Genral si generalul Gheorghe Savu, seful Reprezentantei Militare a Romaniei la NATO si UE.

saceur

Iata ce a scris ministrul Motoc :

Am încheiat, în această dimineață, la sediul SHAPE de la Mons, o rundă foarte densă de discuții cu Comandantul Suprem al Forţelor Aliate din Europa, generalul Curtis Scaparotti, pentru a impulsiona dialogul şi cooperarea cu autoritățile militare aliate pentru articularea prezenței aliate avansate în zona noastră din Flancul răsăritean.

La sediul SHAPE am discutat şi cu echipa de la Reprezentanţa noastră, aflata sub comanda generalului Victor Strîmbeanu.

De aici plec la Roma, pentru o vizită oficială la invitaţia doamnei ministru Roberta Pinotti.

Comunicatul MApN :

Luni, 4 iulie 2016, la sediul SHAPE, ministrul apărării naţionale, Mihnea Motoc, a avut o întrevedere cu generalul Curtis Scaparotti, Comandantul Suprem al Forţelor Aliate din Europa (SACEUR). Agenda de discuţii a fost centrată pe evoluţiile recente din mediul regional şi internaţional de securitate şi direcţiile de consolidare a posturii aliate de descurajare şi apărare şi a prezenţei avansate pe flancul estic, ca teme centrale ale Summit-ului NATO de la Varşovia.
Ministrul român al apărării a prezentat elementele de poziţie naţională pentru Summit, subliniind nevoia unei abordări consistente, coerente şi proporţionale pentru întregul flanc estic Aliat, de la Marea Baltică la Marea Neagră. În acest sens, au fost discutate măsurile care vizează România în cadrul prezenţei avansate adaptate pentru zona de sud-est a teritoriului aliat. A fost reliefat că acestea au la bază contribuţii naţionale cu forţe şi capacităţi militare, precum şi participări aliate, unele angajate deja, iar altele în curs de angajare.

Cei doi oficiali au agreat că Summit-ul reprezintă un reper major în cadrul procesului de trecere de la măsurile de asigurare la adaptarea strategică a Alianţei la provocările noului mediu de securitate. În acest sens, o atenţie specială a fost acordată modalităţilor specifice de implicare a autorităţilor militare aliate, în perioada imediat următoare, în implementarea practică a deciziilor care vor fi adoptate de şefii de stat şi de guvern la Varşovia.

Un alt subiect discutat l-a reprezentat Sistemul NATO de apărare integrată împotriva rachetelor balistice (BMD), una dintre priorităţile României pentru Summit-ul de la Varşovia, ca o componentă cheie a apărării colective şi descurajării aliate.

În cadrul discuţiilor au fost abordate angajamentele actuale ale Alianţei în diferite teatre de operaţii. SACEUR a apreciat în mod deosebit contribuţia României şi înaltul profesionalism arătat de militarii români în misiunile NATO din Afganistan şi Balcani.

Ministrul Motoc a reconfirmat angajamentul de substanţă pentru îndeplinirea responsabilităţilor ce revin României pe toate temele importante de pe agenda NATO, fundamentat pe decizia naţională de asigurare a resurselor bugetare necesare pentru modernizarea şi consolidarea capabilităţilor de apărare. SACEUR a insistat asupra importanţei speciale a punerii în practică a angajamentului asumat în Ţara Galilor în acest domeniu – Defence Pledge.

Generalul Curtis Scaparotti a preluat funcţia de comandant al Comandamentului forţelor armate ale SUA care sunt dislocate în Europa (EUCOM) la data de 3 mai 2016 şi cea de Comandant Suprem al Forţelor Aliate din Europa (SACEUR) la 4 mai 2016.

https://www.shape.nato.int/saceur-2

Leave a Reply