Ceea ce dezvaluie primul ministru privind situatia de la Transporturi, mai ales autostrazile, pare desprins dintr-un film de groaza. Seful Guvernului recunoaste ca acel minister este condus catastrofal, ca va incredinta Bancii Mondiale constructia autostrazii Bucuresti-Brasov. Asta desi Pitesti-Sibiu e mult mai necesara, avand posibilitatea sa ajungem de la Constanta la Paris pe autostrada…inchizand Coridorul 4 Pan European. Ma rog, diferente de viziune. 

https://www.agerpres.ro/politica/2017/09/08/corina-cretu-situatia-pe-transport-e-ingrijoratoare-romania-are-nevoie-ca-de-aer-de-investitii-in-domeniu-15-24-59 

Dar din fragmentul de mai jos, pe care nu ma satur sa-l revizionez, eu inteleg un lucru clar : dle prim ministru, indiferent cate planuri aveti, indiferent de cate intentii bune aveti, cu o catastrofa precum Cuc la Transporturi nu veti reusi sa faceti nimic !

Nici in infrastructura rutiera mare unde suntem ultimii din Europa.

Nici in transporturile feroviare, unde mai nou avem recordul  mondial de intarziere : 5 ore pe un traseu de 50 de minute !

Nici in transporturile aeriene, unde Tarom a devenit un simbol al pierderilor, intarzierilor si nesigurantei, generate de numirea unor parasutati politic, fara legatura cu aviatia, in Consiliul de Administratie :
http://www.tarom.ro/despre-noi/compania-tarom/conducerea-tarom

Avand in vedere aceste realitati crunte, sa va luati adio, dle prim ministru, de la bunele dvs intentii. Cu un ministru precum Cuc (zero peste tot in 9 luni de mandat) nu veti reusi. Daca aduceti o persoana competenta si foarte ferma la MT, poate imi revizuiesc pesimismul. Pina atunci insa, scroafa e moarta in cotetul ce blocheaza infrastructura romaneasca !

RECTIFICAREA TAIE PESTE 1 MILIARD DE EURO LA TRANSPORTURI !

Ministerul Agriculturii, cel de Interne, Administraţia Prezidenţială, serviciile secrete şi cele două camere ale Parlamentului sunt printre instituţiile care primesc bani în plus la actuala rectificare bugetară, a declarat, vineri, Ionuţ Mişa, ministrul Finanţelor Publice, într-o conferinţă de presă.

‘Ca urmare a creşterii economice de 5,8%, faţă de 5,2% cum a fost în vedere la elaborarea bugetului pe acest an, şi a unui PIB în valoare nominală de 837,1 miliarde de lei faţă de 815,2 miliarde de lei iniţial, se propune o majorare şi o suplimentare a cheltuielilor următoarelor ministere: Ministerul Agriculturii a fost suplimentată suma de 1,775 miliarde de lei pentru schemele de plăţi directe pe suprafaţă. Aceste sume vor asigura integral plata în avans pentru înfiinţarea culturilor din 2018. Totodată, se va asigura cofinanţarea programelor din PNDR 2014-2020’, a spus ministrul Finanţelor.

De asemenea, la Ministerul Afacerilor Interne va fi un plus de 1,160 miliarde lei în principal pentru asigurarea mentenanţei aeronavelor şi a echipamentelor pentru intervenţie şi plată drepturilor salariale şi pensiilor.

Potrivit sursei citate, Ministerul Sănătăţii are un plus de 207 milioane lei pentru plata salariilor personalului medical, Ministerul Muncii, un plus de 95,9 milioane lei, iar cheltuielile se majorează cu 795 milioane de lei pentru plata drepturilor de asistenţă socială şi creştere a copiilor.

La Ministerul Finanţelor va fi rectificare pozitivă de 426 milioane lei pentru drepturile salariale, la Ministerul Justiţiei, un plus de 357 milioane lei pentru drepturi salariale şi hotărâri judecătoreşti, la Ministerul Mediul de Afaceri, 247 milioane de lei pentru programele de sprijin a IMM-urilor.

De asemenea, vor primi sume în plus toate serviciile secrete, Administraţia Prezidenţială şi cele două camere ale Parlamentului, a mai spus Mişa.

Întrebat de jurnalişti care este alocarea suplimentară totală, ministrul a răspuns că această informaţia va fi postată în scurt timp pe site-ul instituţiei.

Pe de altă parte, Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene (MDRAPFE), Ministerul Transporturilor şi Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI) vor avea diminuate bugetele, în urma rectificării bugetare, a adăugat şeful de la Finanţe.

‘Diminuări ale bugetelor ordonatorilor principali de credite au fost operate, în principal, la Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, Ministerul Transporturilor, Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, cu menţiunea că aceste sume sunt aferente proiectelor cu finanţare din fonduri europene. Această tăiere a fost motivată de aprobarea cu întârziere a bugetului de stat pe anul 2017, de faptul că s-au întârziat procedurile de achiziţie, de aceea a determinat un grad redus de execuţie bugetară pe primele 8 luni de zile. Autorizarea Autorităţilor de Management a întârziat foarte mult posibilitatea ordonatorilor principali de credite de a iniţia proiecte şi de a cheltui aceşti bani’, a subliniat Ionuţ Mişa.

El a precizat că s-a asigurat, la nivelul bugetelor locale, o sumă de 697,2 milioane lei, din care pentru salariile profesorilor din învăţământul preuniversitar – 350 de milioane de lei în plus, centre persoane cu handicap – 89,2 milioane lei, însoţitori persoane cu handicap – 110,9 milioane lei, programul ‘Cornul şi laptele’, care se derulează în continuare în şcoli – 69,1 milioane lei. De asemenea, pentru direcţiile de asistenţă socială şi protecţia copilului au fost alocate suplimentar 78 de milioane de lei.

‘Vreau să menţionez că la ministerele la care au fost operate diminuări ale creditelor bugetare nu au fost diminuate corespunzător şi creditele de angajament. De ce am făcut acest lucru? Pentru a nu afecta absolut deloc procesul de contractare a proiectelor finanţate din fonduri europene, precum şi a lucrărilor de investiţii. Diminuarea se referă doar la creditele bugetare pe cash, care nu au putut fi demonstrate că există capacitatea de fi utilizate pe ultimele 4 luni ale acestui an. De asemenea, în bugetul Ministerului Finanţelor Publice, la acţiuni generale, au fost acordate credite de angajament în sumă de 638 milioane de lei pentru programul ‘Ajutoare de stat pentru finanţarea proiectelor pentru investiţii, în vederea demarării unui proces de selecţie pentru beneficiarii ajutorului de stat pentru stimularea investiţiilor cu impact major în economie’, a precizat oficialul MFP

24 COMMENTS

  1. Basescu, dupa ce a facut tot ce a putut blocand investitiile rutiere, a vandut flota, a descoperit “america”: daca se fac investitii in infrastructura locala, sunt mii de firme cu sute de mii de angajati. Adica mii de patroni/directori executivi pentru mita. Asa ca Udrea s-a ocupat in primele 6 luni de blocarea a celor 4500 de proiecte aprobate de Min.Agriculturii si preluate prin “dezvoltarea rurala” pana se primesc “adeziunile la PDL” a sefilor acelor firme. Au ramas stadioanele in panta si piscinele fara apa. Asa ca au inceput sa “lucreze” la “infrastructura mare”. Cativa au ajuns “regii asfaltarilor”. O mana de oameni cu zeci de miliarde. Mai convenabil in colectarea spagii. S-au specializat sefii CNADNR/CNADIR. Saptamana si viloiul. Din Studii. Cine sunt firmele de proiectare cu termene “de executie a proiectelor in 3 luni” cand pentru avizul de mediu – NU AUTORIZATIA DE MEDIU dureaza, legal, 45 de zile?-. Ca proiectant de 40 de ani intreb: cum s-a reusit 3 luni cand, in cel mai fericit caz al unui mare institut de proiectare, durata minima este un an? Si cum adica, un Std.Fezabilitate este “valabil 3 ani”? Ce, au fost cutremure de 9 Richter si s-a schimbat relieful? Sau. “Proiectare cu executie” – cea gaselnita care a distrus Institutele serioase de proiectare. Ce, pentru o asfaltare clasica trebuia inventata o naveta spatiala specifica? Inteleg pentru o anume tehnologie – desalinizarea apei de mare, de exemplu. Dar pentru un drum, retea de apa, pod sau canalizare ce poate proiecta un constructor IN AFARA STANDARDELOR LEGALE IN VIGOARE?

  2. vorbe, vorbe, vorbe fara a se pune degetul pe rana

    cum sa pui pe unii destepti, eficienti si corecti la MT, “noi” de unde mai furam, noi pe cine mai capusam? Iese rascoala in partid!

    Unde mai sunt atitia bani de la stat de sifonat lejer, impartiti democratic pe nivele guvernamental, judetean, comunal si impartinili si geografic (dupa cum au votat judetele PSDu) decit in schimbat borduri, turnat asfalt, pus capace de canal, vopsit strazi, carat pamint la autostrada, asigurat paza, operat butice de aeroport, mentenanta IT, fime de curatenie, etc etc etc?
    Nu sarmanul Cuc de de vina, ci toate partidele, cap de lista cu PSDul insusi, cu tot cu Tudosele care se da popular si de partea bizonului da se face ca nu stie cum merge treaba. Cu cine il schimbi pe Cuc, cu altul ca si el, tot garantat de Badalau? Si sistemul, toti hotomanii de sub ministru, pa aia cu cine ii schimbi? DNA trebuie marit de 10 ori si tot nu ii poate dovedi pe toti banditii bugetari…

    Nu, daca cineva vrea sa faca ordine trebuia sa le iei jucaria: banu. Cum se poate face atsa e si alta discutie si nici posibila nu prea e… uite, Pop de la educatie a taiat o sursa de hotie, coruptie si prostie: manualele sa fie editate de editua e profil de stat. Sigur ca si asa se mai poate fura, dar mult mai putin. Astae metoda, cit mai putini bani de risipit de catre stat, nu directia in care merge PSd, cit mai multi bani la stat… desi, recunosc, ideea cu autostrada data BM nu e rea.

      • in disperare de cauza au luat de unde au putut. Ideea nu e sa opresti dezvoltarea si investitiile ci sa opresti furatul. Idea e ca statul sa stringa cit mai putin ca sa fure birocratii si bugetarii sau ca statul insusi sa risipeasca cit mai putin.
        Acuma, just, daca tai toti banii de la MT, nu se mai fura… pe principiul ca maximul de stabilitate al unui sistem/organism se atinge atunci cind organismul e mort.
        Ia exemplu TVR: sute de miloane de euro gaura, n-au platit cu anii cas, impozite etc… si? le-a dat 200 de milioane sa cumpere jocuri olimpice, nu e nimeni vinovat, angajam din nou, avem mari manageri si un viitor luminos….

  3. Romani , Radu Tudor anunta ceva nemaiauzit, Tudose e bine intentioant :)))))
    Daca e bine intentionat inseamna ca e cel mai prost om din Ramania.

  4. DA, ce interesant spune doamna Cretu care este pesedista:

    Comisia Europeană analizează în prezent proiectele privind Legile Justiției și va formula un punct de vedere în acest sens, însă ar vrea un dialog mai strâns, a declarat joi, la TVR1, comisarul european pentru Politică Regională, Corina Crețu.

    Acum, Comisia Europeană analizează proiectele respective și va formula un punct de vedere, care nu s-a formulat încă. Înțeleg că va avea loc o dezbatere parlamentară, ceea ce este foarte bine, dar și o discuție aprofundată cu instituțiile din sistem, în primul rând cu Consiliul Superior al Magistraturii și acesta este un lucru bun. Comisia Europeană ar vrea un dialog mai strâns. La prima întâlnire a primului ministru Tudose a venit și prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a fost și ministrul Justiției (Tudorel Toader n.r.) și au stabilit să aibă un dialog permanent pe această cale. În opinia mea, odată cu efortul de a trage bani europeni și de a promova proiecte care duc la dezvoltarea economică și socială, România trebuie să consolideze justiția, statul de drept, valorile europene”, a precizat Crețu.

  5. Radu Tudor, rectificarea bugetara inseamna mai putini bani la transporturi. Cum pasezi responsabilitatea asupra lui Cuc , cand bugetul e mai mic si decat era ? Dragnea nu e responsabil zici.
    Omul nici daca ar vrea nu poate face prea mult. Sunt blocate autostrazile incepute, sa le deblocheze cum a facut guvernul tehnocrat. Pe anul acesta slabe sanse sa se inaugureze o autostrada.

  6. Lasati, nu mai dati vina pe Cuc pt ca el nu e pe persoana fizica pus acolo ! E vina PSD-ului, a lui Badalau, a lui Dragnea si a prim-ministrului !

    Acum 10 minute: Ministerul Transporturilor rămâne fără 44% din buget, peste 6,2 miliarde de lei la rectificare.

      • Ce-au programat si votat in bugetul pe 2017.

        La Iasi de exemplu au desfiintat regionala CFR Marfa, Inspectoratul pt Constructii si au anulat licitatiile pt autostrada Iasi-Tg.Mures, au amanat gazoductul Iasi-Republica Moldova. Iar pt. spitalul din Iasi inca nu s-a pornit constructia pt ca au luat fonduri si de la Dezvoltare.

        Tot ce se face sunt proiectele defazate din exercitiul 2007-2014 de pe vremea lui Ponta.

  7. guvernul Ponta – guvernul Ciolos – guvernul Grindeanu – guvernul Tudose……cate guverne se vor mai perinda pana incepe primul metru din autostrada SIbiu – Pitesti?
    incompetenta se mai vede si la tronsonul 3 sau 4 din Lugoj-Deva unde de 1 an si ceva nu se lucra, motivul initial invocat fiind o pestera de lilieci, iar motivul actual este constructia dificila a unor tuneluri…

  8. Sa punem cate o linie de tramvai pe toate soselele,sa se circule pe ea,sa vedeti cum se deblocheaza traficul in Romania !

  9. Nu inteleg…PSD mareste acciza la carburanti – “daca vrem autostrazi, ne trebuie bani” – dar rectifica in minus bugetul de la Transporturi, ” pentru ca nu s-au cheltuit”! Chiar de cacat este toata slehta care guverneaza si care apare la Antena 3 si la Romania TV cu tot soiul de bazaconii si minciuni.

  10. Nu mai e decat un pas pana la crancena reforma “traieste si rezista cine poate”,un plan proiectat si pus in practica cu suuces rasunator bazat strict pe munca si castigurile la negru. Vor sa ia tot ce inseamna contributii la pensii pe motiv”deficit la pensii”,de fapr deficitul l-au construit tot politicienii si numitii in functii prin plantarea politic a indivizilor in multe functii pentru venituri nemeritate si prin marirea pensiilor in stil barbar si tot pe logica necontributivitatii. Ma gandesc ca se va ajunge”copy paste egipt” unde nimeni nu primeste pensie si niciun sfant ajutor de la stat sau alocatie,dar,intelegerea prin semnatura personalala baza e”semnezi sau nu pentru transfer la stat acumularea contributiei,tit se va transfera fondul”,dar,problema e alta,ai semnat mutarea sau nu mai contribui la pensie,nici nu mai platesti taxe si impozite la stat,te descurci singur cu viitorul tau si al familiei tale! Preturile o vor lua razna incat saracia va fi la cote alarmante,sau,ii vor arunca in strada pe proprietari pentru datorii,anumiti patroni care construiesc au nevoie de paznici si slugi,doar cei fidelisi pupatori in cur,vor avea la subsol o camera unde,vor locui fie si 10 persoane,doar intro camera. In alta faza,se vor construi baraci fara geamuri saupat-masa,deasupra mormintelor in cimitire,unde vor locui sarmanii si crima organizata insotita de violenta de orice natura…cu succes! Planul”pupati/pupam doar un singur cur”,doar ala conteaza pentru ciolanari pentru manipulare,si,tot inainte cu succes chiar daca sfanta dna haituiaste si hartuieste la vedere,e “sustinerea” perfecta a crimei organizate a uneimari parti a societatii! Poate nu se vaajunge aici/acolo,dar nuvad altceca la momentul de fata! Si cum toate scrise de EU s-au adeverit,mai e un mic pas si totul e in linie dreapta!
    PS.cer scuze celor care se sint ofensati.

  11. Taierea investitiilor duce la criza. S-a dovedit si in 2008-2009. Nu am invatat nimic din trecut. Ma uit si ma minunez! Nu pot sa cred ca nu exista in toata conducerea tarii un economist care sa ii traga de maneca cu investitiile. Si cand spun investitii nu ma refer doar la autostrazi. Investitii sunt si scoli, gradinite, alimentari cu apa, canalizari, drumuri locale. Am mai scris aici, lucrez in constructii. Vorbind cu alti administratori de firme de constructii din tara, care lucrau pentru stat, imi dau seama ca vine o micuta criza… In curand! Ai marit tu guvern, salariile bugetarilor. Foarte bine! Trebuiau marite! Dar dublate?? Ai luat bani din investitii…ai pus la pamant privatul! Ii cresti taxele, ii cresti darile pe salarii, ii iei cu japca cash-flow-ul prin prostia cu TVA split. Criza, ascultati ce va spun!

  12. Nu se înțelege un lucru. Suntem pe marginea prăpastiei astfel încât PSD trebuie sa scoată bani pentru creșterile demente de salarii. Așa ca: adio infrastructură, educație, sănătate sau justiție. Ultimul domeniu va fi distrus total rapid pentru ca jafurile ce urmează sa fie sigure.

  13. Din curiozitate, am zis sa verific un pic bilanturile unei firme a unui penelist vocal pe la emisiunea d-nei Grecu (el, ala “de dreapta”, care plange de mila sarmanului, dar face afaceri de succes cu statul); nu dau nume, ca e degeaba (multi sunt la fel, e inutil sa injuri doar p-unu’. Cum inutil e sa-i injuri si la gramada, otova). Am vazut si-o captura a afacerilor respectivei firme cu o Regie de stat, pe ani, de pe SEAP. Concluzia : scade afacerea cu statul, scade si rata rentabilitatii (chestia aia care spune cat scoti la un RON investit, pentru necunoscatori). De ce oare !?!
    Altfel, omu’ plangea de mila ca sunt veceuri in Gorj de scanduri…Numai “competenti”, cand e cu ban de la buget (nu “dupa buget”, vorba lu’ Conu Iancu !)
    In alta ordine de idei, fara minima prejudecata : prin anii “90, la inceputuri, nu intelegeam rolul facultatilor rasarite dupa ploaie (Spiru Haret gen); abia acum inteleg, dupa ce incep sa apara “intelectualii” (referirea la premier e oarecum tangentiala, ca nu e singurul cu doctorat, da’ facut initial la “sculeri-matriteri”, cand era cu admitere prin examen la facultate; mai exista, spre exemplu, si o mare aldista – fosta multe altele – cu tzidula de la respectiva “facultate”). N-am prejudecati, sper, dar stiam ca scoala se face la timpul ei, la institutii cum trebuie. Se vede, m-am inselat, se poate si altfel !
    PS : Eu am card, vreo 3 chiar, dar nu le folosesc. Mananc plastic, imbrac plastic… macar banii sa-i pot numara, cand ii am, daca-i am…

Leave a Reply