Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a colectat 68,45 miliarde lei, în primele patru luni din acest an, în creștere cu 2,71% comparativ cu perioada similară din 2016, se arată într-un comunicat de presă al instituției remis, marți, AGERPRES.

Vazand aceste cifre, ma intreb : daca ai colectat cu 2,7% mai mult ca anul trecut, pot fi sustinute maririle de salarii cu 30% din unele sectoare bugetare? Si maririle de pensii prin eliminarea unor impozite?

Daca maresti presiunea pe buget cu 30% si aduc un plus de 2,7%, pe baza aritmeticii de clasa a IV a, rezultatul e cu minus…

2,7% # 30%

 

17 COMMENTS

  1. Frumos comunicat de la ANAF. De ce nu se lauda cu incasarile fata de program? Cumva pentru ca sunt pe minus?

    Sa vedem ce rectificare o sa faca prin iunie-iulie (fata de estimarile lor, ca ei au facut bugetul) dupa ce au tipat la Ciolos ca de ce a facut rectificare pozitiva cu incasari pe minus (fata de estimarile guvernului Ponta)

  2. pai aritmetica asta era valabila si cand au zis ca fac maririle astea. si atunci trebuia sa ne intrebam daca o presiune cu 30% pe buget si care genereaza o recuperare cu 30% IN PLUS, la colectare, e normala la cap, nu acum 🙂

  3. comparatia nu prea merge daca ne uitam la ce declara acelasi anaf pentru primele doua luni. sa asteptam rezultatele pe primele 6 luni pentru ca deja anuntata crestere de salarii pentru cateva categorii de bugetari, putini numeric, va avea loc de la 1 iulie.in rest celebra “anvelopa salariala” pentru grosul bugetarilor va avea loc de la 1 ianuarie 2018 si cele vreo 32 mld se vor acorda pana prin 2022 dupa cum ne tot declara olguta.daca ne uitam pe intreaga declaratie data de ministrul muncii aceeasi suma a fost acordata de guvernul ponta, prin tot felul de stimulente financiare si in mediul privat si nimeni nu a facut atata tamtam. de unde concluzia este ca ceea ce e bun pentru privati nu e bun si pentru bugetari sau vorba autorului articolului, pe baza logicii “capitaliste” promovata de unii, privati#bugetari la foloase sau mai pe romaneste, pentru unii muma iar pentru altii ciuma.

  4. In conditiile in care, pentru un milion de contribuabili nu sunt in stare sa colecteze decat 35%, cum vor face, cu acelasi personal de groaza in chichinetele de cladiri ANAF sa colecteze 100% de la NOUA MILIOANE? Astia nu se uita in oglinda? Si cand vor scapa de sindromul FLORIN GEORGESCU? Masuri cu efect de reduceri colectari NE ASUMATE CA RESPONSABILITATE?

  5. Asta ar fi etapa a doua,dupa ce vor gasi un tap ispasitor pentru nerealizarea cresterilor promise ,deocamdata stau la panda,inca nu l-au gasit.

    • Pai bugetarii zic c-au cam crescut…deci, s-au realizat, momentan, nu le trebuie tapi ispasitori pentru asta (vad insa c-apar destui berbeci, care mai de care cu teasta burdusita, gata sa spuna, desi nu inteleg:))
      Vorba lu’ Badea : “isi iubea meseria, desi n-o cunostea”:))) Translatat : se pricepe romanu’ la toate, gen “nu-e cheie ca patentu’, nici buton ca si resetu’:))
      S-au cantat la prohoade cand cu TVA 9 %, era sobor pe net; trecuram si d-asta, si s-a vazut in preturi. Acum, vuvuzelele sunt Rubini in devenire; personal, dau mai putin la impozit (micro, deividend), deci mi-e bine. Daca si ala de la stat ia mai mult la salariu, simultan, treaba lui, sa-i fie de bine… si treaba PSD-ului sa mearga treaba. Nu mai merge, asta e – am trait si vremuri mai rele ! Sa cant prohodu’, totusi, nu-mi prea arde : s-o faca hastag-rezist, treaba lui !

  6. Şi nici nu o să adune în cote reale de strictă necesitate! Legile sunt făcute pentru a ocoli până la evitarea anchetelor şi pedepsirea! Am scris despre un caz şi nu e singurul care prin lege ”nu este obligat” să respecte contractele deşi au CUI şi tot ce trebuie! Ei declară precum şoferii cât încasează pentru că nu înregistrează mai nimic şi nu au o bază de date privind contractele şi încasările prin care pot fi controlaţi! Şi controlul vine la sfântu’ aşteaptă dar eşti hăituit şi limitat la drepturi! În cazul arătat…niciun drept…să aştept până vor ei pe buzunarul meu!
    Să fac plângere…unde? cui? cum? dacă în provincie se dictează pe aceeaşi mână?
    Este ca în momentul de faţă…live în platou la voi: se ceartă clanurile(parlamentari + jurişti/avocaţi + membri partidelor) pentru acelaşi scop: avantaje de orice fel!

    • Tradu-ne, pliz – personal, n-am inteles nimic!
      Cotele erau la ceapeuri, pe vremuri; stricta necesitate e relativa : la fumatori, spre exemplu, e alta “stricta necesitate”…
      Deci !?

  7. Dupa aceste mariri de salarii urmeaza “restructurarile”, adica mai putini oameni in schema si mi se pare ca se inchide cercul.

  8. cei 2,7% se aplica unei cantitati mai mari (mult mai mari, ca sa fie clar si la clasa a IVa) decit cei 30%
    nu se pot compara mere cu pere… cu cifrele astea, pot da un exemplu in care efectul celor +30% e mai mare si altul in care e mai mic dceit efectul celeilate cresteri…

    ceea ce insa nu spune nimeni e de unde a venit plusul la colectare. In mare parte, din impozitul pe dividende pentru ca la doar cinci la suta multe firme care nu distribuiau au dat dividende anul asta sau au dat un procent mai mare decit de obicei. Dar distractia asta e terminata, asa ca pe viitor mai vedem de unde scoate guvenu banii de pomeni…

    • Spre exemplu, din 1 % din cifra de afaceri, pana la 500.000 EURO… ca, din experienta iti spun, 16 % din nimic e mai putin decat 1 % din ceva…. mai ales cand “ceva-ul” e intre o suta si cinci sute de mii de euro…
      Desi, nu e rolul meu sa le spun de unde sa ia, asa ca nu mor de grija PSD-ul, aflat la guvernare…
      (Si, tot din practica iti spun : cand Finantele vin si zic ca la anu’ impozitul pe dividend va fi “zero”, fii sigur ca nu din dividend vin banutii…pisica cu clopotei nu prea prinde soriceii… sau, vorba lu’ Caragiale, mai bine asteptam toti “sa nu mai avem dreptul sa platim impozite” – explicit vorbind : de ce sa dau acu’ 5 %, cand la anu’ o sa fie 0 % ?! N-am date despre executia bugetara, si nici timp sa le analizez n-am, dar, cu siguranta, nu dividendul e “cheia de bolta + piatra unghiulara”. A fost 5 % si anul trecut, anul asta urma sa intre inca 5,5 % pentru sistemuld e sanatate, dar s-a revenit cu februarie, si ramase la 5 %…cam greu, zic, cu doar doua luni de 5 % (ca ianuarie a fost de 5 % impozit + 5.5 % CASS) sa faci ceva prastie…)
      Cum zicea un bun prieten d-al meu (un fel de “Ioan Susai” din Filantropica) : nu le stii, da’ le potrivesti:))

    • Sigur, pasarica – aveai tu prognoze, calcule… poate si “calculele”:))
      Ce nu se intelege ca ca o crestere a colectarii, cu facilitati fiscale mari (1 % la cifra de afaceri pana la douajcincidemelearde, TVA scazut cu 1 % – putin, la prima vedere, da’ “previzibil” pentru “economistii de peluza”) este, oricum , o performanta.
      Nu e cu aritmetica simpla : n-a colectat nimeni cu 30 % mai mult, de la un an la altul, never-ever…
      Inteleg asa :
      – s-a incasat mai mult cu impozit dividend 5 %, decat cu 16 % (masura intrata in vigoare la inceputul anului trecut; cine stie (si cunoaste), intelege ca dividendul nu e un impozit prognozabil, mai ales in primul trimestru, ca se cam fereste intreprinzatorul sa-l instituie, ca n-are teren fix, ca alte impozite
      – s-a incasat mai mult cu TVA 19 % (fata de 20, anul trecut; fata de 24, din vremea lu’ Boc); mai ales ca de ceva timp e cota diferentiata (9-19), ceea ce era de neconceput in vremea de ziceam
      – s-a incasat mai mult cu impozit micro pana la cifra de afaceri de 500.000 euro (adica impozitul pe profit la peste 100.000 euro, de anul trecut, aducea mai putini bani, desi era 16 % din respectivul (ne)profit)
      – scoaterea unor taxe (aia “pe stalp”, spre exemplu) n-a diminuat colectarea.
      Ca ziarist, dl. Tudor isi poate da cu parerea, e explicabil; ca unii sar ca gusterii, sa prevada Apocalipsa d-o sa vina, iar e explicabil : la fiecare, vorba unuia din Morometii, e “dupa facultati”… la unii, ca la Vanghelie, “pe persoana fizica”:))

  9. Deci numai din amenzi pe viteza si parcari ilegale poti mari considerabil pensia ,daca mai impozitezi ca in Franta produsul de lux -ex sampania aia de 30000€ nu stiam ca un spumant face cat 2 camere o rata de 30 ani;si-i pui 80%,atunci tu stat esti convins ca parte din banul aruncat 25000,evident nemuncit mere in Patriot,DN1 ,aeroport,stadion,sala polivalenta,salar,bonuri masa,biserici,lucruri care ne dor filantropice.Banuiesc ca are 55000€ sa ia o bosirca in conditii de legalitate si securitate ieuro-atlantidice..si tat asa,yacht,golf,toale,avion personal,ierea unu dadea bacu cu helicopteru lu taso end go on.

  10. E cu “ponderare”, nene, tine de matematica (nu e doar aritmetica, intervin logaritmi, integrale, limite:)))
    Serios vorbind, cresterea incasarilor nu e nevoie sa fie proportionala cu anumite capitole de cheltuieli : poate ca nu se mai fac investitii, poate ca se opresc anumite cheltuieli (gen modernizari, masini noi, dungi pe asfalt…d-alea !)
    Stiu, diferenta intre doi-si-ceva si 30 e imensa; totusi, cand un guvern va creste cu 30 % incasarile bugetare, de la un an la altul (mai ales cu facilitati acordate), ala trebuie impaiat, si tinut in vitrina, ca Lenin in mausoleu !
    Cam pare manipulare, zic, alaturarea asta a veniturilor din colectare (care, oricum, nu sunt singurele venituri la buget) cu un anume capitol de cheltuieli (care nici ala nu e singur, statul mai da bani si pe altele; pe care, ca intr-o familie, poate sa dea mai putin; sau poate sa nu dea, daca nu-i are).
    Nu zic ca e de bine colectarea sub cheltuielile salariale in domeniul public, dar nu tot ce se colecteaza merge in salarii si pensii; e ca si cum mergi la carciuma cu 30 % mai mult, si vrei sa-ti creasca si salariul tot cu 30 %; poate ca te-ai lasat de fumat, poate ca nu mai cumperi haine, si “redirectionezi”…
    Pitagora spunea ca totul se reduce la cifre. Constat ca, in zilele noastre, important e sa stii sa le si citesti…parerea mea ! vorba unui alt om de cifre, actualmente consiliat de fosta ministra “de succesuri”:))
    (PS : M-am cam saturat de Roubini d-astia care n-au auzit de D. Ricardo sau de A. Smith, da’ se pricep genetic la toate ! D-aia merge tara spre “luminita de la capatul tunelului” din “96 incoa’, e plina tara de d-aia, cinspemii de specialisti !)

Leave a Reply